Κυριάκος Αμανατίδης: σύντομο βιογραφικό, εργογραφία

24grammata.com/ προσωπικότητες / Ελληνισμός

Ο Κυριάκος Αμανατίδης κατάγεται από το Νομό Πέλλης. Το 1955 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αριδαίας και το 1958 μετανάστευσε στην Αυστραλία.
Το 1967 πήρε το πτυχίο Bachelor of Arts από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, και το 1976 αποπεράτωσε τ ς μεταπτυχιακές του σπουδές στη νεοελληνική λογοτεχνία, παίρνοντας ο πτυχίο Bachelor of Letters από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας (NSW). Από το 1968 μέχρι το 1990 υπή| ξε υπάλληλος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας και επί μία δεκαετία ήταν Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Aνάπτυξης του Παραρτήματος της Μελβούρνης.
Από το 1974 μέχρι το 1981 δίδαξε στ) Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης ελληνικά γλώσσα και λογοτεχνία, και από το 1975 μέχρι το 1984 δίδαξε την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στο Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Monash. Για σειρά ετών δίδαξε στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Deakin University, Malvern Campus.
Από το 1971 μέχρι το 1990 απασχολήθηκε από το Victorian School of Modern Languages, – μετέπειτα Saturday School of Languages, παράρτημα του Υπουργείου Παιδείας – τα πρώτα χρόνια σαν καθηγητής ελληνικών στο επίπεδο HSC, και στη συνέχεια σαν Συντονιστής της ελληνικής γλώσσας στα διάφορα Κέντρο της υπηρεσίας, και από το 1985 μέχρι το 1990 ως Υποδιευθυντής τοι Κέντρου του Glen Waverly.
Για δύο χρόνια (1989-90) υπήρξε Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων της Ελλ. Ορθόδοξης Κοινότητας Mentone.
Από το 1991 μέχρι το τέλος του 1£99 υπηρέτησε στο Ημερήσιο Δίγλωσσο Κολλέγιο “Άγιοι Ανάργυροι” της Ελλ. Ορθ. Κοινότητας Oakleigh, σαν καθηγητής και συντονιστής των μαθημάτων Ελληνικών και Κλασικών Σπουδών μέχρι το 1996 και έκτοτε σαν υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων. Παράλληλα, από το 1991 μέχρι το 1998 ήταν Διευθυντής των Απογευματινών  και  Σαββατιάτικων  Σχολείων της  Κοινότητας. Παράλληλα με τα άλλα του καθήκοντα είχε και την ευθύνη σύνταξης της σχολικής και κοινοτικής εφημερίδας “Κρίκος”.
Από το 1991 μέχρι το 1996 αντιπροσώπευσε τα Ελληνικά Ημερήσια Δίγλωσσα Κολέγια στην Διυπουργική  Εκπαιδευτική Επιτροπή Βικτωρίας.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνο-αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης και Βικτωρίας όταν συστάθηκε επίσημα το 1970. Χρημάτισε Πρόεδρος του Συνδέσμου από το 1971 μέχρι το 1985, και Γραμματέας για σειρά ετών μετέπειτα.
Επί προεδρίας του το 1974 κυκλοφόρησε το λογοτεχνικό περιοδικό Αντίποδες, του οποίου υπήρξε συντάκτης μέχρι το 1987.  Έκτοτε υπηρετεί στην Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού. Τον Μάιο του 2000 ο Σύνδεσμος του απένειμε τιμητική διάκριση.
Από το 1974 μέχρι το 1975 υπήρξε Γραμματέας της πρώτης Ελληνικής Εκπαιδευτικής Επιτροπής Βικτωρίας, η οποία το 1974 πήρε επιχορήγηση ύψους $27.000 για τη διενέργεια έρευνας για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών ελληνικής καταγωγής.
Από το 1973 μέχρι το 1992 υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό της διδακτέας ύλης στο μάθημα των Νεοελληνικών στο επίπεδο HSC.   Κατά την ίδια περίοδο ήταν μέλος της Επιτροπής Εξεταστών του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα των Νεοελληνικών στο επίπεδο του HSC, και για δύο χρόνια – 1985-86 – χρημάτισε Πρόεδρος της Επιτροπής Εξεταστών, με υπευθυνότητα για την διεξαγωγή των απολυτηρίων εξετάσεων και την αξιολόγηση των αποφοίτων στο μάθημα των Νεοελληνικών.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Victorian Association of Multicultural Writers, και για μια διετία – 1985-86 – χρημάτισε Πρόεδρος του Συλλόγου και βοηθός εκδότης του αγγλόφωνου λογοτεχνικού περιοδικού Rainbow Rising.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Συμπαράστασης Ελλήνων Βορείου Ηπείρου, και από το 1987 υπηρετεί την Επιτροπή από τη θέση του Γραμματέα.
Από το 1991 μέχρι το 1999 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εορτασμού Εθνικής Επετείου, εκπροσωπώντας το ημερήσιο δίγλωσσο Κολλέγιο “Άγιοι Ανάργυροι”. Επί μία τετραετία χρημάτισε Γενικός Γραμματέας, και επί μία διετία Ειδικός Γραμματέας της Επιτροπής. Για τις υπηρεσίες του αυτές το Μάρτιο του 2000 του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα.
Ο Κ. Αμανατίδης είναι ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, το οποίο συστάθηκε τον Απρίλιο του 2000.
Τα τελευταία 30 χρόνια έχει δώσει σειρά διαλέξεων πάνω σε εθνικά θέματα – Μακεδονία, Βόρειος Ήπειρος, Πόντος, Μικρά Ασία, Ελληνική
Επανάσταση – εκπαιδευτικά, πολιτιστικό και λογοτεχνικά θέματα, και παρουσίασε λογοτεχνικά βιβλία ομογενών της Αυστραλίας.

www.anagnostis.info