Η αναβίωση των Νεμέων αγώνων

24grammata.com/ απόδημος ελληνισμός

American Hellenic Educational Progressive Association

Στην αρχαιότητα οι αθλητικοί αγώνες στην Νεμέα ήταν μέρος του κύκλου των εορτών που εγίνοντο στους Δελφούς  στα Ίσθμια και στην Ολυμπία. Ήταν μία παρόρμηση για ειρήνη, μία ανακωχή από εχθροπραξίες, έστω και για λίγες ημέρες κάθε χρόνο. Το μήνυμα των αγώνων αυτών, απετέλεσε την απαρχή της ιδέας των Ηνωμένων Εθνών για την διεθνή ειρήνη.

Ο Σύλλογος για την αναβίωση των Νεμέων αγώνων, που ιδρύθηκε το 1995, με την πεποίθηση ότι μέσω της αναβίωσης αυτής, θα διασωθεί η ιδέα του αθλητικού ιδεώδους και της ευγενούς άμιλλας, ηταν πρωτοβουλία του αρχαιολόγου καθηγητού Στέφανου Μίλλερ, ο οποίος σήμερα είναι και πρόεδρος του συλλόγου.

Έτσι, στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις (1996, 2000, 2004, 2008), όπου συμμετείχαν πάνω από 2000 αθλητές από 45 χώρες, δεν καταγράφηκαν ρεκόρ, δεν απονεμήθηκαν μετάλλια, καθότι οι νικητές ελάμβαναν τα ίδια σύμβολα νίκης: μία κορδέλα δεμένη στο κεφάλι και ένα κλάδο φοινικιάς. Στο τέλος της ημέρας, όλοι οι νικητές στεφανώθηκαν με στεφάνι αγριοσέλινου, που ήταν και το εφήμερο σύμβολο νίκης στους αρχαίους αγώνες της Νεμέας. Όλοι οι αθλητές αγωνίσθηκαν ανυπόδητοι και με χιτώνα που φόρεσαν στο αρχαίο αποδυτήριο. Όλη η οργάνωση έγινε σύμφωνα με την αρχαία παράδοση διεξαγωγής των αγώνων. (www.nemeangames.org)

 

 

Η επόμενη Νεμεάδα, πέμπτη σε σειρά, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, όπου και σας προσκαλούμε να μοιραστείτε μαζί μας την χαρά συμμετοχής σε ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που προβάλει την χώρα μας και τον πολιτισμό της .Η συμμετοχή αυτή μπορεί να συνίσταται στην συμμετοχή σας ως αθλητές αλλά και ως εθελοντές σε εργασίες προ και κατά την διάρκεια των αγώνων.

Για την συμμετοχή σας και τον τρόπο που μπορείτε να βοηθήσετε στην οργάνωση των αγώνων, επικοινωνήστε με την Οργανωτική επιτροπή  και τους κκ. Κοζυράκη Κων/νο τηλ. 6936163834, Λιάνα Καλλιέρου 6944568611, Άννα  Γκορίτσα  6979539651  που την εκπροσωπούν στην περιοχή της Αθήνας.

Αθήνα, 18-11-2011

American Hellenic Educational Progressive Association
AHEPA Athens Chapter HJ1 – ΑΧΕΠΑ Αθηνών
Πλουτάρχου 3, 1ος όροφος, 106 75 Αθήνα
Τηλ./Fax: 210.724.8589

 

Γεώργιος Κώστας

Κωνσταντίνος Κοζυράκης

Πρόεδρος

Γραμματέας