24grammata.com / αλλοδαποί ελληνόφωνοι
“Αγωνιζόμαστε για να σώσουμε την ταυτότητά μας”
Κατά τη δεκαετία του ’70 έφτασαν στην χώρα μας οι πρώτοι Παλαιστίνιοι και Άραβες ως φοιτητές. Σήμερα, τέσσερις δεκαετίες μετά, υπάρχουν 30 οικογένειες Παλαιστινίων στο Αγρίνιο και μάλιστα σε λίγο καιρό θα συσταθεί και τυπικά η Παλαιστινιακή Παροικία Δυτικής Ελλάδας με έδρα την πόλη του Αγρινίου.
Για χιλιάδες Παλαιστινίους η μετανάστευση ήταν κάτι υποχρεωτικό λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί μέχρι και σήμερα. Για πολλούς δε, από αυτούς η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες επιλογές. “Και αυτό γιατί στο σχολείο ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αναφερόταν. Η λέξη “ελληνικό” “Έλληνας” έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σεβασμό στους Παλαιστινίους”, μας λέει ο κ. Μωχάμετ Χουσεΐν, μέλος της Παλαιστινιακής Παροικίας.
Η προσαρμογή στο Αγρίνιο δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όπως μας πληροφορούν, καθώς ο κόσμος τους δέχτηκε πολύ εύκολα. “Οι περισσότεροι από εμάς εξάλλου ήρθαν επειδή παντρεύτηκαν κάποιον από εδώ, οπότε είχαμε ήδη τους δικούς μας ανθρώπους. Εξάλλου, οι Έλληνες είναι ένας φιλόξενος λαός και έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τους Παλαιστινίους. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι Έλληνες γνωρίζουν από μετανάστευση, καθώς οι ίδιοι σα λαός αποτελούν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν μπορώ βέβαια να πω ότι δεν είχα δυσκολίες στην αρχή, λόγω της γλώσσας και της δουλειάς. Το φιλικό όμως περιβάλλον βοήθησε πολύ” προσθέτει ο κ. Σανζούκ Σαμίρ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας. “Άκουγα βέβαια κάποιους να μου λένε ότι κάποιοι είπαν “ήρθαν οι Άραβες να μας πάρουν τη δουλειά”, αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω ακούσει ούτε έχω νιώσει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, με αγκάλιασαν με πολλή αγάπη. Για να καταλάβετε, μετά τις σπουδές είχα επιστρέψει στην πατρίδα. Ενώ όμως θα μπορούσα να μείνω εκεί, δεν είχα κανέναν ενδοιασμό για να επιστρέψω, διότι ήξερα ότι τα πράγματα εδώ ήταν καλά για εμένα” συνεχίζει ο κ. Χουσεΐν.
Εξάλλου σήμερα, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι του Αγρινίου αποτελούν αξιόλογους επαγγελματίες και επιστήμονες, οι οποίο κατέχουν εξέχουσα θέση στην τοπική κοινωνία. “Οι Παλαιστίνιοι γενικά είναι ήρεμοι άνθρωποι, συναισθηματικοί, οι οποίοι δένονται πολύ με τον τόπο διαμονής τους” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χουσεΐν. “Πάντα ο ντόπιος βλέπει με δυσπιστία τον ξένο, οπότε πρέπει να προσπαθήσει δυο φορές περισσότερο για να αποδείξεις την αξία σου”, μας λέει ο κ. Σαμίρ.
Μπορεί να λείπουν χρόνια από τη πατρίδα τους, ποτέ όμως δεν την ξεχνούν. Το μυαλό τους είναι συνεχώς εκεί, και αγωνίζονται διαρκώς να παραμείνει ζωντανό το παλαιστινιακό στοιχείο. Για το λόγο αυτό έχουν προχωρήσει στη σύσταση Παλαιστινιακής Παροικίας Δυτικής Ελλάδος. Στην χώρα μας υπάρχουν ακόμη δύο παροικίες μία στην Αθήνα και μία στην Θεσσαλονίκη. Για να είμαστε ακριβείς, η σύσταση της Παροικίας δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, αλλά δεν απομένουν παρά μόνο ορισμένες τυπικές ενέργειες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μέχρι πρότινος δε, είχαν ενταχθεί στην αραβική κοινότητα, θεώρησαν όμως καλό, προκειμένου να μην χαθεί η παλαιστινιακή τους ταυτότητα, να δημιουργήσουν και μια ξεχωριστή παροικία, χωρίς όμως να διαχωριστούν από τους Άραβες.
Έμβλημα της Παροικίας θα αποτελεί η άποψη της “παλαιστινιακής πόλης Ιερουσαλήμ” όπως αναφέρουν, ενώ “αντιπροσωπεύει την παροικία ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης ο εκάστοτε εκλεγμένος πρόεδρος της Παροικίας καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του”. “Έξι είναι οι βασικοί στόχοι της παροικίας” τονίζει ο κ. Σαμίρ. “Η ενδυνάμωση των δεσμών αγάπης, αδελφότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της, η διατήρηση της γλώσσας, ήθη και έθιμα και κοινωνική συνοχή, η επιστημονική, παιδαγωγική και μορφωτική αφύπνιση των μελών της Παροικίας, η συνέχιση των πανάρχαιων μορφωτικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ του παλαιστινιακού και ελληνικού λαού και των λαϊκών φορέων, επίσης και των δεσμών φιλίας με την Ελληνική Δημοκρατία, η σύσφιξη των φιλικών σχέσεων με όλες τις αραβικές και ξένες παροικίες στην Ελλάδα και τέλος, η υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων μέσα στα νομικά πλαίσια”. Είναι δε, κάθετα κατηγορηματικοί ότι η Παροικία δεν θα έχει καμία κομματική απόχρωση. “Δεν θέλουμε να “στιγματιστούμε” ή να ταυτιστούμε με ένα συγκεκριμένο κόμμα” υπογραμμίζουν.
Εκτός αυτού, στα πλαίσια των δράσεων της Παροικίας σκέφτονται να διοργανώσουν ξανά διάφορες εκδηλώσεις, όπου θα αναδεικνύεται ο πολιτισμός και η κουλτούρα των Παλαιστινίων, μέσα από παραδοσιακούς χορούς και μουσική, ημερίδες κτλ, όχι μόνο για τα μέλη της Παροικίας, αλλά και για τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, που επιθυμούν να έρθουν κοντά με το παλαιστινιακό στοιχείο.
Φυσικά, η κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα τους κάθε άλλο παρά αδιάφορους μπορεί να τους αφήνει. Δυστυχώς, εξαιτίας του καθεστώτος που υφίσταται δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με δικούς τους ανθρώπους, ούτε καν να στείλουν κάποιου είδους βοήθεια. “Εμείς έχουμε την ιδιαιτερότητα να έχουμε τρεις πατρίδες. Η μία είναι η Παλαιστίνη, η δεύτερη είναι κάποια άλλη αραβική χώρα, όπου αναγκαστήκαμε να πάμε ως πρόσφυγες και η τρίτη είναι η Ελλάδα” δηλώνει με έμφαση ο κ. Χουσεΐν, ενώ ο κ. Σαμίρ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απαράδεκτο. Κανείς δεν μπορεί να είναι απαθής. Ο αποκλεισμός που υφίσταται η περιοχή είναι απάνθρωπος. Ο αγώνας μας δεν είναι για τα λεφτά. Είναι αγώνας ουσίας. Είναι αγώνας για να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας”.