24grammata.com/ αφιέρωμα στον πολιτισμό της Τυνησίας
Ιμπν Χαλντούν ο ιδρυτής της Κοινωνιολογίας
Παρά το γεγονός ότι διαφώνησε με πολλούς ιστορικούς και επιστήμονες που του προηγήθηκαν, ήταν πολύ φερέγγυος στη μεταφορά των απόψεων τους και στην κριτική που άσκησε σε αυτές.
Ο Αμπντουλ Ραχμάν μπιν Μουχάμμαντ Ιμπν Χαλντούν γεννήθηκε στην Τυνησία το έτος 732 μ. εγ. = 1332 μ.χ. Ήταν γόνος οικογένειας Αράβων της οποίας το γενεαλογικό δέντρο καταλήγει στον Ουάελ μπιν Χάτζαρ έναν από τους συντρόφους του Προφήτη Μουχάμμαντ ειρήνη πάνω του.
Ο Ιμπν Χαλντούν μας έχει αφήσει πολλά πολύτιμα επιστημονικά έργα και θεωρείται ο ιδρυτής της επιστήμης της κοινωνιολογίας.
Ο Ιμπν Χαλντούν κατέχει μια ξεχωριστή θέση σε αραβικό και σε διεθνές επίπεδο. Ο γνωστός Αγγλος ιστορικός Αρνολντ Τουείμπι λέει αναγνωρίζοντας τη θέση του στην ( Εισαγωγή)- το πιο γνωστό βιβλίο του- την οποία έχει συγγράψει για τη γενική ιστορία, πως έχει συνειδητοποιήσει, φανταστεί και δημιουργήσει τη φιλοσοφία της ιστορίας.
Είναι αναμφίβολα το πιο μεγάλο έργο τέτοιου είδους, το οποίο έχει δημιουργήσει ένας ανθρώπινος νους σε όλη τη ιστορία»
Ο Ιμπν Χαλντούν είχε διατελέσει πολλά πολιτικά και διοικητικά αξιώματα, είχε συμμετάσχει σε εξεγέρσεις και κινήματα από τα οποία άλλα πέτυχαν και άλλα όχι, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί και εξοριστεί αρκετές φορές.
Αναζητώντας τη γνώση, ταξίδεψε ανάμεσα στο Μαρόκο, Ανδαλουσία, Τυνησία, από την οποία αναχώρησε για Αίγυπτο. Εκεί βρήκε μεγάλη αγάπη από τα πλήθη που ήθελαν να ρουφήξουν από τις γνώσεις του. Έτσι δίδαξε την ισλαμική νομοθεσία σύμφωνα με τη σχολή του Ιμάμη Μάλικ μπιν ’νας και ύστερα διετέλεσε τα καθήκοντα του Καδή (δικαστή), πριν ταξιδέψει στη Δαμασκό και επιστρέψει πάλι στο Κάιρο όπου ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντα του Καδή.
Χάρη στην σοφία και την μεγάλη του εμπειρία, του έχει ανατεθεί να εκτελέσει πολλές αποστολές ως πρέσβης με εξουσιοδότηση σύναψης συμφωνιών συμφιλίωσης μεταξύ των τότε κρατών.
Παρά τα πολλά και σοβαρά καθήκοντα που έχει αναλάβει, ο Ιμπν Χαλντούν έβρισκε το χρόνο για τις μελέτες και τα συγγράμματα του.
Τα έργα του
Ο Ιμπν Χαλντούν μας έχει αφήσει λίγα έργα, τα πιο γνωστά βιβλία του είναι « Ιστορία του Ιμπν Χαλντούν» και « Η Εισαγωγή του Ιμπν Χαλντούν».
Ένα μεγάλο επίτευγμα του είναι η ίδρυση της επιστήμης της Κοινωνιολογίας και η χάραξη των κανόνων της επιστήμης της Ιστορίας.
Αρκετοί δυτικοί ιστορικοί χαρακτήρισαν την ιστορία του ως την «πρώτη μη θρησκευτική εξιστόρηση των γεγονότων»
Ο Ιμπν Χαλντούν είχε μελετήσει καλά τα έργα των παλαιών ιστορικών και συγγραφέων. Είχε μάλιστα μεγάλη δυνατότητα να τα κρίνει ώστε να επιλέξει τη σωστή πληροφόρηση. Επίσης ήταν πολύ δίκαιος με όσους διαφωνούσαν με τις απόψεις του.
Τα πολλά ταξίδια που έχει κάνει στη Βόρια και Δυτική Αφρική, η μεγάλη του εμπειρία στην πολιτική , τη διοίκηση και στο τομέα της δικαιοσύνης, του χάρισαν μια επιπλέον αντικειμενική ματιά, η οποία φαίνεται καθαρά στα έργα που μας έχει αφήσει.
Ο Ιμπν Χαλντούν είχε δική του φιλοσοφία, πάνω στην οποία οικοδόμησε τις θεωρίες του για την Ιστορία και την Κοινωνιολογία.
Οι παλαιότεροι ιστορικοί ανέφεραν τα ιστορικά γεγονότα, αλλά τα πρόσμιξαν με κάποιους μύθους. Αυτός όμως δηλώνει πως « επιφανειακά, η Ιστορία είναι τα νέα και τα γεγονότα που σχετίζονται με τα έθνη και τους λαούς, ενώ στο βάθος είναι η παρατήρηση και η εξερεύνηση των όντων και των νόμων που ακολουθούν και η μελέτη των γεγονότων με την αιτιολόγηση τους».
Παρά το γεγονός ότι διαφώνησε με πολλούς ιστορικούς και επιστήμονες που του προηγήθηκαν, ήταν πολύ φερέγγυος στη μεταφορά των απόψεων τους και στην κριτική που άσκησε σε αυτές.
Ο Ιμπιν Χαλντούν πέθανε στην Αίγυπτο το έτος 808 μ.εγ = 1406 μ.χ.
Πηγή: www.islam.gr