Λαύριο

Χωρίς τίτλο2φωτογραφίες, επιμέλεια: Γιώργος Πρίμπας

δείτε όλο το οδοιπορικό   Click here to start the download.

   24grammata.com/ free ebook

Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Albums

Η ανθρώπινη παρουσία, σε επίπεδο πολιτισμού, στην περιοχή της νοτιοανατολικής αττικής, γνωστής ως λαυρεωτικής, ανάγεται στην έκτη τουλάχιστον χιλιετηρίδα π.Χ. Στο «Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου» εκτίθενται αγγεία, εργαλεία κλπ αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής που κατασκευάστηκαν 8.000 χρόνια πίσω. Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή του Λαυρίου ξεκίνησε την τέταρτη χιλιετηρίδα π.Χ, κορυφώθηκε την εποχή που άκμασε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, η οποία οφείλει πολλά στον άργυρο που εξορυσσόταν στην περιοχή για λογαριασμό της και σίγουρα και στους χιλιάδες δούλους που χαθήκανε στα ορυχεία της λαυρεωτικής, και συνεχίστηκε μέχρι το δεύτερο π.Χ. αιώνα.

Το 1864 με την ίδρυση της «Roux Serpieri Fressynet & CE» ιταλογαλλικών συμφερόντων, εκκίνησε εκ νέου η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Τη χρονολογία αυτή θεωρείται πως ιδρύθηκε η σύγχρονη πόλη του Λαυρίου, καθόσον η μεταλλευτική δραστηριότητα προσέλκυσε εργάτες από την υπόλοιπη τότε Ελλάδα αλλά και ξένες χώρες. Το 1873 και προκειμένου να διευθετηθεί η διαμάχη του ελληνικού δημοσίου (γνωστή ως «Λαυρεωτικό ζήτημα» ή «Λαυρεωτικά») με την ανωτέρω εταιρία, ιδρύθηκε από τον Λντρέα Συγγρό η «Ελληνική Εταιρία Μεταλλουργείων Λαυρίου», η οποία μαζί με τη «Γαλλική Εταιρία Μεταλλείων Λαυρίου» εξόρυσσαν έκτοτε μόλυβδο, μαγνήσιο, κάδμιο, ψευδάργυρο και άργυρο. Η Γαλλική εταιρία, η μακροβιότερη όλων, λειτούργησε μέχρι το 1992 οπότε και σταμάτησε η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Παράλληλα με τις μεταλλευτικές εταιρίες λειτουργήσανε και μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, όπως της ΠΥΡΚΑΛ, τα περισσότερα από τα οποία κλείσανε στα «πλαίσια» της αποβιομηχάνισης της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα η σημαντικότερη βιομηχανική μονάδα στην περιοχή είναι ο ΛΗΣ Λαυρίου της ΔΕΗ, που βρίσκεται λίγο πριν το Λαύριο, στο ύψος του Θορικού και ανατολικά του λόφου Β ελατού Ρ L. Αρνητική συνέπεια της προαναφερθείσας δραστηριότητας η έντονη ρύπανση του εδάφους που αποκλείει τη χρήση του για κάθε είδους καλλιέργεια.

Στο φωτογραφικό αφιέρωμα που ακολουθεί προσπαθήθηκε να περιληφθούνε τα σημαντικότερα από τα αξιοθέατα του Λαυρίου: διάφορα ιστορικά κτίρια και σημεία στην πόλη και το λιμάνι, η συνοικία Κυπριανός που έχει κηρυχθεί διατηρητέα, οι εξωτερικοί και ελεύθερης πρόσβασης χώροι των: Αρχαιολογικό Μουσείο, Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου και Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας, οι αρχαιολογικοί χώροι στις πλαγιές και τους πρόποδες του λόφου Βελατούρι και η διαδρομή από το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος (Καμάριζα) μέχρι την περιοχή του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Λαυρίου. Ειδικότερα για το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής του Λαυρίου που περιλαμβάνει τους πρώην βιομηχανικούς χώρους της Γαλλικής Εταιρίας, από το 1992 ιδιοκτησίας ΕΜΠ, δεν περιλαμβάνεται στο παρόν και θα ακολουθήσει ξεχωριστό αφιέρωμα.

Γιώργος Πρίμπας
Φλεβάρης 2016