ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ (2013-14)

24grammat24grammata.com-εκπαίδευση

Διαβάστε το αφιέρωμα του 24grammata.com γι το  νέο εκπαιδευτικό σύστημα 2013-14 κλικ εδώ

διαβάστέτο σε μορφή pdf

 

24grammata.com εκπαίδευση

Διαβάστε το αφιέρωμα του 24grammata.com για την εκπαίδευση και το σχέδιο για το νέο Λύκειο (2013-14) κλικ εδώ 

χορηγοί:  α. Σπουδαστήριο “Γιώργος Δαμιανός” (Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή) κλικ εδώ

                  β. Σπουδαστήρι Λυκείου στα Βριλήσσια (διδάσκουν: Α. Κούσης, Γ. Δαμιανός, Ν. Φλώρος, Η. Αρδίττης ) κλικ εδώ

Δωρεάν πληροφορίες για το νέο σύστημα (2013-14),  τηλ. κέντρο   210 612 70 74

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
Α. ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
«Νέο Λύκειο και σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

Άρθρο 1
Νέο Λύκειο

1. Από το σχολικό έτος 2013-2014 καθιερώνεται ο θεσμός του Νέου Λυκείου και αρχίζει σταδιακά η εφαρμογή του από την Α’ Λυκείου.

Σκοπός του Νέου Λυκείου είναι:
α) Η παροχή γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου
β) Η προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών.
γ) Η καλλιέργεια στους μαθητές δεξιοτήτων που θα τους διευκολύνουν την πρόσβαση, ύστερα από περαιτέρω εξειδίκευση ή κατάρτιση, στην αγορά εργασίας.
δ) Η ενδυνάμωση των αξιών της δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και η διαμόρφωση συνείδησης ενεργού πολίτη.
ε) η αποκατάσταση της ισορροπίας στη ζωή των μαθητών ούτως ώστε να συνδυάζουν τη γνώση, τον ελεύθερο χρόνο, τη δημιουργία και τη συμμετοχή.

2. Το Νέο Λύκειο αποτελεί αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα παροχής στέρεης γενικής παιδείας και βαθμιαίας εμβάθυνσης και εξειδίκευσης.

3. α) Η Α’ Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα κοινό για όλους τους μαθητές με τα εξής οκτώ (8) μαθήματα:
ι) «Ελληνική Γλώσσα», με διακριτά επιμέρους μαθήματα την «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία», τη «Νεοελληνική Γλώσσα» και τη «Νεοελληνική Λογοτεχνία»,
ιι) «Μαθηματικά» με διακριτά μαθήματα την «Άλγεβρα» και τη «Γεωμετρία»
ιιι) «Φυσικές Επιστήμες», με διακριτά μαθήματα τη «Φυσική», τη «Χημεία», και τη «Βιολογία»

4. Στην Β’ Λυκείου οι μαθητές επιλέγουν από έναν ενδεικτικό κατάλογο προσφερομένων μαθημάτων δώδεκα συνολικά μαθήματα από τις κλασικές και τις aνθρωπιστικές επιστήμες, από τις επιστήμες τις θετικές, τις τεχνολογικές και εκείνες της υγείας.

5. Στην Γ Λυκείου οι μαθητές επιλέγουν δέκα μαθήματα.

6. Κάθε μαθητής σε όλες τις τάξεις του Λυκείου εκπονεί ανά τετράμηνο μία ερευνητική εργασία ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους μαθητές (συνθετική εργασία ή project), η οποία αποτελεί διακριτή ενότητα του προγράμματος σπουδών και αξιολογείται αυτόνομα. Κατά την αξιολόγησή της συνεκτιμάται τόσο η διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα της εργασίας. Η εργασία εντάσσεται σε έναν από τους ακόλουθους κύκλους: «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες», «Τέχνη και Πολιτισμός», «Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ή πραγματεύεται θέμα που συνδυάζει κάποιους από τους προαναφερόμενους κύκλους. Μία εργασία (θα) μπορεί να είναι στα Αγγλικά, ενώ για όλες απαιτείται χρήση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου στο οποίο και αναρτώνται με την ολοκλήρωσή τους.

7. α) Η αξιολόγηση εστιάζει αφενός στην ουσιώδη κατανόηση των κεντρικών θεμάτων και εννοιών, και, αφετέρου, στην κατάκτηση ανώτερων γνωστικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, όπως η κριτική και συνθετική σκέψη, η αξιολόγηση, η επιχειρηματολογία, η επίλυση προβλημάτων, η πρωτοτυπία.

β) Η αξιολόγηση βασίζεται στις εξής αρχές:
ι) Προσδιορισμός της ανά μάθημα εξεταστέας ύλης με βάση θεματικές ενότητες ή μονάδες, και όχι με τον ορισμό σελίδων από το σχολικό βιβλίο.
ιι) Ικανότητα σύνθεσης των ουσιωδών γνώσεων από ευρύτερα τμήματα της ύλης.
ιιι) Κατανόηση των βασικών εννοιών, ή, κατά το αντικείμενο γεγονότων, διαδικασιών ή διεργασιών του κάθε γνωστικού πεδίου.
iν) Εφαρμογή των ειδικών μεθοδολογικών εργαλείων του κάθε γνωστικού πεδίου με αξιολόγηση του ειδικού τρόπου σκέψης που χαρακτηρίζει το κάθε πεδίο.
ν) Δυνατότητα κριτικής αξιολόγησης και ανάπτυξης ορθολογικών επιχειρημάτων και τεκμηρίωσης για θέματα συναφή με την ύλη.
νi) Εφαρμογή της γνώσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή την αξιολόγηση καταστάσεων σε πραγματικά και ποικίλα πλαίσια εφαρμογής. Εκτός από τις γνώσεις θα αξιολογούνται και οι δεξιότητες των μαθητών.
νίί) Επάρκεια στη χρήση ειδικών εκφραστικών κωδίκων, όπως φορμαλισμός στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, ανάγνωση γραφικών παραστάσεων ή ειδικών σχεδιαγραμμάτων.

