γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Δρα κοινωνιολογίας της ιστορίας και πολιτισμού (οθωμανικής περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω –Μουσικολόγου
Όσοι νομίζουν πως η ανθρωπότητα έκανε διαχρονικά διάλογο,στο διάβα της ιστορίας της και πως σήμερα υπάρχει πολιτικός διάλογος, ή φιλικός, ή FBικός, πλανώνται πλάνην οικτράν.
Διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ μη ισότιμων και ισοδύναμων, όπως αναφέρει ο Θουκιδίδης στη γνωστή επιχειρηματολογία μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων ( 5ο βιβλίο της Ιστορίας του, το 416 π.Χ ).
Το ότι κάποιες φορές ο αδύναμος, αφέθηκε από τον ισχυρό να “κερδίσει”, συνήθως έγινε για απλή εκτόνωση, η οποία αργότερα πληρώθηκε σκληρά από τον αδύναμο..
Επίσης, συχνά, αν ο αδύναμος, γίνει ισχυρός, ξεχνά τα αιτήματα που είχε ώς αδύναμος και δεν τα αναγνωρίζει πλέον στους νεοαδυνάτους !!!
Μάλιστα , ο Αριστοφάνης, στον Πλούτο αναφέρει: ” Ου με πείσεις, καν με πείσης”, δηλ. δεν θα με πείσεις, έστω και εάν με πείσεις, γιατί απλά δεν θέλω να πεισθώ.
Αλλά και ο Αίσωπος έλεγε: “Όφις το δέρμα αποδύεται, την γνώμην δε ουδαμώς” Το φίδι αλλάζει δέρμα, αλλά ποτέ τη γνώμη του !!
Κλείνω με τον σύγχρονο Έλληνα φιλόσοφο Π.Κονδύλη : “Ο διάλογος μεταξύ ετεροφρόνων είναι αδύνατος και μεταξύ ομοδόξων περιττός”.
Εν ολίγοις, μην σπαταλιέστε να πείσετε κάποιον, που έχει παγιωμένες απόψεις. ΔΕΝ ξεκολλάει !!!
Συνδιαλέγεστε μόνο με ισότιμους και ισοδύναμους, ομοδόξους για να μπορείτε να βγάλετε άκρη.
Με εμμονικούς, κολλημένους, ξερόλες, παγιωμένους σε απόψεις , αμετακίνητους και ετερόφρονες ………..μακριά και αγαπημένοι.
Σήμερα έχουμε μόνον παράλληλους μονολόγους. Επ’ ουδενί αυτό είναι διάλογος.
Προσωπικά είμαι αντίθετος και στο : Ὃν οὐ τύπτει λόγος οὐδὲ ῥάβδος: ἐπὶ τῶν μὴ πειθομένων τοῖς εἰσηγουμένοις τὰ βέλτιστα/, δηλ. όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος (Μιχαήλου Ἀποστόλου τοῦ βυζαντίου, Συναγωγὴ παροιμιῶν ), δεν χρειάζεται τσακωμός και ξύλο.
Δημ. Σταθακόπουλος 15.9.2016