Ας ξεκινήσουμε το 2011 με τις αισιόδοξες ειδήσεις. Και τι το πιο αισιόδοξο από τα να παρουσιάζεις τους Έλληνες να διακρίνονται, τους νέους να προσπαθούν να σπουδάσουν και να αναρριχηθούν σε ολοένα και υψηλότερους πανεπιστημιακούς τίτλους και τους γονείς να γεμίζουν από χαρά και περηφάνια. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ορκωμοσία του Δημήτριου – Φίλιππου Σαλαπάτα (Master/ Μάγιστρος της Διεθνολογίας).
Ο νέος Μάγιστρος των Τεχνών (Master of Arts) ορκίσθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary), αποκτώντας τον επίζηλο τίτλο του Μαγίστρου της Διεθνολογίας. Ο Δημήτριος – Φίλιππος Σαλαπάτας, πρωτότοκος υιός του Πρωτοπρ. Αναστασίου και της Πρεσβυτέρας Βιργινίας, και αδελφός του Νικολάου – Εφραίμ.
Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών μελέτησε θέματα Διεθνών Σχέσεων και παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μια ενδιαφέρουσα διπλωματική διατριβή, με τον τίτλο: «Γιατί υπάρχει διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με το Αιγαίο Πέλαγος, και πώς αυτή επηρεάζει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση;».
Παρουσιάζοντας την διατριβή αυτή ανέλυσε την διαμάχη αυτή καθ’ αυτή και τις διάφορες πτυχές της (π.χ. υφαλοκρηπίδα κ.ά.) και πως αυτές ερμηνεύονται από τις εμπλεκόμενες χώρες.
Οι διάφορες επιπτώσεις της διαμάχης αυτής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παρουσιάσθηκαν, αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν, με γνώμονα και την ιστορία αλλά βασικά το διεθνές δίκαιο. Εννοείται πως οι ελληνικές θέσεις στα ζητήματα αυτά παρουσιάσθηκαν και υποστηρίχθηκαν με σθένος και δυναμισμό, έτσι ώστε να αποτελέσει η εργασία αυτή μια προσφορά στην επιστήμη αλλά και στην Πατρίδα.
Η τελετή βέβαια της ορκωμοσίας αυτή καθ’ αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να θαυμάσει κανείς την μακραίωνη ακαδημαϊκή παράδοση της Αγγλίας, και βέβαια να αισθανθεί πως μετέχει ισότιμα στην διάπλαση ενός νέου επιστημονικού πολιτισμού, έτσι όπως τον διαμορφώνει με την εμπειρία και την βαθιά της γνώση η αγγλική πανεπιστημιακή κουλτούρα.
Πολλοί υπάλληλοι και αρκετοί φοιτητές του Πανεπιστημίου υποδέχονταν τους καλεσμένους, εξυπηρετώντας τους σε οτιδήποτε χρειάζονταν. Εντύπωση μεγάλη προκαλούσε το ότι ο κάθε ορκιζόμενος, αφού λάμβανε τον τήβεννο, που επρόκειτο να φορέσει στην τελετή, οδηγούνταν σε ειδικό υπάλληλο του Πανεπιστημίου, ο οποίος τον έντυνε προσεκτικά, έτσι ώστε να είναι όμορφος, περιποιημένος και καλοντυμένος.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου ήταν όλη εκεί. Ο τελετάρχης, ο Πρύτανης, οι ομιλητές, οι χαρούμενοι νέοι επιστήμονες, όλοι άψογοι.
Συγκίνηση προκάλεσε στο τέλος της τελετής η προτροπή του Πρύτανη να σταθούν όρθιοι όλοι οι συγγενείς και φίλοι και να χειροκροτήσουν τους νέους επιστήμονες για τα επιτεύγματά τους.
Μεγαλύτερη όμως συγκίνηση προκάλεσε η πρόταση του Πρύτανη προς τους νέους πτυχιούχους να στρέψουν τα βλέμματά τους προς τους γονείς και λοιπούς συμμετέχοντες στη χαρά τους και να τους προσφέρουν ένα θερμό χειροκρότημα, ως ελάχιστο αντίδωρο για τις πολυποίκιλες προσφορές τους και τις οικονομικές και άλλες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Μετά το πέρας της εξαίρετης και αξέχαστης αυτής τελετής το Πανεπιστήμιο δεξιώθηκε όλους τους νέους επιστήμονες και τους συγγενείς και φίλους τους, προσφέροντας άφθονη σαμπάνια και πλούσια εδέσματα και γλυκά. Και τότε ήταν που τα καπέλα των νέων Μαγίστρων… αναλήφθηκαν στα ουράνια!!!
Ο νέος Μάγιστρος πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες την καινούργια του ακαδημαϊκή προσπάθεια, με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Του αξίζουν οπωσδήποτε θερμά συγχαρητήρια και εγκάρδιες ευχές για ευόδωση των ακαδημαϊκών και λοιπών στόχων του.