Ποια ήταν η σχέση του Πορθητή Σουλτάνου με τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό;

(Fatih Sultan Mehmet)  24γραμματα.ψομ24grammata.com/ ιστορικά γεγονότα

γράφει  ο Δημήτρης Σταθακόπουλος
Δρα Κοινωνιολογίας της ιστορίας οθωμανικής περιόδου – Πάντειο πανεπιστήμιο –Δικηγόρου παρ’ Αρείω πάγω.
———————————————-
Είναι κοινό μυστικό πως ανάμεσα στους πολιορκητές βρισκόντουσαν πολύ περισσότεροι χριστιανοί απ΄ όσους υπερασπιστές βρισκόντουσαν μέσα στα τείχη  (καθώς και εξισλαμισμένοι και γενίτσαροι) !
Επίσης γνωστό είναι ότι η σχέση του πορθητή (Fatih Sultan Mehmet) με τον ελληνισμό ήταν πολύ δυνατή. Εκείνο όμως που δεν είναι  ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα είναι το άνοιγμα του τάφου του πορθητή επί σουλτάνου Abdülhamid II, (  عبد الحميد ثان `Abdü’l-Ḥamīd-i sânî, İkinci Abdülhamit, 1842 –1918), σύμφωνα με το περιοδικό Ακτουέλ ( 19.12.1991 ) με τίτλο, μήπως ο Φατίχ ήταν χριστιανός;
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως το τέμενος του Πορθητή χτίστηκε επάνω στο ναό των 12 Αποστόλων στα θεμέλια του οποίου ενταφιάζονταν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες. Όταν ανοίχτηκε ο μαρμάρινος τάφος, βρέθηκε ταριχευμένο το  σώμα του Μεχμέτ ( πέθανε από δηλητηρίαση , μάλλον από τον εβραίο γιατρό του Γιακούμπ Πασά ) τοποθετημένο ως βυζαντινός αυτοκράτορας ( ίσως και με σταυρό !!), ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Τέμπο ( 21.04.1993 ), το αίτημα  του Elif Naci το 1965 να ξανανοίξει ο τάφος απορρίφθηκε (βλ. Λ. Μυστακίδου: οι γυναίκες στην αυλή των οθωμανών, σελ. 53-54 ).
Μητέρα του φέρεται η Β’ σύζυγος του Murad II Huma Hatun, μάλλον γαλλίδα με το όνομα Στέλλα ή Εστέρ Nache de la Bazory, ενώ κατ’ άλλους η Δ’ σύζυγός του Mara – Despina, κόρη του Σέρβου ηγεμόνα Γ. Μπράνκοβιτς και προγονή της Ειρ. Κατακουζηνού, δισέγγονης του αυτοκράτορα Ιωαν. Καντακουζηνού, η οποία σε κάθε περίπτωση τον μεγάλωσε ως μητριά, τον έμαθε και ελληνικά και το «πάτερ ημών».
Εξάλλου η Δ’ σύζυγος του Πορθητή Cicek Hatun  που γέννησε τον Cem, ίσως ήταν Ελληνίδα, ενώ η Ε’ σύζυγός του Ελένη, ήταν κόρη του Δεσπότη του Μοριά Δημήτριου !!!
Δάσκαλό του είχε τον Molla Gurani που τον δίδασκε το  Iskendername του Ahmedi, δηλ. την ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου !! Τέλος, στο αρχείο του Βατικανού υπάρχει επιστολή του Πάπα Πίου Β’ προς τον Πορθητή που τον καλεί να ασπαστεί τον καθολικισμό, προκειμένου να ανακηρυχθεί αυτοκράτορας όλης της Ανατολής και της Ρωμανίας (βλ. ΕΙΕ, Δημ. Αποστολόπουλος, Καθημερινή 22.01.2006, με ισχυρισμό πως η επιστολή αυτή δεν επιδόθηκε  στον πορθητή).
Τελικά η ιστορία είναι οι λεπτομέρειες που διαφεύγουν από την μεγάλη εικόνα ή είναι η λεπτομέρειες που μπορούν να αλλάξουν την μεγάλη εικόνα, κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των όλων θρύλων που την ακολουθούν.