Αγώνες Κρητικής ελευθερίας, Struggles for the Cretan Freedom

24grammata.com culture WebTV

Αγώνες Κρητικής ελευθερίας” , μια κινηματογραφική τριλογία του Λευτέρη Χαρωνίτη

Με την πτώση του Χάνδακα, το Σεπτέμβριο του 1669, τελειώνει μια πολυσήμαντη βενετσιάνικη κατοχή της Κρήτης τετρακοσίων εξήντα περίπου χρόνων και αρχίζει μια επαχθέστατη τουρκική που κράτησε άλλα διακόσια είκοσι οκτώ χρόνια. Μέχρι το 1897.
Η τουρκική σκλαβιά, που οι Κρητικοί δεν την αποδέχτηκαν ποτέ, ήταν σκληρή και αβάστακτη γιατί οι Τούρκοι συμπεριφέρθηκαν στον χριστιανικό πληθυσμό με απερίγραπτη βαναυσότητα.
Οι εξιλασμοί, τα καθημερινά βασανιστήρια, η αρπαγή των περιουσιών, οι ηθικές, οικονομικές, θρησκευτικές και κοινωνικές ταπεινώσεις από τους Τούρκους υποχρέωναν τους χριστιανούς της Κρήτης σε συνεχή αντίσταση και αλλεπάλληλες επαναστάσεις.
Κάθε γενιά σχεδόν προετοίμαζε και πραγματοποιούσε την δική της επανάσταση που πυροδοτούσε ακόμη η ασίγαστη αγάπη των Κρητών για ελευθερία και η συνεχής επαγρύπνηση των ανταρτών των κρητικών βουνών των περίφημων Χαίνηδων.
Όλη η περίοδος της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη γίνεται από το σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, μια μεγάλη κινηματογραφική τριλογία, με τον γενικό τίτλο «Αγώνες Κρητικής ελευθερίας».

Greek language – English subtitles

Πηγή: http://sfakiacrete.gr