νέο emagazine KAΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ένθετο του 24grammata.com, αρχισυνταξία: Απόστολος Θηβαίος
Υδρόγειες αναζητήσεις στον κόσμο των πραγμάτων
πρώτη αναζήτηση: “καπνός” δες και εδώ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
γράφει ο Απόστολος Θηβαίος
O ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
«Το τσιγάρο είναι τέλειος τύπος της τέλειας απόλαυσης. Είναι εξαίσιο και σε αφήνει ανικανοποίητο. Τι άλλο μπορεί να επιθυμήσει κανείς;», γράφει ο Όσκαρ Ουάιλντ. Η διαπίστωση αυτή ίσως να αποτελεί και το ισχυρότατο κίνητρο για τη εισαγωγή του καπνού, ως θεματογραφία στη λογοτεχνία και την ποίηση.
«Άγιος ο καπνός», των εκδόσεων Libro. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στην ιστορία του καπνού. Ένα λεύκωμα για την ανακάλυψη, την καλλιέργεια, τη διάδοση και τη σημερινή «πολεμική» εναντίον του. Ο καθαγιαστικός τίτλος, ο επιθετικός προσδιορισμός δεν μπορεί παρά να συνιστά μια λατρευτική καταγραφή της ιστορικής πορείας ενός υλικού απολαυστικού και ξεχωριστού για την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ένα ιδιαίτερο υλικό, το οποίο μετατρέπεται σε εθισμό, ποτέ δεν υποκαθίσταται.
Ο Φόκνερ στον «Καπνό και άλλα διηγήματα», ήδη από το εξώφυλλο προϊδεάζει τον αναγνώστη για μια έμμεση αναφορά στη μαγεία του καπνού. Με αυτοτελή κείμενα, διηγηματικές αναφορές με ευφάνταστο περιεχόμενο, ο συγγραφέας πασχίζει να μεταδώσει το άρωμα του καπνού από τις σελίδες ενός ιδιαίτερου βιβλίου.
Ο καπνός,, ο κατέχων παρουσία κινηματογραφική και καλλιτεχνική, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την τέχνη του λόγου, ξένη και εντόπια. Στο «Ημερολόγια Καπνού» ο συγγραφέας παρακολουθεί την υπόθεση του καπνού, την επίδρασή του στην ελληνική κοινωνία, την ελληνική τέχνη. Αναφορές στον ποιητή Νίκο Καρούζο, αλλά και τον Κίπλινγκ σε ένα παγκόσμιο οδοιπορικό στην ιστορία ενός μοναδικού υλικού, το οποίο δια του εμπορίου κατόρθωσε να διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και αναδείχτηκε σε συνώνυμο της απόλαυσης.
Λέγεται πως οι πίνακες του Πικάσο μύριζαν έντονα καπνό.
Αληθεύει.