Για τη συλλογή διηγημάτων του Δικτύου Ανταλλαγής & Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής

 

Η γοητεία της ελπίδας
Για τη______1 συλλογή διηγημάτων του Δικτύου Ανταλλαγής &
Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής Έλα στη θέση μου

Οι άνθρωποι του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής αποφάσισαν να υπερβούν την καθημερινή κοινωνική δράση τους στη γειτονιά και να απευθυνθούν στο πανελλήνιο, προκηρύσσοντας έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος με θέμα -τι άλλο;- την Αλληλεγγύη. Κάλεσαν λοιπόν το συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα, το συγγραφέα και δημοσιογράφο Χριστόφορο Κάσδαγλη, τον Κώστα Παπαδόπουλο από τις εκδόσεις Ταξιδευτής, τη δημοσιογράφο και σύμβουλο ανθρωπίνων σχέσεων Κρυσταλία Πατούλη, τη συγγραφέα Πέλα Σουλτάτου, το συγγραφέα και λέκτορα στο ΕΜΠ Πέτρο Στεφανέα και την Τζένη Θεοφανοπούλου από το Δίκτυο, για να αποτελέσουν την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. Μέσα από μια γοητευτική διαδικασία που ενέπλεξε εκατοντάδες ανθρώπους, κατόρθωσαν να αναγορευθούν σε συλλογικούς εκδότες μιας συλλογής που περιλαμβάνει τα 20 διηγήματα που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό. Το μοναδικό αυτό βιβλίο προορίζεται να γίνει εργαλείο… αλληλεγγύης, αφού η πώλησή του γίνεται κυρίως από ανέργους, άστεγους αλλά και δομές αλληλεγγύης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει ένα βιβλίο στο οποίο εμπλέκονται 20 συγγραφείς, έστω κι αν η θεματική είναι κοινή: η αλληλεγγύη. Το διαφορετικό ύφος του κάθε συγγραφέα αλλά και η διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της αλληλεγγύης καθιστούν το βιβλίο ανομοιογενές. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι που το κάνει συναρπαστικό. Στις 20 ιστορίες αλληλεγγύης, οι συγγραφείς καταπιάνονται με τα διάφορα πρόσωπα της κρίσης προτείνοντας ως λύτρωση ένα δρόμο διαφορετικό από τον ατομικιστικό που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες, ένα δρόμο συλλογικό όπου το «εγώ» διαχέεται στο «εμείς», χωρίς ωστόσο το «εγώ» να χάνει την αυθυπαρξία και τη δυναμικότητά του. Στο Έλα στη θέση μου, ο άστεγος, ο άνεργος, ο μετανάστης αλλά και ο αλληλέγγυος δεν είναι κάποιος «άλλος». Είναι αυτός ο ίδιος που όχι μόνο συνειδητοποιεί την κατάστασή του αλλά και το ρόλο που πρέπει να παίξει η αλληλεγγύη προκειμένου όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά και να διατηρήσουμε τα «ειδολογικά» ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας. Έτσι, το βιβλίο αυτό εκπέμπει την ελπίδα, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το σκοπό του.

(Δομές αλληλεγγύης και συλλογικότητες ανέργων και αστέγων, με τις οποίες δεν έχουμε έρθει σε επαφή και ενδιαφέρονται να διακινήσουν το βιβλίο, παρακαλούνται να έρθουν σε επαφή μαζί μας.
Σταθερά σημεία πώλησης:

1) Εκδόσεις Ταξιδευτής: Βαλτετσίου 10 Αθήνα,

2) Πειραιώς 1, Ομόνοια Αθήνα,

3) Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής: Σπάρτης 1, Αγία Παρασκευή – πολιτιστικό πάρκο Σταύρος Κώτσης

4) Βιβλιοπωλείο: Ακυβέρνητες Πολιτείες, Σβώλου 28, Θες/νικη
Πληροφορίες: [email protected], τηλ. 2105223260 – 6945606832).