24grammata.com/ προσωπικότητες
Νίκος Χριστοδούλου
διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1959. Σπούδασε στην Αθήνα σύνθεση με τον Γ.Α.Παπαϊωάννου και πήρε δίπλωμα πιάνου με τον Γ.Πλάτωνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μονάχου και στη διεύθυνση ορχήστρας στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου, με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και της Ακαδημίας Αθηνών. Πήρε το “Βραβείο Fulbright για καλλιτέχνες” και προσκλήθηκε ως βοηθός διευθυντής ορχήστρας από τον Sir Charles Mackerras στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει συνθέσει έργα για ορχήστρα, χορωδία, μουσική δωματίου, σκηνική μουσική, τραγούδια. Από το 1977 συνεργάστηκε ως συνθέτης με το Γ’ Πρόγραμμα (μουσική για τη σειρά “Εδώ Λιλιπούπολη” κ.ά.). Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χορωδιακά του έργα έχουν εκδοθεί από το Υπ.Πολιτισμού. Συνθέσεις του έχουν παραγγείλει οι Ελληνική Ραδιοφωνία, Εθνικό Θέατρο, Υπ.Πολιτισμού, Δήμος Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Γκαίτε, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ.ά..
Συνεργάζεται ως μαέστρος με ορχήστρες στο εξωτερικό, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, Συμφωνική Ορχήστρα του Άαλμποργκ, Συμφωνική Ορχήστρα του Όντενζε, Συμφωνική Ορχήστρα του Μάλμε, Συμφωνική Ορχήστρα της Ισλανδίας, Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Βουκουρεστίου, Ορχήστρα και Χορωδία του Κέντρου Μπαχ της Μόσχας, Συμφωνική Ορχήστρα της Αρμενίας, Ορχήστρα Δωματίου Serenade, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, Σύνολο Κάπουτ, Όπερα του Μπολσόι.
Ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας και των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Συνεργάζεται με τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 1990 δημιούργησε τη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και το 1991 ίδρυσε τη Φιλαρμονική Νέων της Ευρώπης – Euro Youth Philharmonic, την πρώτη πανευρωπαϊκή ορχήστρα, με έδρα τους Δελφούς.
Έχει κάνει πολλές πρώτες εκτελέσεις και ηχογραφήσεις έργων, όπως την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνίας του Lars Graugaard στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Δανίας στο Όντενζε το 2000 και την πρεμιέρα της όπερας του Χάρη Βρόντου Οι Δαιμονισμένοι στην Λυρική Σκηνή το 2001. Είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ “NikosSkalkottasTage” στο Konzerthaus του Βερολίνου το 2000.
Δισκογραφεί για την εταιρεία BIS το συμφωνικό έργο του Νίκου Σκαλκώτα με τη συνεργασία μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC (επτά CD ώς σήμερα, με πρώτες παγκόσμιες δισκογραφήσεις). Η δισκογραφική σειρά έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς δισκογραφικές διακρίσεις, όπως την διάκριση στους “Καλύτερους Δίσκους του Έτους” από το BBC Music Magazine, το Gramophone, το Classics Today, το Fonoforum, το Classica, το Fanfare, την Ένωση Κριτικών Μουσικής της Γερμανίας, διακρίσεις από το Klassik heute, το Repertoire, τη Βαυαρική Ραδιοφωνία κ.ά., καθώς και από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.
Ως πιανίστας πραγματοποιεί συναυλίες μουσικής δωματίου και ηχογραφήσεις. Έχει κάνει κριτική έκδοση του μουσικού κειμένου πολλών συμφωνικών έργων του Ν.Σκαλκώτα (36 Ελληνικοί Χοροί, Η Επιστροφή του Οδυσσέα, το TemaconVariazioniμε αποκατάσταση του ελλείποντος τελικού τμήματος της ενορχήστρωσης, τα για πολλά χρόνια άγνωστα μπαλέτα Η Λυγερή και ο Χάρος, Τέσσερις Εικόνες, Tα Παγανά κ.ά.) και κριτική αποκατάσταση έργων μουσικής δωματίου του Αιμ.Ριάδη. Έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα για μουσικά θέματα και για την ελληνική μουσική. Η μελέτη του “Ο μουσικός Σεφέρης”, για την παρουσία της μουσικής στο έργο του Σεφέρη, έχει εκδοθεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Έχει πραγματοποιήσει πολλά σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους με ελληνικές και ευρωπαϊκές ορχήστρες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλους φορείς. Δίδαξε σύνθεση στο Ελληνικό Ωδείο.
http://www.cmcp.gr