Διαβάστε τα έργα του Γ. Σχορετσανίτη στο 24grammata.com κλικ εδώ
24grammata.com- free ebook
Ο Πόλεμος της Κορέας στα μπλουζ
Ο Πόλεμος της Κορέας ξεκίνησε ως εμφύλιος πόλεμος κατά τη διάρκεια των ετών 1950-1953 στην κορεατική χερσόνησο, η οποία είχε διαιρεθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε σοβιετικές και αμερικανικές ζώνες επιρροής. Ο εμφύλιος πόλεμος άρχισε στις 25 Ιουνίου του 1950, όταν η Βόρεια επιτέθηκε στη Νότια Κορέα. Η διαμάχη έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αργότερα εισήλθε και η Κίνα στη σύγκρουση, και έληξε με την εκεχειρία η οποία επιτεύχθηκε στις 27 Ιουλίου 1953. Το τραγούδι ‘There’s Peace In Korea’, της Sister Rosetta Tharpe (1915-1973), ηχογραφήθηκε στις 27 Ιουλίου 1953, την ίδια μέρα δηλαδή που κηρύχτηκε η ανακωχή στην Κορέα!
Η τραγουδίστρια μας λέει, ότι είναι πολύ χαρούμενη που επιτέλους υπάρχει ειρήνη στην Κορέα, κι ακόμα επειδή ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ έχει κάνει πραγματικότητα ακριβώς ότι είχε υποσχεθεί. Τώρα όλοι ελπίζουν ότι δεν θα υπάρχει περισσότερη δυστυχία και θλίψη, δεν θα επισυμβαίνουν τέτοιοι θάνατοι πάνω στη γη, θα έχουν όλοι ευτυχία, χαρά και ειρήνη στο μυαλό, γιατί σε τελική ανάλυση ξέρουμε ότι ο Θεός δημιούργησε αυτόν τον κόσμο για το καλό. Η αοιδός απευθύνεται σε όλες τις μητέρες και τις παρακαλεί να μην κλαίνε, οι γιοί τους θα γυρίσουν πίσω και πάλι, και ας σκουπίσουν όλοι τα μάτια τους, επειδή είναι βέβαιη ότι ο ήλιος έχει αρχίσει επιτέλους να λάμπει και πάλι.
Sister Rosetta Tharpe: There’s Peace In Korea (1953)
I’m so glad at last, there’s peace in Korea
Yes, I’m so glad at last, there’s peace in Korea
Don’t you know, I’m so glad at last, there’s peace in Korea
Because President Eisenhower has done just what he said
We’re hoping there will be no more misery, and no more sadness
No no no no no no dying, there’ll be, in the land
Hope we’ll have happiness, and joy, and peace of mind
Because we know God has made this world
And made it for the good and kind
I’m seeing all you mothers, now don’t you weep and moan
I know that you are glad because your sons are comin’ home
Note to wise, sisters and brothers, you can wipe your cheery eyes
Because, sure as I’m singing, the sun has begun to shine
Το 1948, το σχέδιο ‘Selective Training and Service Act’, ξαναήρθε στην επιφάνεια και επεκτάθηκε στην ‘Universal Military Training and Service Act’ του 1951, για την αντιμετώπιση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο της Κορέας. Οι αφροαμερικανοί που βρέθηκαν και υπηρέτησαν εδώ, συμμετείχαν σε όλες τις μάχες και τις μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, όπως επίσης στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στα κινεζικά σύνορα. Τον Ιούνιο του 1950, σχεδόν 100.000 αφροαμερικανοί βρίσκονταν σε ενεργό υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 1951, το 24ο Σύνταγμα Πεζικού στο οποίο υπηρετούσαν μόνο μαύροι, μια μονάδα που ιδρύθηκε το 1869, και που είχε υπηρετήσει κατά τη διάρκεια του ισπανοαμερικανικού πολέμου, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Πολέμου της Κορέας, διαλύθηκε, οπότε ουσιαστικά και τελειώνει κι ο φυλετικός διαχωρισμός στο στρατό των ΗΠΑ.
Το ‘I’ m Gonna Dig Myself A Hole’ του Arthur ‘Big Boy’ Crudup (1951), είναι ένα μπλουζ γραμμένο από τη ‘μαύρη σκοπιά’ και προοπτική για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και του πολέμου της Κορέας, όπως και το ‘Μπλουζ του Αϊζενχάουερ’…[κατέβασέτο]