Ο Λουκάς Σαντραπές και το σχολείο του Καστελορίζου

24grammata.com/ εκπαίδευση

Ο Λουκάς Σαντραπές και το σχολείο του Καστελορίζου

Ο Λουκάς Σαντραπές γεννήθηκε στο τελευταίο Ελληνικό Φανάρι του Αιγαίου, το Καστελόριζο, το 1852 όπου και έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Σε ηλικία 15 ετών έφτασε στην Αίγυπτο έχοντας μοναδικά κεφάλαια και εφόδια το θάρρος του, την φυσική του ευφυΐα και το επιχειρηματικό του πνεύμα. Μ΄αυτά πάλεψε και πρόκοψε.

Η εργατικότητά του και ο φιλήσυχος χαρακτήρας του προκάλεσαν αργότερα και την προσοχή της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης και του έδωσε εργασία υπεύθυνη, αυτή του εργολήπτη στα αρδευτικά έργα του Νείλου. Ήταν  ο άνθρωπος που με τις ενέργειες του δημιούργησε την Καστελοριζίτικη Αδελφότητα του Καΐρου με την ονομασία « Η Ελπίς » στην οποία ήταν πρόεδρος για πολλά χρόνια. Σκοπός της Αδερφότητας ήταν να βοηθάει τους απόρους Καστελοριζιούς της Αιγύπτου αλλά και να βοηθάει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πατρίδας μας.

Ένα  από τα πιο γλυκά του όνειρα ήταν να ιδρύσει τη Σαντραπεία Αστική Σχολή στο Καστελόριζο. Αυτή έχει ως γνωστό το ρυθμό του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στοίχισε τότε 50.000 χρυσά φράγκα. Το κτίριο βρίσκεται δεξιά της Μητροπόλεως και μπροστά από το Παρθεναγωγείο και εγκαινιάσθηκε στις 7 Ιουνίου του 1903 μέσα σε μεγάλους πανηγυρισμούς.

Πριν όμως το ζεύγος Σαντραπέ κατασκευάζει στο Καστελόριζο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία των χωραφιών, η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο εκκλησιαστικό μνημείο του Καστελορίζου. Μπορεί το ζεύγος Σαντραπέ μα μην απόκτησε παιδιά κατάφερε όμως να κατακτήσει την ψυχή όλων των Καστελοριζιών αλλά και την αιώνια θυγατέρα αυτών τη Σχολή της πατρίδας μας.

Η αγαθοεργία των μεγάλων αυτών Ευεργετών επεκτάθηκε και σε ευαγή ιδρύματα της Ρόδου και γενικά των Δωδεκανήσων.

Πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 1912 αφού πρώτα είδε στο στήθος του να λάμπει και να ακτινοβολεί ο Σταυρός του Σωτήρα τον οποίο του χάρισε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Στο Καστελόριζο, δίπλα στην εκκλησία του, βρίσκεται το μνήμα του με τα οστά τα δικά του και της συζύγου του
www.sites.google.com/site/gymnasiomegistis/aboutschool2