Ρωμηοι Φαρμακοποιοί της Κωνσταντινούπολης από το 1840 έως σήμερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΥΡΚΟΥΔΗΣ

ΡΩΜΗΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1840 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 2009

24grammata.com/ θρακικός Αντίκτυπος

24grammata.com free ebook

[κατέβασέτο/ download]

Το ηλ περιοδικό 24γράμματα σας παρουσιάζει ένα καλαίσθητο ebook σχετικά με μία μοναδική ιστορική έρευνα του κ. Θόδωρου Κυρκούδη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προλόγισε τη σπάνια συλλεκτική έκδοση.

Ο συγγραφέας, Θεόδωρος Κυρκούδης, μέσα από τις σελίδες του έργου του επιθυμεί να αναδείξει την καθοριστική παρουσία των Ρωμηών – Ελλήνων φαρμακοποιών της Πόλης στην επιστημονική εξέλιξη της περιοχής, οι οποίοι σημειωτέον δεν ήταν απλά ένας επαγγελματικός κλάδος επιστημόνων, αλλά συντελεστές ενός κομματιού της ιστορίας και του γίγνεσθαι της Επταλόφου.

Το βιβλίο στηρίζεται σε εκτεταμένη βιβλιογραφία, πλήθος σπανίων φωτογραφιών και τεκμηρίων, αλλά και στην προσωπική έρευνα πεδίου του Θεόδωρου Κυρκούδη και του υλικού που συγκέντρωσε μέσω των συνεντεύξεων με τους απογόνους των φαρμακοποιών της περιόδου εκείνης.

Η έκδοση «Ρωμηοί Φαρμακοποιοί της Κωνσταντινούπολης και η δράση τους από το 1840 έως σήμερα»  συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της χιλιόχρονης παρουσίας του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί σημαντική ιστορική παρακαταθήκη.

Το βιβλίο έφτασε στο 24grammata.com με τη συνδρομή του κ. Γ. Κέκκερη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά
Περιεχόμενα
Πατριαρχικό Γράμμα ……………………………………………………………7
Πρόλογος …………………………………………………………………………………………9
Εισαγωγή …………………………………………………………………………………..13
Τα φαρμακεία εξεταστήρια …………………………………………..19
Οι απαρχές …………………………………………………………………………………25
Οι πρώτοι Φαρμακοποιοί ως το 1869 ……………………28
Μέχρι το 1900 ………………………………………………………………………..67
Μετά το 1900 ………………………………………………………………………132
Αχρονολόγητα ………………………………………………………………………140
1993 το προτελευταίο φαρμακείo …………………………..175
Το πρώτο και τελευταίο φαρμακείo ……………………..179
Επίλογος ……………………………………………………………………………………185
Βιβλιογραφία …………………………………………………………………………187

24grammata.com free ebook

[κατέβασέτο/ download]

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Θεόδωρο Κυρκούδη

O Θεόδωρος Κυρκούδης γεννήθηκε στην Ελιά Ορεστιάδας. Σπούδασε στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη ως υπότροφος. Είναι προϊστάμενος στη Βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη. Έχει τιμηθεί με το τρίτο βραβείο από τη Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης για τη συγγραφή μελέτης με θέμα: “Η συμβολή των Θρακών στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους 1453-1923”. Η εργασία αυτή δημοσιεύτηκε στον όγδοο τόμο των Θρακικών Β’ σειράς και ως αυτοτελής μελέτη από το Δ.Π.Θ. το 1992. Στον 9ο τόμο των Θρακικών Β’ σειράς, δημοσίευσε τον “Πολιτιστικό Οδηγό του Νομού Έβρου” και στον 9ο τόμο της Θρακικής Επετηρίδας, την “Ιστορία της Τραϊανούπολης”.  Με τις εκδόσεις Αιγαίο εξέδωσε την εργασία του: «Έβρος το τελευταίο οχυρό…: περιηγητικός, πολιτιστικός οδηγός» (Α΄ βραβείο Ε.Ο.Τ., 2000).Επίσης έχει εκδώσει τα βιβλία: «Τρίγωνο η Μεσοποταμία του Έβρου», «Η περιοχή Κυπρίνου, στο σταυροδρόμι της ιστορίας», «Φαρμακεία και Φαρμακοποιοί στη Θράκη του 19ου αιώνα», «Αρχαίος Δορίσκος».‘Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης.
Δίδαξε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κομοτηνής και του Δ.Π.Θ. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.

24grammata.com free ebook

[κατέβασέτο/ download]