Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
Μιά Νομική- Κοινωνική- Ιστορική- Καλλιτεχνική – Πολιτιστική – Μουσικολογική προσέγγιση ( ενδεικτική και όχι εξαντλητική ),
με αναφορές στο Ρεμπέτικο Τραγούδι
γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Δρα κοινωνιολογίας της ιστορίας και πολιτισμού (οθωμανικής περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω –Μουσικολόγου.
(Διαβάστε όλη την αρθρογραφία και τις επιστημονικές μελέτες του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο 24grammata.com κλικ εδώ)
24grammata.com
[download]
1* Το παρακάτω κείμενο αναπτύχθηκε ως εισήγηση , την 10.5.2016 στο Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στην ΑΜΦΙΣΣΑ – ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ κατόπιν προσκλήσεως της Διδάσκουσας Δρ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΑ.
2* Οι βιβλιογραφικές πηγές, εικόνες και αναφορές, μνημονεύονται εντός του κειμένου έχουν αντληθεί κυρίως από τους προσωπικούς μου φίλους Π.Κουνάδη και Π.Σαββόπουλο, από βιβλία, εφημερίδες, έντυπα και το διαδίκτυο, forum συζητήσεων, αλλά και το προσωπικό μου αρχείο.
Στη Νομική, στο Συνταγματικό δίκαιο διδάσκεται πως η Λογοκρισία τελεί υπό συνταγματική απαγόρευση. Κάτι που ισχύει και διεθνώς ( τουλάχιστον θεωρητικά ) σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οικουμενική Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ( Ο.Η.Ε 1948 ) , όπου εγγυάται η ελευθερία του λόγου , σε συνδυασμό με τον Θεμελιώδη Νόμο της Βόννης του 1949: «Λογοκρισία δεν επιτρέπεται», χωρίς εξαιρέσεις. ή άλλους περιορισμούς.
Εν τούτοις , σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει απόλυτη ελευθερία έκφρασης γραπτού ή προφορικού λόγου !!! Μάλιστα, κάθε χώρα έχει τους δικούς της προστατευτικούς νόμους ( ποινικούς για φυλάκιση, διοικητικούς για πρόστιμα και αστικούς για απαίτηση αποζημίωσης ) ενάντια π.χ:
Στη συκοφαντία, τη δυσφήμιση, τη βλασφημία, τη βωμολοχία, την ανταρσία κατά του κράτους, την παιδική πορνογραφία, τη ρητορική μίσους, οπότε κατ’ επέκταση για την προστασία υψηλών προσώπων, εθνικών και θρησκευτικών εμβλημάτων, σημαιών, αλλά και κοινωνικών ευαίσθητων ομάδων κ.ά.
Η νομοθεσία για όλες τις παραπάνω ενδεικτικά αναφερόμενες και όχι περιοριστικά περιπτώσεις, θέτει τελικά ( κατά κάποιο τρόπο) περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης γνώμης, που όμως είναι ηθικά και παγκόσμια θεμιτή… [download
Ρεμπέτικο – Λαϊκή Μουσική (1900 – 1970) α. όλα β. έργα γ. μελέτες / άρθρα δ. ξενόγλωσσα |