ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΑΪΔΑ

24grammata.com / εκπαίδευση / θέματα ομογενών

γράφει ο Αντώνης Λίτινας
Το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Αδελαΐδας έχει στην περιοχή ευθύνης του εκτός από τη Νότια Αυστραλία (Αδελαΐδα), την Βόρεια Περιοχή (Ντάργουιν) και τη Δυτική Αυστραλία (Πέρθη). Η περιοχή ευθύνης του Γραφείου λοιπόν εκτείνεται στα 2/3 της Αυστραλίας.
Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί πάντως γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποια από τις τρεις περιοχές θα τοποθετηθούν.
Στη Νότια Αυστραλία, η Αδελαΐδα, όπου απασχολούνται οι περισσότεροι από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, είναι μια παραλιακή πόλη των 1,2 εκ. κατοίκων απλωμένη σ’ ένα ρόμβο με διαγώνιους 50 χλμ. μήκος και 20 χλμ. πλάτος (περίπου).
Οι περισσότερες κατοικίες είναι μονοκατοικίες με κήπο και τα ενοίκια φυσικά κυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή και το μέγεθος του σπιτιού. Ενδεικτικά πάντως σε μια περιοχή σχετικά κοντά στο κέντρο και «καλή» ένα σπίτι με δύο (2) υπνοδωμάτια κοστίζει γύρω στα 250 AUD την εβδομάδα τουλάχιστον. Υπάρχουν επίσης και μικρότερα διαμερίσματα (units) σε συγκροτήματα και μερικά επιπλωμένα. Όλα τα σπίτια είναι εξοπλισμένα με κουζίνα και φούρνο. Οι ηλεκτρικές συσκευές από την Ελλάδα λειτουργούν χωρίς προβλήματα στην Αυστραλία.
Τα σπίτια συνήθως ενοικιάζονται από κτηματομεσιτικά γραφεία (real estate agents), ακόμα κι όταν δημοσιεύονται στην εφημερίδα. Στο παρακάτω site μπορείτε να βρείτε σπίτια προς ενοικίαση online :
www.realestate.com.au
Οι λογαριασμοί των δημοτικών τελών και του νερού επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού καθώς και όλες οι απαραίτητες επισκευές. Ο ενοικιαστής πληρώνει το τηλέφωνο, το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο.
Απαραίτητο θεωρείται το Ι.Χ. αυτοκίνητο και λόγω των αποστάσεων και λόγω της φύσης της δουλειάς (διαφορετικό σχολείο κάθε μέρα). Το κόστος ενός αυτοκινήτου φυσικά και εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθενός. Ενδεικτικά πάντως ένα μέσο αυτοκίνητο πενταετίας κοστίζει γύρω στα 12.000 AUD. Υπάρχει πάντως αρκετά μεγάλη ποικιλία σε μοντέλα και τιμές. Στο κόστος συντήρησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτου θα πρέπει να προστεθούν τα τέλη κυκλοφορίας, 650 δολ. περίπου το έτος για τα τετρακύλινδρα αυτοκίνητα και η ασφάλεια 500 δολ. το έτος η μεικτή. Τα καύσιμα κυμαίνονται γύρω στο 1.40 δολ/λίτρο. Το έξοδο αυτό θεωρείται άμεσο διότι οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Αδελαΐδα δε θα λέγαμε ότι είναι και πολύ αναπτυγμένες και οι αποστάσεις είναι μεγάλες και το κόστος των εισιτηρίων υψηλό.
Κλιματολογικά η Αδελαΐδα θα λέγαμε ότι έχει «μεσογειακό» κλίμα. Σχετικά ευχάριστος χειμώνας και θερμό καλοκαίρι με μεγάλη όμως αστάθεια λόγω του άτι δεν υπάρχουν ορεινοί όγκοι και ο καιρός μεταβάλλεται εύκολα.
Το κόστος ζωής θα μπορούσε να θεωρηθεί κατά μέσο όρο παρόμοιο με της πατρίδας (μερικά προϊόντα φθηνότερα και μερικές υπηρεσίες ακριβότερες).
Όσα αναφέραμε για την Αδελαΐδα ισχύουν και για τις δύο άλλες πόλεις της περιοχής ευθύνης μας με εξαίρεση βέβαια το κλίμα του Ντάργουιν που είναι τροπικό (έξι μήνες περίοδος ξηρασίας και έξι μήνες περίοδος βροχοπτώσεων με σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο γύρω στους 29° C).
« Επί το έργον». Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε τρεις τύπους σχολείων:
1)Σε κολέγια ιδιωτικά που λειτουργούν κυρίως υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
2)Σε απογευματινά-σαββατιανά οργανωμένα από τις Ενορίες και τις κοινότητες και
3)Στα κρατικά σχολεία ως ξένη ή μητρική γλώσσα. Οι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται σε όλα τα είδη σχολείων. Στα απογευματινά – σαββατιανά αναλαμβάνουν τάξεις ενώ στα κρατικά έχουμε μια μορφή συνδιδασκαλίας με τους ντόπιους συναδέλφους και το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται support teaching (υποστηρικτική διδασκαλία). Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Γραφείου μας:
http://eduoffad-sa.world.sch.gr/SXOLEIA.html
Το ωράριο απασχόλησης των εκπαιδευτικών είναι τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα και οι συνάδελφοι εργάζονται και σε παροικιακά και σε κρατικά σχολεία.
