“Ο Θεόφιλος της Τάκλα Μακάν” το νέο βιβλίο του Γ. Πετρέλλη σύντομα στα βιβλιοπωλεία

“Ο Θεόφιλος της Τάκλα Μακάν”

το νέο βιβλίο του Γ. Πετρέλλη σύντομα στα βιβλιοπωλεία

εκδόσεις: 24γράμματα

Μαγικός  ρεαλισμός

Μαγικός, γιατί ο Γ. Πετρέλλης, σε τούτο το έργο, υφαίνει μια ποιητική άρνηση της πραγματικότητας με αόρατες βυζαντινές κλωστές,  που κυκλώνουν Αιγαίο, Πιεμόντε,  Κωνσταντινούπολη, Σαμαρκάνδη, Ινδία, Κίνα και θάβονται  στην έρημο της Τάκλα Μακάν, στην Κεντρική Ασία.

Ρεαλισμός γιατί και «ο Θεόφιλος της  Τάκλα Μακάν» όσο μακριά και αν πήγε, δεν ξεπέρασε ποτέ τα σύνορα της Ψυχής του και δεν κατάφερε, ποτέ,  να δαμάσει τα  ένστικτα του

…Τούτο το ταξίδι έχει μόνο πηγαιμό…

 

Στο μοιραίο ραντεβού τους η Χαλιμά κι ο Θεόφιλος είναι απόλυτα συνεπείς.

Η έρημος Τάκλα Μακάν γίνεται αιτία να ξεδιπλωθούν δύο εντελώς διαφορετικές εποχές, μαζί και δυο «παράλληλες» ζωές, που προσβλέπουν στο άπιαστο, στο ανέφικτο, στο όνειρο!

Το ταξίδι της αναζήτησης άραγε ή ο προορισμός έχει μεγαλύτερη αξία; Και τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στον Αιγαιοπελαγίτη Θεόφιλο του 15ου αιώνα και στην Βρετανοπακιστανή Καλίμα Αλιμπάμπα του 21ου;

Από τη Μεσόγειο ως τα βάθη της Κίνας η διαδρομή που χαράσσεται άλλοτε ακολουθεί τον δρόμο του μεταξιού κι άλλοτε τα ίχνη του Μεγαλέξανδρου, μέχρι να καταλήξει στην Κίνα, αναζητώντας τα σημάδια που άφησε ο Στρατηγός Διόνυσος στο πέρασμά του.

Φιλία, έρωτας, προδοσία, έλξη και λήξη, δολοπλοκία, δολοφονία και μυστικισμός βάζουν τάξη στην αταξία, ενώ παράλληλα τα μαθηματικά του έρωτα, τα πορφυρά χράμια, οι δαίμονες και οι πτήσεις μέσα σε αυξομειούμενους θαλάμους βιμάνας, οι λυγμοί του σιτάρ, οι Σινοΐωνες κι ένα γιλέκο με σολδίο ραμμένο στη φόδρα του, σημαδεύουν τις μέρες και τα χρόνια του Θεόφιλου που αναζητούσε χίμαιρες στα βάθη της Ασίας.

Μαγεία και ρεαλισμός υφαίνουν έναν μύθο, που αρχικά ενώνει τη Μεσόγειο με την Ασία, αλλά τελικά κυκλώνει αυτές τις δυο περιοχές του πλανήτη.

Σημείωση: η ιστορία είναι εντελώς φανταστική και ορισμένα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία έχουν σκόπιμα παραποιηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η εξέλιξή της.