γράφει ο Μανώλης Δημελλάς
Διαβάστε όλη την εργογραφία του Μανώλη Δημελλά στο 24grammata.com κλικ εδώ
Η τρέλα με το Candy Crush
Πόση ζάχαρη και λίπος μπορεί να στάζει μια οθόνη τηλεφώνου ή υπολογιστή;
Υπάρχει ένα παιγνίδι, σαν ζωντανό “ζαχαρωτό”, που δεν δίνει ούτε μια θερμίδα, όμως τα εθισμένα “θύματα” πέφτουν υπνωτισμένα από την ακατανίκητη γλύκα του, ξεπερνούν τα 6,5 εκατομμύρια, σε όλο τον πλανήτη και ολοένα πολλαπλασιάζονται σαν τα μυρμήγκια. Οι στατιστικές λένε πως εδώ και ένα χρόνο, από τότε που σφηνώθηκε στα κινητά, έχει παιχτεί 1,8 δισεκατομμύρια φορές!!!
Παντού οι παίχτες του ξεχωρίζουν και είναι κυρίως γυναίκες, αφού όπου τους δεις, έχουν σκυμμένο-χωμένο το κεφάλι, πάνω από ένα κινητό τηλέφωνο, ένα tablet ή ένα pc. Άσε που αν τους ενοχλήσεις σίγουρα θα αποκτήσεις καινούριους εχθρούς. Μια πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 1000 παικτών αποκαλύπτει ότι το 30% δηλώνει
αρρωστημένα εθισμένο και δεν αναγνωρίζει φίλους, συγγενείς και επαγγελματικές ή προσωπικές υποχρεώσεις, όταν είναι μέσα στο παιγνίδι. Άσε που όταν δεν είναι μέσα σε αυτό, σκέφτεται πως θα βρεί τρόπο για θα γαντζωθεί πάνω στις καραμέλες της οθόνης!
Μιλάμε για το πιο “γλυκό” πειρασμό και δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο Candy Crush, ένα φαινομενικά εύκολο, διαδικτιακό και διαδραστικό παιγνίδι, που σιωπηλά έχει καταφέρει να συνεπάρει τα μυαλά εκείνων που το χάζεψαν έστω για μια στιγμούλα. Η ιδέα της Σουηδικής εταιρίας, που το κυκλοφόρησε πέρυσι τέτοια εποχή, είναι απλή όμως απίστευτα σαγηνευτική.
Ξεκίνησε από παιγνίδι κινητών, όταν όμως μπήκε στο facebook η ιστορία του απογειώθηκε.
Η μαγική, εξουσιαστική συνταγή του, είναι τόσο εθιστική που θα μπορούσε να προκαλέσει ψυχίατρους να γράψουν σεντόνια από μελέτες και απόψεις για τα τρελά, χρωματιστά καραμελάκια, που όσο σπάνε από τους παίχτες μοιάζει να τους ποτίζουν και βαριά ναρκωτικά.
Το παιγνίδι παίζετε ακόμη και με ένα χέρι, είναι διαδραστικό και εξόχως ανταγωνιστικό, αφού μέσω του facebook μπορείς να παρακολουθήσεις την πορεία των φίλων σου και μάλιστα να δώσεις αλλά και να πάρεις ζωές. Τα άτιμα κανονάκια, που λέγαμε όλοι εμείς, και μάθαμε pac-man στα μπιλιαρδάδικα και παίζαμε ενώ απαγορευόταν για την ηλικία μας, να ρίχνουμε δεκάρικα και να πιάνουμε τα χειριστήρια των απρόμαυρων παιγνιδιών.
Το Candy Crush λέει πως είναι δωρεάν, από εδώ ξεκινά η τρέλα μας, αφού η εταιρία που το έβαλε στη ζωή μας, κερδίζει καθημερινά 660.000 ευρώ! Βλέπεις η φτήνια είναι που τρώει το παρά, αφού μια ακόμη προσπάθεια, ένας γύρος μέσα στο παιγνίδι, κοστίζει μόλις 0,88 ευρώ.
Για να έχουμε μια σύγκριση, το προηγούμενο εξίσου δημοφιλές παιγνίδι, το Angry Birds, έβαζε στα ταμεία μόλις 4.500 ευρώ την ημέρα.
Το παιγνίδι με την εκκίνηση δίνει 5 ευκαιρίες, αν όμως κάποιος θελήσει να αποκτήσει έξτρα ζωές, θα πρέπει να περιμένει 30 λεπτά ή να του χαρίσουν “κανονάκι” φίλοι ή άγνωστοι, που σπάνε και αυτοί καραμελάκια στο facebook. Τελευταία λύση, αν ο παίχτης ανεβάσει τον εθιστικό πυρετό να πληρώσει και αγοράσει μερικές ζωές.
Αρκετοί οι παθιασμένοι που δεν αντέχουν να περιμένουν. Χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, για να σταματήσουν το γλυκό, θηλυκό καρτούν να κλαίει και συνεχίζουν ακάθεκτοι μέσα στο παιγνίδι. Οι πίστες του Candy Crush ξεπερνούν σήμερα τις 540 αλλά διαρκώς ο αριθμός τους αυξάνεται και δεν αφήνει σε ησυχία τους μπλεγμένους στον ζαχαρωτό ιστό του.
Φαίνεται αστείο, αλλά δεν είναι, ο τζόγος τσακώνει ενήλικες και τους παραχώνει μέσα στις ψεύτικες, χρωματιστές καραμέλες του. Οι χρήστες εγκαταλείπουν τον πραγματικό χρόνο και χαμογελούν στο άκουσμα μιας παράξενης, αλλόκοτης μουσικής.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον από όλα να είναι η ταυτόχρονη παγκόσμια συνείδηση απραξίας, που διαχέεται μέσα από ένα ουδέτερο παιγνιδάκι.
Η βιωματική εμπειρία είναι ανίκητη και ο κάθε είδους εθισμός δεν παλεύεται μέσα από κείμενα. Από τη μια τα τεράστια κέρδη της εταιρίας, από την άλλη η ανάγκη μας να χωθούμε στην αγκαλιά ενός αλλού, πιο απολαυστικού κόσμου, μας βρίσκουν αδύνατους και ευάλωτους σε ψεύτικα, όμως τόσο γλυκά καραμελάκια.
Όλα τα αληθινά όνειρα τελικά δεν τα ζούμε κοιμισμένοι και στον ύπνο μας.