Έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

24grammata.com/ φωτογραφία/ επικαιρότητα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Έκθεση φωτογραφίας
Robert McCabe
Greece: Images of an Enchanted Land, 1954 – 1965
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Hellenic Centre

Επιμέλεια έκθεσης: Gabriel Bauret
Διάρκεια: 7 – 16 Φεβρουαρίου 2011

Ακολουθώντας την πολιτική του για τη στήριξη της χώρας μας μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Hellenic Centre του Λονδίνου παρουσιάζει την έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe, με τίτλο Greece: Images of an Enchanted Land, 1954-1965, στο Hellenic Centre.

«Οι φωτογραφίες του Robert McCabe αποθανατίζουν την Ελλάδα που νοσταλγούμε. Στη σημερινή δύσκολη  οικονομική κατάσταση που περνάει η χώρα μας, ό,τι ελληνικό που εμπνέει και διεγείρει τη φαντασία, έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία» ανέφερε η κυρία Σάντρα Μαρινοπούλου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης.

Στην έκθεση Greece: Images of an Enchanted Land, 1954-1965, παρουσιάζονται 60 φωτογραφίες του Robert McCabe από τα ταξίδια του στην Ελλάδα. Ο McCabe επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας το 1954, και στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αποτυπώνεται η εικόνα της Ελλάδας εκείνης της περιόδου, ενός ‘μαγεμένου’ τόπου όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Αμερική και την Ευρώπη, ενώ αυτή η έκθεση είναι η πρώτη παρουσίαση του έργου του στην Αγγλία.

Με όχημα τον πολιτιστικό πλούτο της χώρα μας και όντας η Ελλάδα πηγή έμπνευσης πολλών ξένων καλλιτεχνών, ενθαρρύνονται ενέργειες προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας της στη διεθνή κοινότητα. Η πρώτη ενέργεια πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 στην Νέα Υόρκη, όπου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο θέσπισαν μια σειρά αρχαιολογικών διαλέξεων με θέμα τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα στις Κυκλάδες και σε άλλες κοιτίδες του ελληνικού χώρου.

Η Πρόεδρος του Μουσείου κυρία Σάντρα Μαρινοπούλου τόνισε πόσο η Ελλάδα συνεχίζει να συγκινεί από κάθε ακριτικό της τόπο και προανήγγειλε τη νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων με τίτλο «Άγονη Γραμμή» που θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο του 2011 σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Η έκθεση θα περιλαμβάνει κυρίως όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεγαλύτερα νησιά αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και εξαιρετικά απομακρυσμένες και άγνωστες περιοχές της Ελλάδας, όπου γεννήθηκαν και έδρασαν άνθρωποι, των οποίων τα έργα και τον πολιτισμό αναδεικνύουν διαχρονικά οι επί μέρους εκθέσεις.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Νεοφύτου Δούκα 4 / Βας. Σοφίας & Ηροδότου 1, 106 74 Αθήνα
Τ. 210 7228321-3 /
F. 210 7239382 / www.cycladic.gr