Μικρή Πατρίδα

χρ. Βατουσιος 24 γραμματα24grammata.com/ αφιέρωμα 28η Οκτωβρίου 2013
γράφει ο Χρήστος Ι. Βατούσιος    

Διαβάστε την αρθρογραφία του Χρήστου Βατούσιου στο 24grammata.com κλικ εδώ       

Θα μπορούσε να είναι – άλλωστε συμβαίνει – στίχος από τραγούδι. Όπως θα μπορούσε να είναι η λέξη ή καλλίτερα η έννοια που αφυπνίζει, σηματοδοτεί, αλλά και υποθάλπει τις τρέχουσες και μη εξελίξεις παρελθόντος και παρόντος.
Πως ορίζετε όμως και ποιο είναι το πλαίσιο που μπορείς να εντάξεις μια αφηρημένη έννοια με τα ” υπόλογα ” παράγωγα της;
Η ελευθερία του ελεύθερου, η δικαιοσύνη του δίκαιου, η πατρίδα του πατριώτη κτλ.
Με στενά οπτικά πλαίσια αντιλαμβανόμαστε πατρίδες με εδαφικά – ανά περίοδο – όρια, θρησκείες και λάβαρα, γλώσσες και παιδείες. Ανερχόμενοι σ΄ αυτόν τον σπειροειδή ομόκεντρο κύκλο, συναντιόμαστε με πρόσωπα, ψυχές και ιδέες, που μιλάνε την όποια γλώσσα, κατοικούν στα όποια όρια, διδάσκονται την όποια παιδεία και ούτω καθεξής.

Κατά αυτήν την έννοια, ίσως κάθε περίοδο να έχει την δική της πατρίδα και οι άνθρωποι της να αντιλαμβάνονται αλλιώς τα όποια σύμβολα – σύνορα.
Κοντύτερα σε πατριδογνωσίες και εσταυρωμένους ιψενικούς εχθρούς του λαού, ανταποκρινόμενοι στην ώρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΌΧΙ να πούμε, ας επενδύσουμε στο ΝΑΙ.

ΝΑΙ στην γνώση και την αποδοχή του εαυτού μας.
ΝΑΙ στην ανάληψη των ευθυνών μας.
ΝΑΙ στο καλό και στη δύναμη του συνόλου.
ΝΑΙ στους μοναδικούς, που έχουν την τιμή να ονομάζονται ΈΛΛΗΝΕΣ,  και ερμήνευσαν την πατρίδα τους ως πολίτες του κόσμου: ” ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ “.