Πηνελόπειο Ίδρυμα: ΤΩΡΑ μας χρειάζονται, για αυτούς δεν υπάρχει αύριο

Daughters of Penelope
Τα 24grammata.com θα βρίσκονται στο πλευρό του Πηνελόπειου Ιδρύματος για τις μέρες των Χριστουγέννων. Μια επίσκεψη σας ή μια μικρή Δωρεά θα δώσει απέραντη χαρά στους μικρούς μας φίλους. Με ένα ζεστό λόγο σας ή με μια ελάχιστη προσφορά μπορείτε να σταθείτε στο πλευρό των παιδιών και των εργαζομένων στο Ίδρυμα. Γιατί μόνο με τις “προθέσεις”  δε ζουν τα παιδιά και οι εργαζόμενοι (ATTICA BANK αριθ. λογαριασμού 34 63 17 35  – ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟ  ΙΔΡΥΜΑ)

Στις αρχές της δεκαετίας του 50, η Ελλάδα έβγαινε από δύο καταστροφικούς πολέμους. Οι πληγές ανοιχτές, οι ανάγκες πολλές.
Σε μια ευτυχή συγκυρία, μια νέα τότε γυναίκα η κα Ελένη Τράντα επιστρέφοντας από την Αμερική, μέσα στο πλοίο συνάντησε την Υπατο Πρόεδρο του γυναικείου τμήματος των AHEPA, με την επωνυμία Daughters of Penelope. Από την συνάντηση αυτή δημιουργήθηκε το πρώτο γυνακείο τμήμα των AHEPA στην Ελλάδα,  οι ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ.
Οι πρώτες κυρίες Καρυάτιδες που δημιούργησαν το Σωματείο αυτό, Ελένη Τράντα και Ελένη Κανελλοπούλου, θέλησαν να υπηρετήσουν την Ελλάδα, μέσα από τα ιδανικά των AHEPA,  τη φιλανθρωπία και την διάδοση τής Ελληνικής παιδείας.
Με σκληρούς τότε αγώνες, με εκδηλώσεις, bazaar, λαχειοφόρες αγορές και δωρεές, κατάφεραν να δημιουργήσουν το 1957, ένα θαυμάσιο Ίδρυμα, σε ιδιόκτητο κτίριο, στην Νέα Ιωνία, όπου άρχισαν να περιθάλπουν, να μορφώνουν και να στεγάζουν, ελαφρώς παραστρατημένα κορίτσια άνω των 12 χρόνων, ώστε να μην κλείνονται στις φυλακές Αβέρωφ με τις βαρυποινίτισσες.
Οι συνθήκες και οι ανάγκες όμως άλλαξαν και  το 1957, το Ίδρυμα μετατράπηκε σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Τι είναι το Πηνελόπειο Ίδρυμα-βρεφονηπιακός σταθμός!

Ο βρεφονηπιακός αυτός σταθμός δέχεται κάθε χρόνο περίπου 130 παιδάκια από 8 μηνών μέχρι 5 ετών και από τις 6 το πρωί μέχρι τις 4μμ,. Τα παιδάκια αυτά  προέρχονται από άπορες ή εργαζόμενες μητέρες ή και χαμηλών οικονομικών πόρων οικογένειες.
Περισσότερα από 3.500 παιδιά έκαναν τα πρώτα τους βήματα σε αυτό το Ίδρυμα  που αποτελεί πρότυπο βρεφονηπιακού σταθμού στην Νέα Ιωνία, σε ότι αφορά στις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες και την υποδομή του, δηλαδή το κατάλληλο περιβάλλον για την ολοκληρωμένη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί.
Το Πηνελόπειο Ίδρυμα απασχολεί προσωπικό 13 ατόμων, αποτελούμενο από διευθύντρια, βρεφοκόμους, παιδοκόμους, νηπιαγωγούς, μαγείρισσα και βοηθητικό προσωπικό.

Οι πόροι του Ιδρύματος είναι:
•    Κρατική επιχορήγηση από την Νομαρχία ή την Περιφέρεια.
•    Επιδότηση από το ΙΚΑ για γονείς που είναι εγγεγραμμένοι στο ΙΚΑ. Το ποσό ανά παιδί και ανά ημέρα έχει μείνει σταθερό σε 5 ευρώ, από το 2005 (!)
•    Η μικρή συμμετοχή στα τροφεία εκ μέρους γονιών που μπορούν να   συνεισφέρουν κάτι.
•    Δωρεές και χορηγίες.

Δυστυχώς, ενόψει των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων , κατά το  έτος 2010, η εγκριθείσα κρατική   επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 135.000,00 ευρώ,  παρά το γεγονός ότι δεν κάλυπτε τις ανάγκες του Ιδρύματος, μειώθηκε κατά 25% , άνευ ουδεμίας ειδοποιήσεώς μας , και το 2011 έχει  σταματήσει εντελώς, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία επιδότηση.
Επειδή αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα του Βρεφονηπιακού σταθμού και τις υποχρεώσεις μας προς το προσωπικό του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών μας  στο ΙΚΑ, ώστε να εισπράξουμε από αυτό τις οφειλόμενες προς το Ίδρυμα επιδοτήσεις (τροφεία),   είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε  άλλες πηγές οικονομικής στήριξης οργανώνοντας περισσότερες εκδηλώσεις με διάθεση λαχνών και bazaar. Επίσης απευθυνόμαστε σε ιδιώτες με κοινωνική ευαισθησία, προσβλέποντας στην βοήθειά τους, οικονομική ή υλική, ώστε να μπορέσει το Ίδρυμα αυτό να υπάρχει, να συνεχίσει το έργο του και να προσφέρει στα παιδάκια αυτά, ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον, παρόλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε.

 

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι να μπορέσετε να προωθήσετε τις πληροφορίες αυτές σε άλλα άτομα που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με εσάς.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος, Λιάνα Καλλιέρου

Daughters of Penelope
Hellas # 271
Φιλελήνων 5,
Νέα Ιωνία
Τηλ: 210 2798253

ATTICA BANK αριθ. λογαριασμού 34631735  -ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟ  ΙΔΡΥΜΑ.

 

 

Comments are closed.