24grammata.com/ ποδόσφαιρο/ Λόγος
του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Σε μια χώρα όπως η Ζιμπάμπουε που συνέχεια ζει την απειλή της εσωτερικής σύρραξης, ο ρόλος της Εκκλησίας να στηρίξει το διάλογο ως πρώτη επιλογή για να ενθαρρυνθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να διαμορφώσουν το μέλλον της Χώρας, όχι μόνο επιβάλλεται, αλλά γίνεται και πρωταρχική αποστολή της για να προστατεύσει την ενότητα του Λαού και την ειρηνική του συμβίωση.
Κοινοί χώροι που ενώνουν τους νέους μας, εκτός των πολιτιστικών εκδηλώσεων, είναι οι αθλητικές δραστηριότητες με την καλλιέργεια της άμιλλας και γενικώτερα του αθλητικού ιδεώδους. Έτσι αν σε μερικές χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του εμφύλιου σπαραγμού, ο αθλητισμός μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον συμφυλιωτικό ρόλο μιας τοπικής κοινωνίας. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες στο χώρο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής όλων των ηλικιών (παιδικές, έφηβοι, νέοι, ανδρών) με κέντρο το Χαράρε, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Μπουλαβάγιο, εξυπηρετούν ακριβώς αυτό τον κοινό σκοπό, όχι μόνο τη πρόληψη της εσωτερικής ρήξης της τοπικής κοινωνίας, αλλά πολύ περισσότερο την ενίσχυση της ενότητας της και της ειρηνικής πορείας της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που την απειλούν.
Κύριος σκοπός του κειμένου μου αυτού δεν είναι το πολιτικό πρόβλημα της Ζιμπάμπουε που όλοι το γνωρίζουν, αλλά η υπενθύμιση μερικών στοιχείων που ενδιαφέρουν όλους μας για τα μέτρα καταστολής της βίας στα γήπεδα ή ακόμη εκτός γηπέδων, ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο.
Στη Σερβία για την καταστολή της βίας στα γήπεδα υπάρχει αυστηρή νομοθεσία που φυλακίζουν τους ταραχοποιούς των γηπέδων τουλάχιστον για τριάντα μέρες πρίν να τους παρουσιάσουν στο Δικαστήριο. Για την επιτυχία όμως του μέτρου αυτού υπάρχει η τεχνική υποδομή όπου οι αρχές της ασφάλειας των σταδίων γνωρίζουν τα στοιχεία του κάθε φιλάθλου που βρίσκεται στο γήπεδο με το ηλεκρονικό εισητήριο όπου καταγράφονται τα προσωπικά του στοιχεία και ο αριθμός της θέσεως του, όπου με τις ειδικές τεχνικές κάμερες μπορεί να εντοπισθεί αμέσως ο καθένας ποιός είναι. Στην Κροατία για να στηριχθεί αυτό το μέτρο απαγορεύεται διά νόμου η κάλυψη των προσώπων των φιλάθλων με σκούφους και κασκώλ. Έτσι η αναγνώριστη είναι εύκολη.
Για να φθάσουμε φυσικά σε επίπεδα μηδέν ανοχής βίας στα γήπεδα οφείλουμε να στηρίξουμε δραστικά μέτρα με την νομική ρύθμιση της άμεσης διακοπής του αγώνος μόλις εμφανισθεί οποιανδήποτε μορφή βίας που απειλείται η ζωή αθώων φιλάθλων και καταστροφή ξένης περιουσίας. Αυτό μπορεί να ισχύει κι όταν οι φίλαθλοι ξεχνούν ότι βρίσκονται στο γήπεδο για να απολαύσουν το ποδόσφαιρο ή ένα άλλο σπορτ κι αρχίζουν αυθαίρετα το βρυσίδι πολιτικών αρχηγών και μάλιστα εκείνων που εκλέγει δημοκρατικά ο Λαός μας, όπως είναι ο Πρόεδρος. Σ’ αυτή τη περίπτωση είναι ως να βρίζουν δημόσια το Λαό.
Η πλειοψηφία των φιλάθλων σήμερα είναι παιδιά, έφηβοι και νέοι. Η πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να απαγορευθεί με νομική ρύθμιση. Ακόμη στην είσοδο των γηπέδων, όπως συμβαίνει στις γιορτές με τους οδηγούς και την τροχαία, για να προστατευόμαστε από δημόσιους κινδύνους επικίνδυνης οδήγησης, αυτοί που εμφανίζουν στην συμπεριφορά τους στοιχεία αναρχισμού και ταραχής να υποβάλλονται σε αλκοτεστ και ναρκοτέστ.
Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ότι κάνουν οι χούλιγκανς θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα (συγκρούσεις και καταστροφή ξένης περιουσίας) και παραπέπονται κανονικά στο δικαστήριο για να υποστούν τις συνέπειες του νόμου που προνοεί τουλάχιστον εξάμηνη φυλάκιση χωρίς αναστολή και τσουκτερό χρηματικό πρόστιμο. Μερικοί λένε είναι καλύτερα να τιμωρούνται τα άτομα που ευθύνονται και όχι ολόκληρη η ομάδα και το σύνολο των φιλάθλων της.
Όταν η βία στα γήπεδα εκτροχιασθεί και είναι εκτός ελέγχου πρέπει να γίνεται άμεση διακοπή της οποιασδήποτε κρατικής χρηματοδότησης των ομάδων. Δεν μπορούμε να δίνουμε δημόσιο χρήμα που πληρώνει ο κάθε φορολογούμενος και μερικοί να μας βρίζουν έτοιμοι ακόμη να προκαλέσουν δημόσια βλάβη και απειλή για την ασφάλεια του Λαού και της περιουσίας του. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει άμεση προσωρινή αναστολή αθλητικών εκδηλώσεων για να αντιμετωπισθεί οποιανδήποτε μορφή αναρχίας. Το θέμα της βίας στα γήπεδα είναι πλέον κοινωνικό πρόβλημα, που για να αντιμετωπισθεί άμεσα χρειάζεται η πολιτική ευθύνη άμεσων ριζοσπαστικών αποφάσεων. Όταν υπάρχει βία στα γήπεδα και η Πολιτεία συνεχίζει να επιχορηγεί τις Ομάδες είναι ως να χρηματοδοτεί τη βία. Εφαρμόστηκε κάποτε στην Ελλάδα όταν σε ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού με Ολυμπιακό φίλαθλος μαχαιρώθηκε από άλλο φίλαθλο και πέθανε.
Κακά τα ψέματα κοπέλια, όπως θα έλεγε κάποιος στην κερκίδα, χρειάζεται πλέον η αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου της προϊσταμένης αθλητικής αρχής (κάτι είπε ο γνωστός νομικός κ. Τριανταφυλλίδης πως η Δικαστική της ΚΟΠ για την ίδια υπόθεση πήρε δυό διαφορετικές αποφάσεις, να γίνει αγώνας κεκλεισμένων των θυρών και μετά να μη κλείσουν γιατί κάποιος πλούσιος παράγοντας έδωσε λεφτά – εισφορά για την αγάπη του για την ομάδα του, και έτσι η τελική ποινή από τους ίδιους δικαστές της πρώτης δίκης ήταν να πληρώσουν πρόστιμο και ούτω καθεξής(Βλέπε σχετικό κείμενο Σημερινής Κύπρου ημερ. 10/2 στις αθλητικές της σελίδες). Η βελτίωση της απονομής αθλητικής δικαιοσύνης είναι ανοικτή πρόσκληση για όλους μας. Χρειάζεται πολλή δουλειά για τη βελτίωση του πειθαρχικού δικαίου ως επίσης και κώδικας διοικητικών ποινών. Εκεί που τα έκτροπα της βίας στα γήπεδα αυξάνονται χρειάζονται αυστηρότερες ποινές. Παλαιότερα Δικαστήριο στη Γένοβα της Ιταλίας αποφάσισε να απαγορευτεί για πέντε χρόνια η είσοδος οκτώ Σέρβων χούλιγκανς που προκάλεσαν επεισόδια στον αγώνα Ιταλίας – Σερβίας σε όλα τα γήπεδα του κόσμου.
Πρέπει πλέον με νομική ρύθμιση των Βουλευτών μας (οι περισσότεροι είναι δικηγόροι) να επιβάλλονται οι κατάλληλες ποινές για επεισόδια που ενέχουν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και εκτεταμένες καταστροφές ξένης περιουσίας. Πρέπει χωρίς δισταγμόν να γίνεται αναβολή αγώνων όταν δεν υπάρχει η αναγκαία ασφάλεια φιλάθλων ή πολιτών που δεν βρίσκονται στο γήπεδο.
