Αναζητώντας τους πραγματικούς συμμάχους μέσα και έξω από την Ελλάδα

24grammata.com/ τραγούδι/ ελληνισμός

Le radici ca tieni (: οι ρίζες που έχεις).

Πανέμορφο ραπ τραγούδι με εισαγωγή από την ελληνόφωνη μουσική της Κάτω Ιταλίας διαδίδει με υπερηφάνεια την αρχαία ελληνική/ βυζαντινή καταγωγή των Ιταλών του Σαλέντο (Ν. Ιταλία, Λέτσε)

Ενώ στη χώρα μας ο επαρχιωτισμός και η εσωστρέφεια ξανάρχονται, στη Νότια Ιταλία (“στο τακούνι της ιταλικής μπότας”) οι Sud sound system τραγουδάνε με υπερηφάνεια ότι κατάγονται από τους Έλληνες και τους Βυζαντινούς και σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Μόνο στο youtube έχουν πάνω από 4 εκατομμύρια προβολές, τη στιγμή που οι δοκησίσοφοι της Ελλάδας προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους οτιδήποτε το Βυζαντινό.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα θεωρούν ότι ο κόσμος συνωμότησε κατά των Ελλήνων, στη Νότια Ιταλία υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σε κοιτάνε με θαυμασμό για την τύχη σου να γεννηθείς στην Ελλάδα. Αυτοί γέμισαν τους δρόμους τους με τις πινακίδες “kalos irtate”, “stin Kardia tou salento”, “edo den isse xenos” οι νεοέλληνες, όμως, ανεβαίνουν στη Βόρεια Ιταλία για να προσκυνήσουν στους “ναούς” του Ferre, Valentino και άλλων “ταγών του καταναλωτικού πνεύματος”.

Διαδώστε το παρακάτω τραγούδι, ξεκινά με τους καταπληκτικούς στίχους στο ρυθμό της ελληνόφωνης μουσικής του Σαλέντο, γραμμένο στην Ιταλική διάλεκτο του Λέτσε/Σαλέντο.

Ας πάψουμε να δεχόμαστε άκριτα την αγγλοαμερικάνικη παραγωγή μόνο και μόνο γιατί έτσι θέλουν κάποιες δισκογραφικές εταιρείες. Δείτε  και ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί το τραγούδι και διαβάστε τη μετάφραση των πρώτων στίχων, που ετοίμασαν τα 24grammata.com

Οι πρώτοι στίχοι του τραγουδιού αναφέρουν (σε ελεύθερη μετάφραση από τα 24grammata.com) τα παρακάτω:

Αν δεν ξεχάσεις τις ρίζες σου,
θα σέβεσαι ακόμα και αυτές των μακρινών χωρών
Αν δεν ξεχάσεις ποτέ από που έρχεσαι
Δίνεις μεγαλύτερη αξία στην κουλτούρα που έχεις
Είμαστε Σαλεντίνοι πολίτες του κόσμου
Με ρίζες στους Μεσάπιους, τους Έλληνες και τους Βυζαντινο

Πες μου εσύ από που, τάχα,  έρχεσαι…

Se nu te scierri mai delle radici ca tieni
rispetti puru quiddre delli paisi lontani!
Se nu te scierri mai de du ede ca ieni
dai chiu valore alla cultura ca tieni!
Simu salentini dellu munnu cittadini,
radicati alli messapi cu li greci e bizantini…

Comments are closed.