24grammata.com/ Λόγος
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Για τον ποιητική δύναμη του Φελίτσε Μαστρογιάννι (Felice Mastroianni) θα σας πω ελάχιστα. Το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους λογοτέχνες, που παρουσιάζουμε στα 24γράμματα. Το γεγονός ότι τον επιλέξαμε και τον παρουσιάσουμε, όπως για πρώτη φορά έχει παρουσιαστεί στα ελληνικά γράμματα, δηλώνει από μόνο του την εκτίμηση, που τρέφουμε προς τον ποιητή. Άλλωστε και ο ίδιος θα μας μας αποστόμωνε με τον εκπληκτικό ποιητικό του λόγο:
Ιδεολογίες.
Κύματα,κύματα, κύματα
πόσα; ατελείωτα.
Ο γέρικος βράχος
μένει ατάραχος
(ποιητική συλλογή: Άνοιξη)
Για τον Έλληνα (η λέξη δίχως εισαγωγικά) Μαστρογιάννι θέλω να σας μιλήσω. Για τον άνθρωπο που αποφάσισε να μετέχει της ημετέρας παιδείας, γιατί εκεί τον οδήγησε η Παιδεία του και η κοσμααντίληψη του. Δεν ήταν ελληνόφων από την καταγωγή, αλλά ελληνολάτρης εκ πεποιθήσεως. Ο Λόγος τον οδήγησε στα ελληνικά γράμματα και όχι η Τύχη. Για όλους αυτούς, τα εκατομμύρια ανθρώπων που ξημεροβραδιάζονται πάνω από την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά γράμματα, θέλω να σας μιλήσω. Για τους ανθρώπους, που ακόμα και σήμερα, συγκινούνται όταν ακούνε ελληνικά ή βλέπουν Έλληνα. Και πιστέψε με είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι που θεωρούν την Ελλάδα πραγματική τους πατρίδα. Θεωρούμε ότι είμαστε οι “μόνοι και αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της ελληνικής παιδείας” και ως πραγματικοί εμπορίσκοι καταστρέφουμε την πραγματική μας Παιδεία. Το πρότυπο του Μαστρογιάννι, του Antonio Frabasile (Αντώνιος Φραβασίλης, 1854-1927), του Vito Domenico Palumbo – ενδεικτικά παραδείγματα από τους ελληνολάτρεις της Ιταλίας- δεν καλλιεργήθηκε από κανένα σχολείο, πανεπιστήμιο, εκδοτικό κατεστημένο (λες και έχει δίκιο ο Σαββόπουλος, όταν τραγουδά πώς “στο χειρότερο του ελληνισμού κομμάτι, στην Ελλάδα, ζεις)
Σε μια εποχή που κυριαρχεί το σύνδρομο κατωτερότητας και η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι “άλλοι εκεί έξω” μας υποτιμούν, επειδή οι ίδιοι υποτιμούν τον εαυτό τους, το πρότυπο της “άλλης Ελλάδας”, αυτής του Μαστρογιάννι και των ομοϊδεατών του, ας κυριαρχήσει…
Διαβάστε τα eb00k του Φ. Μαστρογιάννι: “Το τετράδιο ενός καλοκαιριού”, ” Άνοιξη” και “το παραμύθι του Ευτυχίου”.
Σχετικά άρθρα, του 24γραμματα.com, για τον Φελίτσε Μαστρογιάννι από τον Γ. Πρίμπα, Α. Θηβαίο, βιογραφία και κριτική του Μαστραγιάννι (ιταλική γλώσσα)