24grammata.com/ λαογραφία
γράφει ο Μανώλης Δημελλάς
Ο ξεχωριστός πολιτισμός της Καρπάθου έχει ακόμη μια φορά, την τιμητική του, ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Μαίου, το τέταρτο συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας.
Στο πιο μεγάλο ξενοδοχείο του νησιού, το Αλιμούντα μάρε, λίγο έξω από τα Πηγάδια, βρέθηκαν πολλοί Καρπάθιοι, αλλά και οι 60 σύνεδροι, για την πιο μεγάλη γιορτή της λαογραφίας.
Στην είσοδο του ξενοδοχείου, πάνω από την Καρπάθικη θάλασσα, το Λύκειο Ελληνίδων Καρπάθου έδωσε μια πρώτη γεύση, από την παράδοση που για τον Καρπάθιο είναι μια καθημερινότητα.
Μεγάλα ονόματα, ντόπιοι και ξένοι, μελετητές της ξεχωριστής ζωντανής λαικής παράδοσης. Ο πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης δεν έκρυβε την χαρά, αλλά και την συγκίνηση του.
Ένα συνέδριο που μέσα σε δύσκολους καιρούς, κατάφερε να βρεί αρωγούς, εκείνους τους χρηματοδότες, που άφησαν στην άκρη τα μικρά ή μεγάλα οικονομικά θέματα και άνοιξαν διάπλατα το πορτοφόλι τους, κάνοντας το αόριστο όνειρο, αληθινό χρόνο.
Ο πρόεδρος Μηνάς, ανοιχτόκαρδος και φιλότιμος, όπως πάντα, ευχαρίστησε τους Καρπάθιους, αλλά και τους λάτρεις του σπάνιου πολιτισμού του νησιού.
Ο δήμαρχος του νησιού, Καρπάθου Μιχάλης Χανιώτης, καλωσόρισε όλο τον κόσμο ενώ συγκινημένος θυμήθηκε το πρώτο συνέδριο Λαογραφίας που έγινε στην Κάρπαθο το 1994, οι δύο στόχοι που είχαν πρωτοεκφραστεί σήμερα, όπως χαρακτηριστικά είπε πραγματοποιούνται, η καθιέρωση του συνεδρίου και η ίδρυση του ινστιτούτου λαϊκού πολιτισμού Καρπάθου.
Στο συνέδριο χαιρέτισαν δίχως να βγάλουν σημειώσεις, οι βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης, Δημήτρης Γάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Καρπάθιος, Μάνος Κόνσολας.
Ο Βασίλης Υψηλάντης καμάρωσε την Κάρπαθο, που σήμερα ξεχωρίζει από τα δωδεκάνησα, αλλά και απ΄ όλη την Ελλάδα, ο Δημήτρης Γάκης, έδειχνε να φωτίζεται και να νιώθει ολοζώντανη την Καρπαθιακή μούσα, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε μια ανοιχτόκαρδη κουβέντα αποκάλυψε πως την στιγμή που έχανε το φως του, ένα νησί αποτυπώθηκε στην μνήμη του, και δεν είναι άλλο από την Κάρπαθο, τέλος ο γνώριμος Καρπάθιος βουλευτής Μάνος Κόνσολας δεν άφηνε στιγμή να προβάλει και να καμαρώνει τον τόπο του.
Τα νερά τάραξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Καρπάθιος και αυτός, Θεοδόσης Πελεγρίνης, τα πυρά του έπεσαν στους πολιτικούς, που όπως ο ίδιος θεωρεί δεν στέκονται στο ύψος τον περιστάσεων ούτε και ενδιαφέρονται αληθινά για την παιδεία και το πολιτισμό.
Το συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του, προκαλεί τους Καρπάθιους αλλά και περαστικούς ξένους να το παρακολουθήσουν και να δώσουν χρόνο σε άγνωστες λεπτομέρειες, αλλά και καθημερινά δρώμενα του τόπου που δεν δίνουμε σημασία αλλά επαναλαμβάνονται και εδώ στην Κάρπαθο, φωτίζουν την καθημερινότητα, έρχονται από το παρελθόν, γίνονται παρόν και τρέχουν πιο μπροστά οδηγώντας στο μέλλον.