Οι Έλληνες της «Lindenstraße»

24grammata.com/ καλλιτεχνική ζωή αποδήμων / επικαιρότητα

Διαμορφωμένη μετανάστευση, πετυχημένη ενσωμάτωση
Ταινίες – Συζητήσεις – Μουσική
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, 19:30
Αίθουσα/Φουαγιέ του Goethe- Institut Athen, Ομήρου 14-16
γερμανικά και ελληνικά με μετάφραση
Είσοδος ελεύθερη
Τηλ.: +30 210 3661 043
[email protected]
με τους
Κώστα Παπαναστασίου, Δόμνα Αδαμοπούλου και τον σκηνοθέτη/παραγωγό Hans W. Geißendörfer
Παρουσίαση/συντονισμός: Μάκης Κουζέλης, κοινωνιολόγος / αρθρογράφος / εκδότης

Η «Lindenstraße» είναι μια εβδομαδιαία cult σειρά που παίζεται στη γερμανική τηλεόραση από το 1985 (!).
Στη «Lindenstraße», που διαδραματίζεται στο Μόναχο, ζουν οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια και άνθρωποι σε κοινόβια. Εκτός από κατοικίες, ιατρεία και καταστήματα στη «Lindenstraße», «στο δρόμο με τις φιλύρες», υπάρχει και το ελληνικό εστιατόριο «Ακρόπολις». Οι ιδιοκτήτες του, η οικογένεια Σαρικάκη, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προβολή μιας θετικής εικόνας για την Ελλάδα στην ευρύτερη γερμανική δημοσιότητα.
Ο Κώστας Παπαναστασίου (γεν. 8 Φεβρουαρίου 1937 στην Καρδίτσα), είναι γνωστός στο γερμανικό κοινό σαν ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας „Terzo Mondo“ στο Βερολίνο. Στη σειρά Lindenstraße παίζει από το 1985-2001. Ο Παπαναστασίου, που μένει ήδη εδώ και 52 χρόνια στο Βερολίνο, σπούδασε αρχιτεκτονική κσι έκανε μαθήματα υποκριτικής. Εκτός από την ηθοποιία αφιέρωσε το ενδιαφέρον του και στη διάδοση του ελληνικού τραγουδιού και δίνει συχνά κοντσέρτα. Σαν ηθοποιός εργάστηκε μεταξύ άλλων και με το σκηνοθέτη Bernhard Wicki: 1977 Die Eroberung der Zitadelle και 1989 Das Spinnennetz.
Η Δόμνα Αδαμοπούλου (γεν. 26 Οκτωβρίου 1940 στο Μοναστηράκι), μετανάστευσε το1963 στη Γερμανία και αρχικά διατηρούσε ένα ελληνικό εστιατόριο στην Κολωνία. Ο σκηνοθέτης H.G. Geißendörfer την επέλεξε για να συμμετάσχει σαν ηθοποιός στην Lindenstraße και μέχρι σήμερα λαμβάνει μέρος. Συχνά παίζει σε θεατρικές παραστάσεις στην Κολωνία και στην Αθήνα.
Θα προβληθεί ένα επεισόδιο της σειράς καθώς και το ντοκιμαντέρ «Ένα ελληνικό ζευγάρι ΙΙ – Στην άκρη της Lindenstraße» του Yoash Tatari.
Στη συνέχεια ο Κώστας Παπαναστασίου («Παναγιώτης Σαρικάκης» στη σειρά μέχρι το 1996) και η Δόμνα Αδαμοπούλου («Έλενα Σαρικάκη» στη σειρά μέχρι και σήμερα) θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους σχετικά με τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση.
Η βραδιά συνεχίζεται με μουσική και ποτό στο φουαγιέ του Ινστιτούτου, όπου θα γίνουν και τα εγκαίνια της έκθεσης Οικεία ξενιτειά: Ελληνική Μετανάστευση στη Γερμανία 1960 – 1980. Φωτογραφίες από το Αρχείο του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Μουσείου Μετανάστευσης στη Γερμανία (DOMID) σε επιμέλεια του Δρα. Μανουήλ Γκόγκο.