“Ασκηση πεντε δακτύλων” του Πήτερ Σάφερ

24grammata.com/ θέατρο

Πατέρας, μητέρα, γιος και κόρη. Μια κλασική αγγλική οικογένεια σε ένα ευρύχωρο αγγλικό σπίτι. Και ο πέμπτος άνθρωπος. Η μητέρα «μεγαλοπιάνεται», θέλει ιδιαίτερη εκπαίδευση για την κόρη της ώστε να προετοιμαστεί για τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας και η οικογένεια προσλαμβάνει έναν καθηγητή που μένει μαζί τους στο σπίτι για να της κάνει μαθήματα. Ο καθηγητής είναι Γερμανός και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η υπόθεση διαδραματίζεται λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι συγκρούσεις είναι έντονες, η συμβίωση δύσκολη και οι συμβιβασμοί σε κάποια θέματα μοιάζουν αδύνατοι. Πώς θα καταλήξουν αυτοί οι πέντε άνθρωποι; Η αλήθεια δείχνει να είναι επώδυνη για όλους….

Παίζουν: Τακης Χρυσικακος, Γιώργος Κιμούλης, Μπέτυ Αρβανίτη
Σκηνοθέτης: Αντώνης Αντωνίου
Ετος 1978

Πήτερ Σάφερ , Peter Shaffer, 1926-…, Άγγλος συγγραφέας, γεννημένος στο Λίβερπουλ στις 15 Μαίου 1926 μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Άντονυ που είναι επίσης συγγραφέας.

Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, με υποτροφία και έκανε διάφορες δουλειές πριν ανακαλύψει το συγγραφικό του ταλέντο.

Το πρώτο έργο του Shaffer, ονομαζότανThe Salt Land (1954) παρουσιάστηκε στο BBC. Ενθαρρυνμένος από αυτήν την επιτυχία, ο Shaffer συνέχισε να γράφει και καθιέρωσε τη φήμη του ως θεατρικός συγγραφέας το 1958 με έργο Άσκηση πέντε δάχτυλων που έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο υπό την καθοδήγηση John Gielgud και βραβεύτηκε με το Evening Standard Drama Award. Όταν το έργο μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη το 1959, έτυχε εξίσου καλής υποδοχής κερδίζοντας το Βραβείο Θεατροκριτικών (Drama Critics Award).

Στα έργα του περιλαμβάνονται τόσο φιλοσοφικά δράματα όσο και σατιρικές κωμωδίες

Ο Σάφερ βραβεύτηκε επίσης για τα έργα του:Έκβους με το βραβείο Τόνυ (Tony Award for Best Play) και το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης (New York Drama Critics Circle Award), Αμαντέους με τα βραβεία Evening Standard Drama Award και  Theatre Critics Award στο Λονδίνο και το βραβείο Τόνυ στη Νέα Υόρκη.

Πολλά έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.