Νίκος Κοτζιάς: “Tι πρέπει να γίνει;”

Πολιτικός Λόγος (ένθετο του 24grammata.com)

Οι καιροί αλλάζουν. Υπάρχει γενικευμένη επίθεση

από τις δυνάμεις του Κόμματος του Μνημονίου. Η κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί. Οι λύσεις που υπήρχαν για τους καιρούς που φεύγουν δεν είναι ούτε άμεσες ούτε επαρκείς. Εκείνο δε που επείγει για να αναστραφεί αυτή η πορεία είναι, πρώτον, η εκτός του ΠΑΣΟΚ ενότητα της δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης. Δεύτερον, συνεργασία και συμπόρευσή της με δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας. Η προώθηση, τρίτον, μιας μεγάλη ομπρέλας αντίστασης με όλους όσοι εναντιώνονται από τη σκοπιά της κοινωνίας και της πατρίδας στα Μνημόνια και στις δανειακές συμβάσεις.

Το τριπλό αυτό καθήκον πρέπει να αποβλέπει, καταρχάς, στην αποκάλυψη στα μάτια του λαού του τι πραγματικά διαδραματίζεται. Να αποβλέπει, ακόμα περισσότερο, στην αντίσταση έναντι πολιτικών και δυνάμεων που «κουρεύουν» την κυριαρχία της χώρας και των δημοκρατικών θεσμών· που επιβάλλουν άγρια ανακατανομή κοινωνικού πλούτου· που αρνούνται να υπερασπιστούν στις διαπραγματεύσεις τα συμφέροντα των Ελλήνων, ενώ επιβάλλουν τις απαιτήσεις της τρόικας ως μονόδρομο.

Ακόμα περισσότερο, απαιτείται οι δυνάμεις που επιθυμούν μια Νέα Ελλάδα να συμπορευτούν όχι μόνο στα πεδία της αντίστασης και αλληλεγγύης, αλλά –και αυτό είναι το κύριο καθήκον σήμερα– στην υλοποίηση μιας διαφορετικής πολιτικής στρατηγικής. Προς το σκοπό αυτό, όπως προτείνει, εξάλλου, και η «Ενωτική Κίνηση» στην οποία συμμετέχω, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό, προοδευτικό – δημοκρατικό κυβερνητικό πρόγραμμα της ρεφορμιστικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα προκύψει μέσα από τον πλούτο των ιδεών αυτών των χώρων, από το δημοκρατικό και πολιτισμένο διάλογο ανάμεσά τους. Η διαμόρφωσή του μπορεί να αποτελέσει την απόδειξη ότι υπάρχουν όχι μόνο εναλλακτικές δυνατότητες έναντι του «σήμερα», αλλά και επάρκεια ικανοτήτων στο αντιμνημονιακό μέτωπο.

Είμαι της γνώμης ότι, ενώ ένα εναλλακτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο, από μόνο του δεν αρκεί για να πειστούν οι άνθρωποι της καθημερινότητας που διαθέτουν αυτό που ο Γκράμσι ονόμασε «κοινό νου». Μαζί με ένα τέτοιο πρόγραμμα, απαιτείται η διαμόρφωση ενός πλέγματος προτάσεων άμεσων μέτρων, που μια προοδευτική συμμαχία αριστερών – δημοκρατικών δυνάμεων θα δεσμευτεί ότι θα φέρει στη Βουλή άμεσα μετά τις εκλογές και, μάλιστα, με τη μορφή νόμων. Που θα είναι νομοσχέδια με όριο κατάθεσής τους τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του νέου Κοινοβουλίου. Μάλιστα, αν η Αριστερά συμμετέχει στην κυβέρνηση, η προεκλογική δημόσια δέσμευση θα σημαίνει πρακτικά την άμεση ψήφισή τους.

Η πρόταση στρατηγικής που κάνω είναι μια «δεσμευτική μέθοδος». Με την άμεση υλοποίησή της, οι δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις θα αποδείξουν έμπρακτα ότι αυτό που λένε το εννοούν. Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση των επιμέρους δεσμεύσεων εντός δύο εβδομάδων, θα πείσουν πιο εύκολα για το τι εννοούν μακρόχρονα. Ενδεικτικά, σε αυτά τα προτεινόμενα «άμεσα μέτρα» μπορεί να συμπεριληφθεί ένα πλέγμα πολιτικής διασφάλισης της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικονομικής ανάπτυξης, του δημοκρατισμού και του πατριωτισμού. Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά:

1. Μέτρα εκδημοκρατισμού, όπως η καθιέ- ρωση της απλής αναλογικής, η εισαγωγή στοιχείων άμεσης Δημοκρατίας, πριν από όλα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, και ο περιορισμός των εδρών στη Βουλή.

2. Επανασύσταση του κοινωνικού κράτους και αποκατάσταση των θεμελιακών λειτουργιών του.

3. Άνοιγμα της διαδικασίας για δημοκρατική αναθεώρηση ενός καινούριου προοδευτικού Συντάγματος.

4. Δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.

5. Καθιέρωση της ελληνικής ΑΟΖ.

6. Διαγραφή του παράνομου χρέους, κατάργηση των παράνομων δανειακών συμβάσεων, επαναδιαπραγμάτευση νόμιμων συμφωνιών.

7. Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με διασφάλιση της αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου. Επίσης, άμεση εξασφάλιση διατροφικής και φαρμακευτικής αυτάρκειας.

8. Ενίσχυση υλικοτεχνική και νέοι νόμοι για την Παιδεία και την Έρευνα.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα” στις 5/1/12 http://ecoleft.wordpress.com