γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Δρα κοινωνιολογίας της ιστορίας και πολιτισμού (οθωμανικής περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω –Μουσικολόγου.
(Διαβάστε όλη την αρθρογραφία και τις επιστημονικές μελέτες του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο 24grammata.com κλικ εδώ)
Ο Προϋπολογισμός ( υποθετικός λογαριασμός ) της επαναστατημένης Ελλάδας την 12η Απριλίου 1823
Στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας , μεταξύ άλλων δημοσιεύεται και ο προϋπολογισμός (υποθετικός λογαριασμός) εσόδων κι’ εξόδων της επαναστατημένης Ελλάδας για το έτος 1823 απευθυνόμενος στην Εθνική Συνέλευση.
Εντύπωση κάνει η γλώσσα της συνοδευτικής του προϋπολογισμού επιστολής και κυρίως το συμπέρασμα ότι τα έξοδα με τα έσοδα δεν θα εξισωθούν ποτέ , αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα από το έθνος !!!!
Άλλη μία έκπληξη είναι το ποίοι υπογράφουν τον «υποθετικό λογαριασμό» , όπως μεταξύ άλλων, ο Κ. Μαυρομιχάλης, ο Κων/νος Πετιμεζάς και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ( Αντρίτζου ) .
Τα έξοδα τα θερούσαν βέβαια. Εκείνα που θεωρούσαν αβέβαια ήταν τα έσοδα.
Προσδοκούσαν έσοδα από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, αρκετά νησιά και την Κρήτη, η οποία αν και κατέβαλε φόρους στους οθωμανούς, ενίσχυε οικονομικά , αλλά και σε είδος τους επαναστατημένους. Της λίστας απουσιάζουν, η Θεσσαλία , η ΄Ηπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, υπόλοιπα νησιά και Μ.Ασία, όπως και τα Επτάνησα ( Αγγλοκρατία ), προφανώς για ευνόητους λόγους σκληρής ανελευθερίας και φορολογίας. Όμως από τα μέρη αυτά ( πλέον των Φιλικών και αγωνιστών ) δέχονταν πολλές δωρεές, που δεν αναφέρονται στον «υποθετικό λογαριασμό». Στον προϋπολογισμό μνημονεύεται και το μέγεθος του στρατού ξηράς , τα καράβια , ενώ μαθαίνουμε τα μηνιαία έξοδα ενός στρατιώτη, αλλά και ενός καραβιού 16 κανονιών για το παλάμισμά του, το σαβούρωμα και το ξεσαβούρωμά του.
Παραθέτω τον εν λόγω προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων για το επαναστατικό έτος 1823, είς ανάμνησιν στιγμών ηρωϊκών και συνάμα τραγικών , διαπιστώνοντας τις διαχρονικές παθογένειες και τα προτερήματα του λαού μας που ζούσε και ζεί συνεχώς μέσα σε μια παραδοξότητα. συνέχεια εδώ