Η ΑΧΕΠΑ ζητά το χτίσιμο Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Σημείο Μηδέν

24grammata.com / απόδημος ελληνισμός

Γιώργος Μπίστης (VOA news.com) . Φωτογραφία VOA

Ένα από τα πολλά θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δίπλα ακριβώς στους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου οι οποίοι και αποτέλεσαν τον στόχο της επίθεσης.  Όταν οι πανύψηλοι αυτοί ουρανοξύστες χτυπήθηκαν από τα επιβατηγά αεροπλάνα, που τρομοκράτες είχαν νωρίτερα απαγάγει και συντρίψει πάνω τους, δεν υπήρχε περίπτωση το ελληνορθόδοξο εκκλησάκι να γλύτωνε. Θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια των δίδυμων πύργων.
Στο Σημείο Μηδέν, όπως έγινε αργότερα γνωστός ο τόπος της καταστροφής, έσπευσε αμέσως τότε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Τέλεσε μνημόσυνα για τους τριάντα και πλέον ομογενείς που σκοτώθηκαν στην μεγάλη εκείνη Αμερικανική τραγωδία, έδωσε παρηγοριά και συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων και κατόπιν περπάτησε ανάμεσα στα χαλάσματα για να εντοπίσει οτιδήποτε μπορούσε να είχε απομείνει από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το ίδιο έκαναν ο παππάς της εκκλησίας και μερικοί ενορίτες της. Βρήκαν μόνον ένα θυμιατό, μερικά καντήλια, λίγα κεριά, βιβλία, μια εικόνα και μια καμπάνα, που φυλάσσονται έκτοτε σαν ιερά κειμήλια.
Άρχισε αμέσως μια προσπάθεια για την εξασφάλιση άδειας για την ανέγερση στο ίδιο σημείο μιας καινούργια εκκλησίας για την Χάρη του Αγίου Νικολάου. Αλλά ενώ οι πάντες φαίνονταν αρχικά να δείχνουν κατανόηση για την ανάγκη να ξαναχτιστεί το εκκλησάκι στο σημείο που πάντοτε βρίσκονταν, αργότερα η ιδέα άρχισε να εγκαταλείπεται λόγω ανυπέρβλητων γραφειοκρατικών δυσχερειών.
Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ ζήτησε σήμερα από την Λιμενική Υπηρεσία Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης, στην δικαιοδοσία της οποίας και βρίσκεται το Σημείο Μηδέν, να αρχίσει και πάλιν διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου με απώτερο στόχο την έκδοση άδειας για να ξαναχτιστεί η εκκλησία που καταστράφηκε την μαύρη ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001