γράφει η Μαρία Ξυπολοπούλου
Διαβάστε και άλλα άρθρα της Μαρίας Ξυπολοπούλου στο 24grammata.com κλικ εδώ
Αρχιτεκτονικά εγχειρήματα που φέρνουν την επανάσταση και τη… γκρίνια
Στη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης του Αμστερνταμ , στην πλατεία μουσείων, εκεί όπου μαζεύονται οι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνες αθλητικούς αγώνες, οι τουρίστες κάνουν ανέμελη βόλτα, πλησίον του Μεγάρου Μουσικής βρίσκεται το Stedelijk Museum ‘ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης του κόσμου. Η συλλογή του αριθμεί 90.000 κομμάτια και εμπλουτίζεται συνεχώς. Η ανάγκη για ανέργεση ενός νέου χώρου που θα λειτουργούσε ως επέκταση του μουσείου καθώς και η ανακαίνιση του παλιού κτιρίου οδήγησαν στο να παραμείνει το μουσείο κλειστό για εννέα και παραπάνω χρόνια.
Τα εγκαίνια της νέας αρχιτεκτονικής κατασκευής έγιναν το Σεπτέμβριο του 2012 . Το γεγονός συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα των ανυπόμονων φιλότεχνων και ανθρώπων του χώρου της τέχνης που ανέμεναν να δουν την νέα κατασκευαστική δουλειά του γνωστού αρχιτέκτονα Mels Crouwel.
Ανέκαθεν οι άνθρωποι που εμπλέκονταν με την διαχείριση του μουσείου ήταν ανοιχτοί στις πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες. Ο ίδιος ο διευθυντής του μουσείου πίστευε πως η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται στο κτήριο αλλά στα εκθέματα που φιλοξενούνται σε αυτό. Λευκοί τοίχοι, εκθέσεις που προκαλούν και σκανδαλίζουν έρχονται να προβάλουν ένα διαφορετικό μοντέλο εκθεσιακού χώρου που αποκηρύσσει την αυστηρότητα δίνοντας βήμα στον επισκέπτη να είναι ελεύθερος, να νιώσει ο εαυτός του και να εστιάσει στα εκθέματα.
Το παλιό νεοαναγεννησιακό κτίριο ενώνεται με ένα λευκό αυθάδες κέλυφος που αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους στην Ευρώπη. Ονομάστηκε ‘’ Μπανιέρα’’ λόγω του σχήματος και της κατασκευαστικής του δομής. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου το Stedelijk Museum είχε κλείσει τις πόρτες του στο κοινό , οι κατασκευαστές θεώρησαν πως τα εγκαίνια του νέου κτηρίου θα έπρεπε να σημάνουν και ένα γενικότερα νέο ξεκίνημα για το μουσείο. Η πραγματική ανανέωση μπορεί να έρθει μέσα από τη δημιουργική σύνδεση του μέλλοντος, του παρόντος και του παρελθόντος. Το νέο κτήριο ή αλλιώς η ‘’ μπανιέρα’’ συμβολίζει αυτό το πέρασμα από το παλιό στο νέο και τη μεταξύ τους σύνδεση.
Η εξέλιξη των εκθεσιακών εκθεμάτων συνοδεύεται από την αρχιτεκτονική κτηριακή εξέλιξη. Η τέχνη δεν μπορεί να μένει σταθερή , όταν η κοινωνία και οι θεσμοί της βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη. Το Άμστερνταμ φημίζεται για τα πρωτοπόρα βήματα στον τομέα τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και του design. Καινοτόμες κατασκευές με έντονο το στοιχείο της σύγχρονης τέχνης προκαλούν τόσο βλέμματα εντυπωσιασμού όσο και βλέμματα επικριτικά, συγκρατημένα και μαγκωμένα ως προς ότι ξενίζει με τις ήδη προσλαμβάνουσες εικόνες και ιδέες.