24grammata.com/ Ελλάδα 1940 – 1950
κλικ εδώ για να διαβάσετε το υπόλοιπο αφιέρωμα για την 28η Οκτωβρίου 1940 (102 άρθρα)
“Kοραή 4” το νέο θεατρικό μονόπρακτο του Γιώργου Πρίμπα
Ο Μορδαχαίος Φριζής (εβραίος στο θρήσκευμα) είναι πρώτος νεκρός έλληνας αξιωματικός του ελληνοιταλικού πολέμου. Για τις ανάγκες του έργου υποτίθεται ότι επέζησε και, στις μέρες μας, βασανίζεται από τον Η.Κ. (υψηλόβαθμο στέλεχος ναζιστικής οργάνωσης)
Αλίμονο στον καλλιτέχνη που βλέπει, νοιώθει, αντιλαμβάνεται και δε μιλά. Μόνο για κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει τον ποιητή Γιώργο Πρίμπα, ο οποίος αποφάσισε να δώσει το παρόν και σε αυτό το αφιέρωμα με ένα ευρηματικό μονόπρακτο, επίκαιρο όσο ποτέ, ανεξάρτητα από την Εθνική επέτειο. Το “Κοραή 4” διαδραματίζεται στην αίθουσα βασανιστηρίων στο υπόγειο του κτηρίου – κολαστήριο των SS – επί της Κοραή 4. Ο Η. Κ. είναι υψηλόβαθμο στέλεχος ναζιστικής οργάνωσης των αρχών του 21ου αιώνα και βασανίζει τον Έλληνα ήρωα Μαρδοχαίο Φριζή, ο οποίος ως γνωστόν, είναι ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός– και μάλιστα εβραϊκού θρησκεύματος – που σκοτώθηκε στον ελληνοιταλικό πόλεμο. Για τις ανάγκες του έργου: επέζησε, πιάστηκε από τους SS και κρατείται στα υπόγεια του κτηρίου των SS της Κοραή 4. (Γιώργος Δαμιανός)
24grammata.com- free ebook
Άνοιγμα αυλαίας.
Απόλυτο σκοτάδι και ησυχία για λίγα δευτερόλεπτα. Μετά, ξαφνικά, ανοίγει το φως .
Σε ένα μικρό δωμάτιο, με μουχλιασμένους γυμνούς τοίχους, μία μεταλλική πόρτα, ένα τραπέζι με δυο καρέκλες στο κέντρο του, πάνω από το οποίο κρέμεται από το ταβάνι χαμηλά μία λάμπα (η οποία συνιστά τη μόνη πηγή φωτισμού) με έντονο φως, αλλά κατευθυνόμενο προς την επιφάνεια του τραπεζιού έτσι ώστε μετά από δύο μέτρα τα πράγματα να διακρίνονται οριακά, βρίσκονται δυο άντρες.
Ο ένας, με εμφανή τα σημάδια βασανισμού, φοράει στρατιωτική στολή, η οποία είναι σε κακή κατάσταση ξεκούμπωτη και σχισμένη μπροστά. Στο αριστερό μέρος της φέρει κεντημένο το ελληνικό εθνόσημο. Είναι δεμένος πισθάγκωνα και βρίσκεται καθισμένος στη μία καρέκλα – στην οποία είναι επίσης δεμένος – ακριβώς μπροστά στο τραπέζι με τη λάμπα να βρίσκεται πολύ κοντά στο πρόσωπό του. Το πρόσωπό του φωτίζεται πολύ έντονα και η θερμότητα της λάμπας σε συνδυασμό με το έντονο φως δείχνουν να επιβαρύνουν την άσχημη κατάσταση του.
Ο άλλος, αξιωματικός των SS, κάθεται, στην άλλη καρέκλα, αρχικά απέναντί του στο τραπέζι. Στο βλέμμα του διακρίνεις ένταση και μίσος που έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που κάθεται , ο οποίος θα άρμοζε σε ήρεμο άνθρωπο.
24grammata.com- free ebook
κλικ εδώ για να διαβάσετε το υπόλοιπο αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 (102 άρθρα)