Επαναλαμβάνουμε, ότι η βία στα γήπεδα είναι κοινωνικό πρόβλημα και αντιμετωπίζεται κυρίως με τη βελτίωση της σχετικής νομοθεσία και την αναγκαία αγορά ειδικού τεχνικού εξοπλισμού για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.
Παλαιότερα, όταν τα πράγματα της βίας στα γήπεδα στην Ελλάδα είχαν εκτροχιασθεί σε επικίνδυνα επίπεδα ο σύλλογος των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Ελλάδος (ΠΣΑΠ) αποφάσισε ομόφωνα την αποχώρηση των ποδοσφαιριστών από τον αγωνιστικό χώρο σε περιπτώσεις εκδηλώσεως βίας εκ μέρους των φιλάθλων.
Στους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος, αλλά και του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αφρική, υπήρχαν στις κερκίδες σε κάθε σειρά άνδρες ασφαλείας με ειδική εκπαίδευση για να κρατούν τάξη ανάμεσα στους φιλάθλους, να είναι στη θέση τους ανάγογα με το εισητήριο που είχαν, κι αν κάποιος έκανε τον έξυπνο, να προκαλεί αναταραχή, αμέσως τον έβγαζαν έξω από το γήπεδο και τον παρέδιδαν στις αστυνομικές αρχές. Η πρόληψη είναι πάντοτε πιο αποτελεσματική από την καταστολή για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
Το θέμα της αθλητοπρέπειας και της άμιλλας και του ήθους στα γήπεδα έχει σχέση και με το περιεχόμενο της παιδείας μας στα δημοτικά, γυμνάσια, Λύκεια, Κολλέγια, Πανεπιστήμια και Μέσα Ενημερώσεως. Η βία εμφανίζεται όταν απουσιάζει η καλλιέργεια πειθαρχίας, όταν υπάρχουν φαινόμενα καταστροφικής συμπεριφοράς, φιλονικίες για αχρείαστους λόγους, βανδαλισμοί και ενθάρρυνση εκφοβισμού ανάμεσα σε νεαρές ομάδες.
Η αφαίρεση βαθμών από μια ομάδα σε περίπτωση επεισοδίων βίας οπαδών της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αλλοίωση του Πρωταθλήματος. Την ευθύνη της βίας στα γήπεδα την φέρουν αποκλειστικά ταραχοποιά άτομα. Γι’ αυτό ο έλεγχος στην είσοδο των Γηπέδων πρέπει να είναι αυστηρός. Χρειάζεται αυστηρός σωματικός έλεγχος. Κάποτε ο αρμόδιος Υπουργός τόνισε ότι μερικοί φίλαθλοι έβαζαν στα σάντουις των μικρών παιδιών τους φωτοβολίδες.
Η υποχρεωτική διακοπή αγώνων, οι υποβιβασμοί και η απαγόρευση συμμετοχής ομάδων στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πρέπει να προβάλλουν ως δυνατότητες αναγκαίας επιλογής για να δουλέψουν σκληρά και οι παράγοντες για την καταστολή της βίας. Η βαρύτητα όμως πρέπει να δοθεί στην πρόληψη της βίας. Χρειάζεται η αθλητική εκπαίδευση για όλους μας, κοινός στόχος πως τα γήπεδα να γίνουν χώρος της οικογένειας. Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού για την πρόληψη και καταστολή της βίας με την συνεργασία όλων των φορέων (Πολιτείας, Ποδοσφαιρικής Αρχής, Σωματείων, Διαιτητών, Ποδοσφαιριστών, Φιλάθλων και Δημοσιογράφων)
Πρέπει να εφαρμόζονται και οι χρηματικές ποινές όπως προβλέπονται από τη FIFA και την UEFA με επιτηρητές και ηλεκρονική εποπτεία των αθλητικών χώρων (καθιέρωση ηλεκτρονικού εισητηρίου)
Τελικά η βία στα γήπεδα είναι μια κοινωνική ασθένεια που μας αφορά όλους μας, ακόμη και την Εκκλησία. Στο Ιράν που όλα επιτρέπονται έφθασαν ακόμη και στην νομοθεσία του απαγχονισμού των υπαιτίων της βίας στα γήπεδα. Το θέμα είναι να προστατέψεις τη ζωή χωρίς να την αφαιρείς με τη δύναμη του νόμου, γιατί, όπως είναι γνωστόν, η άκρα δικαιοσύνη είναι και άκρα αδικία.