8. α) Οι εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά με κοινά θέματα που τίθενται σε εθνικό επίπεδο, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.

β) Ο βαθμός του απολυτήριου Λυκείου προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας των μαθητών στην Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου. Ο βαθμός της κάθε τάξης προκύπτει από το μέσο όρο της προφορικής και της τελικής γραπτής επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα. Ο βαθμός του απολυτηρίου δύναται να προσμετράται για την εισαγωγή των μαθητών σε ποσοστό που αποφασίζει ο Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων του άρθρου 2 του παρόντος.

γ) Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής αρχίζουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το σχολικό έτος 2013-2014 και από την Α’ Λυκείου, ούτως ώστε μέχρι το σχολικό έτος 2015-2016 να τύχουν πλήρους εφαρμογής σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

9. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζονται θέματα που αφορούν στα αναλυτικά προγράμματα, στις κατευθύνσεις, στον τίτλο σπουδών και γενικά στον τρόπο λειτουργίας των Εκκλησιαστικών Λυκείων.

10. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου

11. Κατά τα σχολικά έτη 2013-2014 και 2015-2016, οι Β’ και Γ τάξεις των Γενικών Λυκείων, αντίστοιχα, θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2525/1997 (ΦΕΚ Α’ 188), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

12. Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται Γενικό Λύκειο, νοείται το Νέο Λύκειο.

Άρθρο 2
Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων

1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, που εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

2. Ο Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. είναι επιτελικός επιστημονικός φορέας με αρμοδιότητα τη ρύθμιση όλων των σχετικών θεμάτων με τις εξετάσεις στο Νέο Λύκειο, μεταξύ των οποίων:
α) Ο προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης με θεματικό προσδιορισμό ο
β) Η ανάπτυξη τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης (σταθμισμένης) δυσκολίας.
γ) Η ανάδειξη επιλεγμένων βαθμολογητών που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται διαρκώς.
δ) Η διοργάνωση των εξετάσεων και ο ορισμός κάθε σχετικού θέματος, όπως οι επιτηρήσεις, η διάρκεια, η διαδικασία βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης.

Άρθρο 3
Εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση

1. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου εξετάζονται στην τελική εξέταση πανελλαδικά ανά μάθημα και σε δυο ομάδες θεμάτων. Η επίδοση των μαθητών στην πρώτη ομάδα θεμάτων καθορίζει το βαθμό που λαμβάνεται υπόψη για την απόκτηση του απολυτήριου Λυκείου στο συγκεκριμένο μάθημα, ενώ η επίδοση στη δεύτερη ομάδα θεμάτων καθορίζει την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι πανελλήνιες αυτές εξετάσεις διεξάγονται σε όλα τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου με μόνες εξαιρέσεις το σχέδιο έρευνας και τη Φυσική Αγωγή που αξιολογούνται μόνο ενδοσχολικά.

2. Όλοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου υποχρεούνται να προσέλθουν στην εξέταση της πρώτης ομάδας θεμάτων, για να λάβουν το Απολυτήριο Λυκείου. Στην εξέταση της δεύτερης ομάδας θεμάτων συμμετέχουν μόνον εκείνοι που επιθυμούν εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι μαθητές αυτοί επιλέγουν σε ποια μαθήματα θα δώσουν εξετάσεις στην δεύτερη ομάδα θεμάτων, με βάση την επιθυμία τους να εισαχθούν σε συγκεκριμένα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

3. Τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ προσδιορίζουν τα κριτήρια της πρόσβασης σε αυτά και συγκεκριμένα τα μαθήματα και με τους συντελεστές βαρύτητας καθενός από αυτά για την εισαγωγή φοιτητών σ’ αυτά. Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θα είναι από 3 έως 5. Η ελληνική γλώσσα είναι υποχρεωτικά ένα από αυτά.

4. Κάθε Φεβρουάριο οι μαθητές υποβάλλουν ένα πρώτο μηχανογραφικό δελτίο με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα Τμήματα χαμηλής ζήτησης. Στα Τμήματα αυτά οι μαθητές εισάγονται χωρίς εξετάσεις, εφόσον, η ζήτηση είναι χαμηλότερη από τον αριθμό προσφερόμενων θέσεων. Τα εν λόγω Τμήματα μπορούν να θέτουν ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής που σχετίζονται μόνο με την επίδοση των μαθητών στο Λύκειο. Μετά τη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων τον Ιούνιο, οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτές υποβάλλουν νέο οριστικό αυτή τη φορά μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τους.

5. Οι μαθητές μπορούν να εξετάζονται σε όσα μαθήματα επιθυμούν από το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν.

6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου ιδίως ως προς τον τρόπο και τη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς και τα αρμόδια ατομικά και συλλογικά όργανα και ο τρόπος συγκρότησής τους.

7. Οι ρυθμίσεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2015-2016.

Οι προτείνοvτες Βουλευτές: (…)