Ο Απόστολος Θηβαίος επιχειρεί για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου «Εσύ, ο κύριος Χ και ένας μικρός Πρίγκηπας» του Στέλιου Ξεφλούδα
24grammata.com- free e book (κατηγορία: επιστημονικές μελέτες)
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Β612»
Αν κανείς εκαλείτο να προσδιορίσει τα κορυφαία βιβλία όλων των εποχών, τότε , μονάχα ένας αδαής, ένας άνθρωπος αναίσθητος που έχει απολέσει τη βαθιά, την αρχαία γνώση της αγάπης, θα μπορούσε να περιφρονήσει εκείνο του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξιπερί. Μιλούμε φυσικά για τον περίφημο «Μικρό Πρίγκηπα», που τόσο αγάπησε τους ανθρώπους και ας μην τους αντίκρισε ποτέ. Το έργο του Γάλλου συγγραφέα, αν και μετρά ήδη μισό και πλέον αιώνα αναγνωσιμότητας, εντούτοις παραμένει ένα συγκλονιστικό, ανθρώπινο δράμα, εμποτισμένο με τις πιο συναρπαστικές και εσωτερικές μας αλήθειες. Ο «Μικρός Πρίγκηπας», εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1943 και γρήγορα κατέκτησε το κοινό, καθώς κάθε αληθινό και ανθρώπινο σενάριο. Η σημερινή του αναγνώριση δεν συνιστά ένα γεγονός τυχαίο, μια απλή ένδειξη, γαλλικού σωβινισμού. Το έργο του Σαιντ Εξιπερί αποτελεί μια διαχρονική αξία και ως τέτοια κατοχυρώνεται και διαπρέπει, όχι μόνον ως λόγος ή ως αίσθηση παιδικότητας, μα σαν συναίσθημα και απροσδόκητο βάθος, ως μια κατακόρυφη τομή, αυστηρά κάθετη μες στον ανθρώπινο ειρμό.
Η πρωτοτυπία του έργου δεν έχει να κάνει μόνο με τις αναντίρρητες αλήθειες τις οποίες προβάλλει. Μια πρωτοτυπία ύφους και εναλλαγής προσώπων, μία διακριτική, ποιητική χροιά, ανιχνεύσιμη σε όσους υποκύπτουν στο βιβλίο με την καρδιά πρώτα και ύστερα με το νου και τα κλειδιά της λογικής, συνιστούν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες αναδεικνύουν και εξυψώνουν το έργο, με την ασύλληπτα, διαχρονική μορφή του μικρού αγοριού. Ο «Μικρός Πρίγκηπας» αποτελεί ένα κορυφαίο έργο, τόσο για τα μηνύματά του, όσο και για την πρωτοτυπία του, την αλήθεια του σε επίπεδο φιλοσοφικό, ανθρωπιστικό πρωτίστως.
Τούτη η σύντομη αναφορά στο έργο του Σαιντ Εξιπερί δεν πραγματοποιείται δίχως σκοπό. Διαβάζοντας κανείς το έργο του Στέλιου Ξεφλούδα, «Εσύ, ο κύριος Χ και ένας μικρός Πρίγκηπας» εύκολα διαπιστώνει πως το σπουδαίο, αυτό έργο της γαλλικής λογοτεχνίας επηρέασε και αποτέλεσε το υλικό για τις περαιτέρω εμβαθύνσεις του Φωκιδαίου λογοτέχνη, εισηγητή του εσωτερικού μονολόγου, ενός είδους με σαφείς συγγένειες προς τον υπερρεαλισμό, ο οποίος έμελε να γοητεύσει και να συναρπάσει τη γραφίδα τα επόμενα χρόνια. Ήδη από τον τίτλο του έργου του Ξεφλούδα αντιλαμβάνεται κανείς πως ο συγγραφέας επιθυμεί το πόνημά του να αναχθεί, να συγκριθεί, να εμποτιστεί από το φιλοσοφικό στοχασμό του Εξυπερύ. Εκείνον αναπτύσσει, εξελίσσει και στηρίζει ο λογοτέχνης από την Άμφισσα, θέλοντας έτσι να προσδιορίσει τη σύγχρονη, αστική πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε ύστερα από τους δυο μεγάλους πολέμους και την τελική υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, καθώς ετούτο συνιστά τη μόνη διδαχή δύο ανηλεών πολέμων.
Προτού προβεί όμως κανείς σε μια απόπειρα ανάλυσης του έργου του Ξεφλούδα είναι σκόπιμο να ερευνήσει τόσο τις επιρροές, όσο και το βαθμό στον οποίο αυτές καθόρισαν τη στόχευση της συγγραφικής του δραστηριότητας. Ο λογοτέχνης καθορίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος κατά την περίοδο της νεότητάς του. Μες σε αυτό το κλίμα των συνεχών πειραματισμών, των χιμαιρικών αναζητήσεων και των φιλοσοφικών ονειρώξεων, εκείνος που επιλέγει το λόγο ως έκφραση καλλιτεχνική θα αρθρώσει λίγο λίγο τον αρμό του στοχασμού του και μες στα πλαίσια αυτού του τόσο προσωπικού οικοδομήματος θα αποπειραθεί τελικά να ενσαρκώσει τις προθέσεις του «περί ουτοπίας.» Η περίοδος αυτή για τον Ξεφλούδα εμπεριέχει κυρίως γαλλικές αναφορές. Βρισκόμαστε τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα και ο γαλλικός συμβολισμός λειαίνει το έδαφος για την ειροή του ορμητικού σουρεαλισμού. Ο Στέλιος Ξεφλούδας παρακολουθεί μαθήματα στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Σορβόνης, αποδέχεται τα δάνεια στοιχεία της δυτικής σκέψης, αυτά πρόκειται να ενσωματώσει αργότερα στη γραφή του. Η «συνειδησιακή ροή», όρος με τον οποίο περιγράφεται η διαμόρφωση του εσωτερικού μονολόγου, συνιστά μια πρώιμη ή μια εναλλακτική περιγραφή της «αυτόματης γραφής», η οποία θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την ίδια στιγμή ένα ιδανικό στοιχείο αμφισβήτησης για όσους ερείζουν περί της ρηχότητας του νέου κινήματος. Ο Στέλιος Ξεφλούδας, όμως παραμένει πιστός στις διατυπώσεις, στη συγγραφική του πρόθεση. Και δεν μένει μόνο σε αυτό, μα την ίδια στιγμή εμπλουτίζει το λόγο του με καίρια μηνύματα, στιλιτεύοντας τον νέο, αστικό μοντέλο, σχολιάζοντας την εξέλιξη του ανθρώπου….
24grammata.com- free e book (κατηγορία: επιστημονικές μελέτες)