Απαραίτητα έγγραφα που θα πρέπει να φέρουν οι συνάδελφοι από την Ελλάδα είναι:
α) Βεβαίωση υπηρεσιακής κατάστασης από τη Διεύθυνση στην οποία ανήκουν. Για τον υπολογισμό των μορίων κατά την τοποθέτησή τους
β) Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης από του Δήμο τους. Για την υποβολή δικαιολογητικών μεταφοράς οικοσκευής, υποβολή νοσηλίων κ.ά.
γ) Την άδεια οδήγησης και αν επιθυμούν μπορούν να βγάλουν και διεθνή αν και δεν είναι απαραίτητη διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετάφραση της κανονικής, την οποία εκδίδει το Γραφείο μας.
Το Γραφείο μας έχει παράδοση πάντοτε να παραλαμβάνει τους νέους συναδέλφους από το αεροδρόμιο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους βοηθήσει κατά τις πρώτες ημέρες της παραμονής τους στην Αυστραλία είτε προσφέροντας φιλοξενία μέχρι να βρούνε σπίτι είτε βοηθώντας τους στο ψάξιμο σπιτιού. Καλό θα ήταν λοιπόν οι συνάδελφοι να επικοινωνούν έγκαιρα με το Γραφείο ώστε να γνωρίζουμε από πριν την ημερομηνία και ώρα της άφιξής τους και να μπορούμε να τους παραλαμβάνουμε από το αεροδρόμιο.
Ειδικά για την άφιξη θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα πρέπει να είστε οπλισμένοι με υπομονή διότι λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια μπορεί ο έλεγχος μέχρι την έξοδο να είναι μεγάλος σε διάρκεια και έξω από κάθε συνηθισμένο στα αεροδρόμια της Ευρώπης. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι στην Αυστραλία δεν επιτρέπεται να εισαχθούν πολλά οργανικά είδη (τρόφιμα κλπ) και ότι ο έλεγχος στο αεροδρόμιο είναι αυστηρός. Χρειάζεται προσοχή στη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου στο αεροπλάνο, όπου δηλώνονται τέτοια προϊόντα. Γι’ αυτό το θέμα μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες από την Αυστραλιανή πρεσβεία κατά την έκδοση βίζας.
Για τα έξοδα της πρώτης εγκατάστασης, εκτός από το αυτοκίνητο, θα πρέπει οι συνάδελφοι να υπολογίζουν και άλλες 10.000 δολ. Αυστραλίας περίπου για την αγορά επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών, προκαταβολή ενοικίου και εγγύηση, που ισοδυναμεί με ενοίκιο 8 εβδομάδων περίπου. Επίσης θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η πρώτη πληρωμή κάθε έτους για όλους τους συναδέλφους (λόγω αλλαγής οικονομικού έτους) γίνεται με καθυστέρηση: μέσα Μαρτίου, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι μέσα Απριλίου, στη χειρότερη. Όσον αφορά τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές, υπάρχει η επιλογή αγοράς μεταχειρισμένων σε πολύ καλές τιμές.
Τα παιδιά των συναδέλφων, αν είναι σε ηλικία σχολείου, μπορούν να εγγραφούν σε ένα από τα δύο Κολέγια χωρίς δίδακτρα ή σε οποιοδήποτε κρατικό σχολείο. Σε όλα τα σχολεία είναι απαραίτητη ειδική στολή η οποία επιβαρύνει τους γονείς.
Το επιμiσθιο, αν πρόκειται για ζευγάρι εκπαιδευτικών θα λέγαμε ότι αρκεί για μια άνετη διαβίωση όπως και αν πρόκειται για κάποιο/α μόνο/η. Στην περίπτωση οικογένειας με ένα μισθό θα λέγαμε ότι δεν αρκεί το επιμίσθιο. Υπάρχουν όμως ευκαιρίες απασχόλησης του/της συζύγου. Το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 5%.
Τα κινητά τηλέφωνα της Ελλάδας λειτουργούν κανονικά με την αγορά κάρτας SIM από οποιαδήποτε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Αυστραλίας.
Γενικά θα λέγαμε ότι οι συνάδελφοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η ζωή στην Αυστραλία είναι αρκετά διαφορετική από της Ελλάδας, το αν είναι καλύτερη ή χειρότερη εξαρτάται από τον καθένα, τον τρόπο που κρίνει και την οπτική του γωνία. Πλησιάζει πιο πολύ τον αγγλικό και αμερικάνικο τρόπο ζωής. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η Αυστραλία είναι μια αναπτυγμένη χώρα με υψηλό επίπεδο διαβίωσης και μεγάλο φυσικό κάλλος.
Χρήσιμα και αρκετά κατατοπιστικά sites στο διαδίκτυο:

http://www.southaustralia.com/home.asp (Νότια Αυστραλiα)
http://www.adelaide.southaustralia.com/home.asp (Αδελαϊδα)
http://www.ourdarwin.com (Βόρεια Επικράτεια)
Άλλο ένα πολύ χρήσιμο site είναι το:
http://www.whereis.com.au
Στο site αυτό μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για διαδρομές, αποστάσεις, απαιτούμενο χρόνο για μια διαδρομή κ.ά.
Οι ιστοσελίδες των άλλων Γραφείων Εκπαίδευσης στην Αυστραλία εiναι:
http://www.daytec.net.au/consul.gr.edu( Γραφείο Μελβούρνης)
http://gredu-sydney.world.sch.gr (Γραφείο Σύδνεϋ)