Γυναίκες και Μουσική στην Ελλάδα και την καθ’ ημάς Ανατολή

Χωρίς τίτλοΔημήτρης Σταθακόπουλος Δρα Παντείου Πανεπιστημίου Δικηγόρου παρ’Αρείω Πάγω Μουσικολόγου
(Διαβάστε όλη την αρθρογραφία και τις επιστημονικές μελέτες του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο 24grammata.com κλικ εδώ)
Μιά σύντομη, αλλά διαχρονική προσέγγιση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
8 Μαρτίου

Free ebook- 24grammata.com/ κατηγορία: επιστημονικές μελέτες
[κατέβασέτο]

 

H λέξη Μουσική, πέρασε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου ( music, musica κ.τ.λ ) προερχόμενη από την ρίζα μω ή men που σημαίνει “ ερευνώ, ζητώ να μάθω, σκέφτομαι, θυμάμαι ” (από εκεί και οι λέξεις μύστης και μυστήριο ). O Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει ότι οι Mούσες ονομάστηκαν έτσι από το μυείν ανθρώπους, ενώ άλλοι σύγχρονοί του θεωρητικοί ανέφεραν πως η λέξη Μούσα ταυτίζεται με την γνώση “ επειδή απάσης Παιδείας αύτη τυγχάνει αιτία”.

Το θηλυκό γένος της λέξης μουσική, οι γυναικείες μορφές των Μουσών, το νανούρισμα των βρεφών, το οικιακό τραγούδι του αργαλειού, των εργασιών της οικίας , του αγρού, μέχρι το μοιρολόϊ , μας κάνουν να πιθανολογούμε πως οι πρώτοι «συνθέτες – τραγουδιστές – οργανοπαίκτες μουσικοί» ήταν κυρίως γυναίκες !
Η Σαπφώ με την μουσική/ποιητική σχολή της. Η Κόριννα που μάλλον είχε μαθητή τον Πίνδαρο. Οι γυναίκες πανεπιστήμονες της αρχαιότητας όπως οι:  Πολύγνωτη, Θεανώ, Δαμώ (κόρη του Πυθαγόρα και της Θεανούς), Τελέσιλλα, Ηδύλη, Ηριννα, Πτολεμαΐς , Περικτιόνη, Νικαρέτη, Πυθαΐς  και αναρίθμητες άλλες μυημένες στην Πυθαγόρεια Φιλοσοφία και τη μουσική, σε συνδυασμό με τις γυναίκες που απεικονίζονται σε αγγεία και ανάγλυφα ή αγαλματίδια να παίζουν μουσικά όργανα ( όπως η μούσα της Μαντινείας Αρκαδίας που παίζει Πανδουρίδα/πρόγονο του Ταμπουρά )….[κατέβασέτο]