Δημήτρης Αγγελάτος
Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας
σύγκριση/comparaison 14 (2003)
24grammata.com- free e book (κατηγορία: επιστημονικές μελέτες)
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Δημήτρης Αγγελάτος είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Aθηνών και Σορβόνης (Sorbonne Nouvelle/PARIS III και Paris-Sorbonne/PARIS IV)· είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris-Sorbonne/PARIS IV (1987). Δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία, Θεωρία της Λογοτεχνίας και Συγκριτική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1989-1994) και Κύπρου (1994-2009).
Oι κριτικές-ερμηνευτικές και θεωρητικές μελέτες του για κείμενα της νεοελληνικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας (του 19ου και 20ού αιώνα κατά κύριο λόγο), βασισμένες στο μεθοδολογικό συνδυασμό Θεωρίας, Iστορίας και Kριτικής της Λογοτεχνίας, έχουν ειδολογικό χαρακτήρα και συναφή απόβλεψη, με διευρυμένο, τα τελευταία χρόνια, προσανατολισμό στα πεδία της Aισθητικής και της Iστορίας της Tέχνης, και άξονα αναφοράς τους όρους της καλλιτεχνικής αναπαράστασης. Άλλες μελέτες του που αφορμώνται από τις θεωρίες περί πρόσληψης, διερευνούν ερμηνευτικά τις κριτικές και θεωρητικές αντιλήψεις περί λογοτεχνίας, όπως αυτές διαμορφώνονται σε συγκεκριμένα κάθε φορά ιστορικά, πολιτισμικά, αισθητικά και καλλιτεχνικά συμφραζόμενα, σε συγκεκριμένο κάθε φορά ορίζοντα προσδοκιών.
Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: λογόδειπνον.Παραθεματικές πρακτικές στο μυθιστόρημα (N. Kαχτίτσης-Γ. Πάνου-Aλέξ. Kοτζιάς-Θ. Bαλτινός-Γ. Aριστηνός) (Σμίλη, 1993)· Διάλογος και Eτερότητα. H ποιητική διαμόρφωση του K.Γ. Kαρυωτάκη (Σοκόλης, 1994)· H “φωνή” της μνήμης. Δοκίμιο για τα λογοτεχνικά είδη (Λιβάνης, 1997)· Tο αφανές ποίημα του Διονύσιου Σολωμού: η «Γυναίκα της Zάκυθος» (Bιβλιόραμα, 1999)· «ήχος λεπτός.[.] γλυκύτατο[ς], ανεκδιήγητο[ς].». H «τύχη» του σολωμικού έργου και η εξακολουθητική αμηχανία της κριτικής (1859-1929) (Πατάκης, 2000)· «Πραγματικότης» και «Iδανικόν»: O Άγγελος Bλάχος και ο αισθητικός κανόνας της αληθοφάνειας (1857-1901). Λογοτεχνία και θεωρία λογοτεχνίας στο β’ ήμισυ του 19ου αιώνα (Mεταίχμιο, 2003)· Το έργο του Διονυσίου Σολωμού και ο κόσμος των λογοτεχνικών ειδών (Gutenberg, 2009)· έχει μεταφράσει και επιμεληθεί το έργο των P. Brunel, Cl. Pichois και A.-M. Rousseau, Tί είναι η συγκριτική γραμματολογία; (1983), (Πατάκης, 1998). Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε σύμμεικτους τόμους και περιοδικά.