Αλμανακ 2015 – Η πέτρινη καρδιά της Πέτρα Λάζλο-

imagesγράφει ο Απόστολος Θηβαίος

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Η σκηνή έκανε τον γύρο του κόσμου. Η κοινή γνώμη εμβρόντητη παρακολούθησε σε διεθνή κλίμακα την ένταση της ανθρώπινης σκληρότητας. Η Πέτρα Λάζλο, εικονολήπτρια της ουγγρικής τηλεόρασης ανατρέπει τον Οσάμα Αμπντούλ Μόχσεν και τον μικρό του γιο. Οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας αμήχανες, καθώς το συμβάν καταγράφεται ζωντανά αφήνουν τους δυο πρόσφυγες να απομακρυνθούν.
Η συνέχεια γνωστή. Ο Μόχσεν προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, το δράμα του φθάνει στο τέλος του, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε πως ο πενηντάχρονος άνδρας προσελήφθη ως προπονητής ισπανικής, ποδοσφαιρικής ομάδας, ανατρέποντας την προδιαγεγραμμένη του μοίρα. Πρόκειται για εκείνα τα παιχνίδια της ζωής που συμβαίνουν σπάνια και όμως κατορθώνουν να ανατρέπουν μεμιάς όλα τα προγνωστικά της εποχής μας.
Η Λάζλο σήμερα διαβάζω πως μηνύει τον πρόσφυγα για τις ηθικές συνέπειες εκείνου του συμβάντος. Συνέπειες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την παραμονή της στην Ουγγαρία, καθώς δεν είναι λίγες οι φωνές που ως σήμερα διεκδικούν την καταδίκη της επαίσχυντης πράξης της.
Αρκετό διάστημα μετά το συμβάν και καθώς το ανθρωπιστικό δράμα των Σύριων προσφύγων μαίνεται αμείωτο στα νερά του Αιγαίου η εικόνα του ταραγμένου παιδιού και του εμβρόντητου πατέρα, φορτωμένου τα λιγοστά υπάρχοντα, απομεινάρια μιας ολόκληρης ζωής προκαλεί τη θλίψη και την απορία. Θλίψη για τη χαμένη γενιά της Συρίας και απορία για την άτεγκτη στάση της Ευρώπης του πάλαι ποτέ διαφωτισμού και της ελεύθερης διακίνησης των ανθρώπων και των ιδεών. Η Λάζλο συνοψίζει τη στάση της γηραιάς ηπείρου, η οποία παρά την επιφανειακή συγκίνηση εμπρός στο συριακό δράμα, εντούτοις δηλώνει ανήμπορη να επιδείξει τη δέουσα ανθρωπιά. Πρόκειται για μια αποκάλυψη των αντανακλαστικών αυτού του κόσμου που ολοένα και χάνουν την ενεργητικότητά τους, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή.
Είναι πολλές οι ιστορίες που μπορούν σήμερα να εικονογραφήσουν το δράμα του ξεριζωμού ενός ολόκληρου έθνους. Εικόνες που κόβουν τις ανάσες, παιδικά πρόσωπα που έχασαν για πάντα την ευκαιρία της αθωότητας, βρέφη που διεκδικούν μια θέση ανάμεσα στα πρωινά όστρακα της διάσπαρτης, νησιωτικής μας πολιτείας, σωροί από σωσίβιες λέμβους και γιλέκα διασωστών. Ο Χρήστος Μαλεβίτσης, αυτός ο σπουδαίος Έλληνας στοχαστής που παρέμεινε στο περιθώριο της εντόπιας, ακαδημαϊκής ζωής συνοψίζει πως άλλη λύση δεν υπάρχει για τον άνθρωπο, πέρα από τους θεούς και τα είδωλα. Αν ο ίδιος βρισκόταν σήμερα ανάμεσά μας, θα μετάνιωνε πικρά για την τοποθέτησή του αυτή, καθώς όλα σήμερα εκπίπτουν. Η Λάζλο κατέστρεψε για πάντα τις ανομολόγητες υπόνοιες πως θα μπορούσε λίγη ανθρωπιά να αλλάξει αυτόν τον έξαλλο, τον άρρωστο κόσμο που παραδομένος στις διαδικτυακές του ταχύτητες, απόκοσμος διαγράφει την άτακτη τροχιά του μες στο χρόνο.
Η Πέτρα Λάζλο ακόμη, εικονογραφεί την ύπαρξη μιας πλειοψηφίας που οραματίζεται ξανά τείχη. Μόνο που οι βάρβαροι δεν θα έρθουν από μια μακρινή χώρα. Οι βάρβαροι βρίσκονται καλά ασφαλισμένοι ανάμεσά μας.