Ο Helmut Middendorf στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

24grammata.com/ επικαιρότητα/ ζωγραφική

O Helmut Middendorf συνομιλεί με τoν ιστορικό και κριτικό τέχνης Ντέννη Ζαχαρόπουλο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της έκθεσης ‘The Last Grand Tour. Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα’ και του ερευνητικού προγράμματος ‘Τι να κάνουμε;’

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011, 19.00 – 20.30
Είσοδος ελεύθερη

Ο Helmut Middendorf (Χέλμουτ Μίντεντορφ) γεννήθηκε το 1953 στο Ντινκλάγκε της Γερμανίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ζει και εργάζεται μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου. Ανήκει στις ιστορικές μορφές της νεότερης γερμανικής τέχνης και οι πίνακές του εντάσσονται στον νέο-εξπρεσιονισμό, που με αφετηρία την Γερμανία του ’70, έγιναν γνωστοί ως ‘νέο-φώβ’, ή αλλιώς ‘νέο-άγριο’.
Από το ξεκίνημα της πορείας του τη δεκαετία του ’70, ο καλλιτέχνης ως ενεργό μέλος του γερμανικού εικαστικού κινήματος των ‘νεο-αγρίων’, βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια ανατροπής των στερεότυπων και αναζήτησης νέων τρόπων έκφρασης, συχνά με μία γερή δόση χιούμορ και πάντα με ποικίλες αναφορές στην Ιστορία της Τέχνης.
Έργα του έχουν παρουσιασθεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και περιλαμβάνονται σε σημαντικές συλλογές τέχνης ανά τον κόσμο. Τα έργα του Δαφνί και A2, που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση ‘The Last Grand Tour. Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα’, προέρχονται από μια σειρά που ο καλλιτέχνης δημιούργησε εξετάζοντας το αστικό τοπίο της Αθήνας. Στα έργα αυτά, σκηνοθετεί ζωγραφικά κολάζ από τσιμεντένιες κατασκευές που αντανακλούν τους γκρίζους τόνους της απεικόνισης της πόλης της Αθήνας.
Η συν-ομιλία του Middendorf με τον Ντέννη Ζαχαρόπουλο εντάσσεται στο πρόγραμμα ‘Τι να κάνουμε;’ στο πλαίσιο του οποίου το Μουσείο προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς και διανοούμενους να παρουσιάσουν την δουλειά τους ή/και τις απόψεις τους γύρω από τα ελληνικά και διεθνή θέματα αιχμής, σε συμφωνία με το τρέχον εικαστικό πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης του Μουσείου. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί οι ομιλίες των : Doug Aitken (07.06.2011) και Lynda Benglis (21.09.2011).
Το πρόγραμμα επιμελείται η ιστορικός τέχνης, Μαρίνα Βρανοπούλου.

Η ομιλία θα διεξαχθεί στα αγγλικά.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011
19.00 – 20.30
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
ΜΚΤ / Νεοφύτου Δούκα 4 | Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1 / Τ. 210 7228321-3 / www.cycladic.gr