Πανόραμα Αμερική

BAH1009.TIF
BAH1009.TIF

24grammata.com/Αμερική (αφιέρωμα  εν προόδω)

Εξερευνώντας την “Ωραία Αμερική” (αφιέρωμα εν προόδω)

έχουν  προηγηθεί κλικ εδώ

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

 

Ξαφνικές αναλαμπές

 

Το αμερικανικό αφιέρωμα των 24 Γραμμάτων δοκιμάζει να καλύψει κάθε φορά ένα κομμάτι του αμερικανικού ονείρου ή πάλι μια σκληρή ανάμνηση του εφιάλτη που συνεπάγεται η εδραίωση κάθε ηγεμονικού πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες και το έργο τους ως συμβολή στην πρωτοπορία της αμερικανικής τέχνης, σημειώματα με αφορμή ζητήματα πολιτικής και δπλωματίας, εικόνες και σχόλια για τις απαράμιλλες και ανεπανάληπτες, αμερικανικές εκδοχές, ποιητές, ζωγράφοι, γέφυρες, φαινόμενα που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον της αμερικανικής κοινωνίας, θεατρικές παραστάσεις και στιγμές του κινηματογράφου που άφησαν εποχή. Κάθε τι, μεγάλο ή μικρό, σπουδαίο ή ασήμαντο για εκείνη την ανυπέρβλητη πλειοψηφία, τη λεγόμενη και μάζα μπορεί να σταθεί η αφορμή για τα σημειώματα που συνθέτουν κάθε φορά το εν προόδω, αμερικανικό αφιέρωμα.

Οι προσεχείς εκλογές και η μιντιακή μάχη ανάμεσα στους υποψήφιους της αμερικανικής προεδρείας, όπως αποκαλύπτεται καθημερινά στις ανταποκρίσεις από τις ετερόκλητες, πολλαπλών ταχυτήτων πολιτείες, η Αβάνα και μια ιστορική συγκυρία, σημείο καμπής και αναθεώρησης του παγκόσμιου χάρτη, καθώς μεταβάλλει τα όριά του, ο Χαρτ Κρέιν, ένας απ΄τους πολλούς, καταραμένους ποιητές του παλιού αιώνα που υμνεί την ανθρώπινη μοναξιά με φόντο τις μηχανολογικές και αρχιτεκτονικές κατακτήσεις της Αμερικής, διαμορφώνουν το ύφος και το είδος του περιεχομένου των κειμένων που αναρτώνται σήμερα στα 24 Γράμματα.

Με φόντο πάντα την πολυσυλλεκτική Αμερική την αφοσιωμένη στην εποχή της, αυτήν που αντιμάχεται, καταρρέει μα δεν εγκαταλείπει την ελπίδα της για το μέλλον. Με την αγωνία της παγκόσμιας επιμελητείας αμείωτη, με την ταυτότητά της καταρρακωμένη, δυσανάγνωστη πια. Εντούτοις προικισμένη και γι΄αυτό καταφατική, με την αύρα ενός θαυμαστού πραγματικού κόσμου, που διαρκώς και παραισθητικά αναπλάθει την πραγματικότητα με όρους λατινικούς.