Διακοσμημένα αβγά από όλο τον Κόσμο

24grammata.com/ λαογραφία

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών οργανώνουν, με την ευκαιρία του Πάσχα, Έκθεση με θέμα: «Διακοσμημένα αβγά από όλο τον Κόσμο» με το πλουσιότατο υλικό της Συλλογής Νίκου Παπαγεωργίου.

Η Έκθεση παρουσιάζεται στο Κέντρο Ελληνικής Τέχνης και Παράδοσης (Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη), στην οδό Αγγ. Χατζημιχάλη 6 στην Πλάκα.

To αβγό αρχέγονο πανανθρώπινο σύμβολο αναγέννησης της ζωής, η οποία φυλάσσεται και συντηρείται στο κέλυφός του και ξεπηδά μόλις αυτό θραύεται αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Ανάστασης και του Πάσχα. Από το μυστηριώδες και γοητευτικό κοσμικό αβγό της μυθολογίας πολλών λαών, στο πέτρινο κτέρισμα των νεολιθικών τάφων της Χαλκιδικής ή το πήλινο των πρωτογόνων τάφων της Ρωσίας και της Σουηδίας, στο αβγό της στρουθοκαμήλου ή από πορσελάνη σε ναούς, μοναστήρια και τζαμιά ως  το αβγό του  Πάσχα των χριστιανών.

Η  παρουσία αβγών σε προχριστιανικούς τάφους συνηγορεί στην άποψη  πολλών ερευνητών ότι το αβγό συμβολίζει τον πρόσκαιρο  θάνατο και την  αναμενόμενη με τη θραύση του κελύφους ανάσταση της ζωής. Η χρησιμοποίησή του ως συμβόλου της Ανάστασης του Χριστού συνδέεται με την βαθιά ριζωμένη λαϊκή αντίληψη ότι περικλείει ζωή.

Στον χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες θα χαρούν χιλιάδες αβγά διακοσμημένα με όλες τις τεχνικές και τα χρώματα, πλαισιωμένα από σχετικά ελληνικά έθιμα του Λαζάρου του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών έντυσε με τις φορεσιές του τις Λαζαρίνες της Κοζάνης και την νύφη των Μεγάρων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή των Βαΐων, στις 12 το μεσημέρι. Ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών με την φροντίδα της κ. Αθηνάς Συναρέλλη θα τραγουδήσει τραγούδια του Λαζάρου.

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Νίκος Παπαγεωργίου και η Λουίζα Καραπιδάκη. Την επιστημονική επιμέλεια έχει η Αικατερίνη Καμηλάκη.