Πως γιορτάζεται το Πάσχα στη Λατινική Αμερική

24grammata.com/ Λαογραφία/ απόδημοι
γράφει η Αναστασία Καραπατσιά

Η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, Semana Santa, είναι μία από τις πιο σημαντικές καθολικές θρησκευτικές γιορτές στη Νότιο Αμερική. Αρχίζει   την Κυριακή των Βαΐων, Domingo de Ramos και μέσω της Μεγάλης Πέμπτης, Jueves Santo, κορυφώνεται την Κυριακή του Πάσχα με την Ανάσταση του Χριστού, Pascua ή Domingo de Resurreccion.

Ο εορτασμός περιλαμβάνει καθημερινές τελετές, λιτανείες στους δρόμους με τους συμμετέχοντες πιστούς γονατισμένους να μεταφέρουν  το μεγάλο ξύλινο σταυρό. Σε πολλές κοινωνίες, η παράδοση θέλει τους πιστούς να συμμετέχουν στην αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, την προδοσία, την απόφαση, την πομπή των 12 “σταθμών” του Σταυρού, την Σταύρωση και, τέλος, την Ανάσταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας τα σχολεία και αρκετά γραφεία παραμένουν κλειστά.

Περού
Ο πιο γνωστός εορτασμός στο Περού λαμβάνει χώρα στην περιοχή Ayacucho, εκεί όπου ολόκληρη η πόλη συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας. Πρόκειται για έναν συνδιασμό καθολικισμού και παγανιστικών παραδόσεων των Άνδεων δημιουργώντας μια από τις πιο γραφικές εκδηλώσεις στον κόσμο.
Με την αυγή της Κυριακής του Πάσχα, οι θρησκευτικές τελετές αρχίζουν ξανά και καταλήγουν σε μια χαρούμενη γιορτή της ανάστασης του Χριστού. Μουσική, τραγούδι, προσευχές και πυροτεχνήματα έρχονται να συμβάλλουν στον εορτασμό του χαρμόσυνου μηνύματος της Αναστάσεως
Και στο Cuzco, την πρωτεύουσα των Ίνκας, οι εκδηλώσεις για την Ανάσταση του Κυρίου κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στους εορτασμούς στην Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με ένα θρύλο, το άγαλμα του Χριστού, το οποίο απέστειλε ο Φίλιππος Ε’ της Ισπανίας για να αλλαξοπιστήσουν οι ινδιάνοι, μετά τον σεισμό τις 31 Μαίου 1650 άλλαξε μορφή και απέκτησε χαρακτηριστικά των ιθαγενών. Από τότε το άγαλμα λατρεύεται όσο τίποτα άλλο και αποκαλείται ο Χριστός των σεισμών, Cristo de los Temblores .Οι λιτανείες στους δρόμους αποκτούν χρώμα μέσω των χρωματιστών λωρίδων υφάσματος που κρέμονται στα παράθυρα των σπιτιών και ζωντανεύουν από τον θόρυβο των κροτίδων.

Βραζιλία
Η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα έχει την τιμητική της στην μαγευτική αποικιοκρατική πόλη Ouro Preto, στην νοτιοανατολική  Βραζιλία, της επαρχίας Minas Gerais, με τις πιο θεαματικές ιερές πομπές της χώρας. Οι εορτασμοί  της Εβδομάδας περιλαμβάνουν πομπές στους δρόμους, τελετές και μια οδυνηρή αναπαράσταση  της καθαίρεσης του Σώματος του Χριστού από το Σταυρό, τη Μεγάλη Παρασκευή.

Κολομβία

Στην Κολομβία, την Μεγάλη Εβδομάδα, Semana Santa, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Popayán και Mompox, εκεί όπου η ισπανική αποικιακή δύναμη είχε κατασκευάσει έξι εκκλησίες και ένα παρεκκλήσι, που χρησιμοποιούνται σε όλες τις εκδηλώσεις της Semana Santa. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στην περιοχή Mompox την Πέμπτη το βράδυ πριν την Κυριακή των Βαΐων, όταν πιστοί, με επικεφαλής τον Ναζωραίο ντυμένοι με μπλέ ρόμπες, φθάνουν στην εκκλησία, Inmaculada Concepción Iglesia και πετούν πέτρες ή κλωτσάνε την πόρτα για να εισέλθουν. Το επόμενο πρωί, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 4 το πρωί με τους πιστούς να λαμβάνουν μέρος στις λειτανίες.

Την Κυριακή των Βαΐων  οι πιστοί ευλογούνται στην εκκλησία και μετά ακολουθεί μια πομπή στη μνήμη της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Από την Μεγάλη Δευτέρα έως Πέμπτη πολλές πομπές λαμβάνουν χώρα, καθώς και κηρύγματα και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Την Πέμπτη, πραγματοποιείται η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και την Μ. Παρασκευή η σταύρωση.

Tο Σάββατο, Sabado de Gloria,η μέρα είναι γεμάτη με προσευχές και ιεροτελεστίες, πομπές και θρησκευτική θέρμη.  Η Κυριακή του Πάσχα, Domingo de Resurreccion, είναι μια χαρούμενη μέρα με ευχαριστήριες ιεροτελεστίες και πομπές.

Βενεζουέλα
Στη Βενεζουέλα, οι θρησκευτικές εορτές φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα καθώς οι διακοπές των εργασιών και των σχολείων  θεωρούνται καλή ευκαιρία για διασκέδαση στην παραλία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν  πομπές, αναπαραστάσεις των τελευταίων ημερών του Ιησού και της θριαμβευτικής χαράς της Αναστάσεως, Domingo de Resurreccion.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, ή την ημέρα του Culto del Nazareno, της ιερής εικόνας της Ναζωραίος πραγματοποιείται πομπή, ενώ το πιο δραματικό μέρος της εβδομάδας είναι η Via Crucis- η ζωντανή εκτέλεση του Ιησού στο σταυρό. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μέσω μιας πομπής θα μεταφερθεί το άψυχο σώμα του Ιησού σε κάθε πόλη.  Η πομπή από την Iglesia de San Francisco στο Καράκας είναι μια από τις πιο γνωστές  σε όλη την Βενεζουέλα.
www.americalatina.com.gr