Η Iστορία και Φιλοσοφία των Special Olympics

24grammata.com/ ειδική εκπαίδευση/ αθλητισμός

Η ιστορία
«Από μια θερινή κατασκήνωση για ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες  σ’ ένα Παγκόσμιο Κίνημα,
τα Special Olympics αλλάζουν ζωές και συμπεριφορές για περισσότερο από 40 χρόνια».
Τα Special Olympics είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε επισήμως το 1968, δίνοντας μορφή στο όραμα της ιδρύτριάς του, Eunice Kennedy Shriver (1921-2009), αδελφής του Προέδρου των Η.Π.Α John F. Kennedy. Ένα όραμα που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1962 σε μία θερινή κατασκήνωση στο σπίτι της Eunice, όπου κλήθηκαν παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία, προκειμένου η ίδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Δύο μόλις χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1968, λαμβάνουν χώρα στο Illinois των Η.Π.Α οι πρώτοι Διεθνείς Θερινοί Αγώνες Special Olympics με συμμετέχοντες 1.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες των Η.Π.Α και τον Καναδά, ενώ τον Δεκέμβριο του 1971 τα Special Olympics λαμβάνουν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των Η.Π.Α το προνόμιο, να είναι μεταξύ των δύο φορέων στην Αμερική που έχουν το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο “Olympics”.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα Special Olympics έχουν εξελιχθεί σ’ ένα Παγκόσμιο Κίνημα που δίνει την ευκαιρία σε 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινοτήτων τους.

Στους αθλητικούς αγώνες που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τα Special Olympics ανά τον κόσμο, προσφέροντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα από 30 Ολυμπιακού τύπου θερινά και χειμερινά αθλήματα, παίρνουν μέρος: 550.000 αθλητές στις Η.Π.Α, 500.000 στην Ευρώπη, 700.000 στην Κίνα και 410.000 στην Ινδία.
Στην Ελλάδα, οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις των Special Olympics φτάνουν τις 12.000.

Φιλοσοφία
«Τα Special Olympics διδάσκουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι καμία σωματική ή διανοητική δυσκολία
δεν μπορεί να κάμψει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.»
BarackObama, Πρόεδρος Η.Π.Α

Στα επιμνημόσυνα αυτά λόγια του Προέδρου των Η.Π.Α για την Eunice Kennedy Shriver συμπυκνώνεται η φιλοσοφία του Παγκοσμίου Κινήματος των Special Olympics.

Η πίστη δηλαδή, ότι οι άνθρωποι με διανοητική αναπηρία μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη να αναδείξουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες, να απολαύσουν ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός και να αποδείξουν στην κοινωνία ότι: ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.

Οι σύγχρονες εξάλλου ερευνητικές προσπάθειες που διεξάγουν από το 2001 τα Special Olympics σε συνεργασία με διαφόρους επιστημονικούς φορείς του κόσμου, καθώς και η σαραντάχρονη διεθνή τους πείρα αποδεικνύουν με γεγονότα και αριθμούς πλέον, ότι οι δυνατότητες που δίνει το Παγκόσμιο Κίνημα σε ανθρώπους με διανοητική αναπηρία για συμμετοχή στον αθλητισμό, για την κοινωνική τους ένταξη και την απόδειξη της επάρκειάς τους στην κοινωνία είναι ευεργετικές για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες στις οποίες ζουν, ανεξαρτήτως πολιτιστικών, θρησκευτικών ή άλλων διαφορών.

Αποστολή
«Η διανοητική αναπηρία είναι άλλη μια απόδειξη της παγκόσμιας διαφορετικότητας. Ας δεσμευτούμε όλοι στις θεμελιώδεις αρχές της αξιοπρέπειας και της ισότητας για όλους τους ανθρώπους»
Kofi A. Annan, Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών

Η αποστολή του Παγκόσμιου Κινήματος των Special Olympics αναφέρεται στους εξής στόχους:

Να εμπνέει την ειρήνη στην παγκόσμια κοινότητα.
Σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον διαρκών απειλών από πολέμους, εθνικές διαμάχες και τρομοκρατία, τα Special Olympics αποδεικνύουν ότι άνθρωποι από διαφορετικές φυλές, διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές εποχές μπορούν ειρηνικά να συνεργάζονται πάνω σε κοινές, διαχρονικές και πάνω απ’ όλα πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Σε μια πορεία 40 χρόνων του Παγκοσμίου Κινήματος Special Olympics, αθλητές με διανοητικές δυσκολίες συναντιόνται τακτικά για να αγωνιστούν, ακόμα και αν προέρχονται από διχασμένα έθνη.
Να αλλάζει συμπεριφορές.
Τα Special Olympics είναι το μεγαλύτερο σχολείο ανθρωπιάς. Και οι αθλητές των Special Olympics είναι εκείνοι που δίνουν μαθήματα ικανότητας, αποδοχής και συμμετοχής στο πεδίο της ευγενούς άμιλλας που προσφέρει ο αθλητισμός.
Να ενθαρρύνει μέσα από τον αθλητισμό.
Για ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες, τα Special Olympics είναι συχνά ο μόνος χώρος, όπου έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους, να νιώσουν τη χαρά του αγώνα και την αποδοχή που προσφέρει ακόμα και μόνη, η συμμετοχή.
Να καθιερώσει τους Παγκοσμίους Αγώνες Ποδοσφαίρου Special Olympics.
H έκρηξη της αδρεναλίνης. Οι φωνές των παιχτών που αγκαλιάζονται στο σφύριγμα της λήξης. Τα Special Olympics αγωνίζονται να μεταφέρουν τη μοναδική εμπειρία του ποδοσφαίρου σε 500.000 ανθρώπους με διανοητική αναπηρία σε όλο τον κόσμο.
Να εκπονεί προγράμματα για την Παγκόσμια Υγεία.
Μέσα από το πρόγραμμα «ΥΓΙΕΙΣ ΑΘΛΗΤΕΣ» των Special Olympics, περίπου 63.000 άνθρωποι με ειδικότητες υγείας εκπαιδεύονται κάθε χρόνο, δουλεύοντας με ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες και μεταφέροντας αυτή τη γνώση και την εμπειρία στις πατρίδες τους. Πολλοί γιατροί αφοσιώθηκαν, μετά από την εμπειρία τους σε αγώνες Special Olympics, στην αναζήτηση πρακτικών που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο ανθρώπων με διανοητική αναπηρία.
Να ενθαρρύνει την έρευνα.
Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία προϋποθέτει συνολική κατανόηση του τι είναι απαραίτητο να γίνει και με ποιο σχέδιο μπορεί αυτό να προσφερθεί. Από το 2001, τα Special Olympics σε συνεργασία με πανεπιστήμια και διάφορους επιστημονικούς φορείς ανά τον κόσμο διεξάγουν συνεχώς έρευνες σε σχέση με τις ευεργετικές επιπτώσεις του αθλητισμού σε ανθρώπους με διανοητική αναπηρία, στις οικογένειές τους και στις κοινωνίες που ζουν.
Να εκπαιδεύει την κοινωνία σε σχέση με τον τρόπο που πρέπει να απευθύνεται και να συμπεριφέρεται σε ανθρώπους με διανοητική αναπηρία.
Να εκπαιδεύει προπονητές αθλητών με διανοητική αναπηρία για τις ιδιαίτερες πρακτικές που πρέπει να χρησιμοποιούν, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα αθλητικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.specialolympics.org