Σε ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα λειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες δίχως ηλεκτρικό ρεύμα;

 24grammata.com/ άποψη

γράφει ο Γιώργος Πρίμπας

 

Διαβάστε όλη την εργογραφία (άρθρα, επιφυλλίδες, επιμέλεια ebook) του Γιώργου Πρίμπα στο 24 grammata.comκλικ εδώ

Εμείς, πάντως, στα 24γράμματα είμαστε έτοιμοι. Φτιάξαμε το εξώφυλλο, φτιάξαμε και το οπισθόφυλλο. Το περιεχόμενο δεν το έχουμε, αλλά ευελπιστούμε. Εκεί που, αν ποτέ χρειαστεί, δε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, θα είναι στην έκδοση ISBN. Και τούτο όχι γιατί ο Poul Thomsen δεν είναι έλληνας. Για να εκδοθεί, θα αρκούσε να δηλώσει ως κατοικία του τη διεύθυνση του ξενοδοχείου όπου διαμένει, όταν μας επισκέπτεται, το οποίο του το πληρώνει ο ελληνικός λαός, για να τον εξαθλιώνει και να πειραματίζεται πάνω στα επί χάρτου μέχρι πρόσφατα σενάρια του ΔΝΤ. Ο λόγος είναι, επειδή αναμένουμε ότι η έκδοση του βιβλίου θα δύναται να λάβει χώρα μόνο μετά την ολοκλήρωση της σωτηρίας της χώρας (για να μην είμαστε σε αντίφαση με τον τίτλο του βιβλίου). Σωτηρία την οποία προς το παρόν οι της Τρόικας και οι της Κυβέρνησης ακόμα την παλεύουν και ο κίνδυνος περί του αντιθέτου ελλοχεύει. Θα ρωτήσετε βέβαια, με το δίκιο σας: τη σχέση έχει η σωτηρία της χώρας με την αδυναμία έκδοσης ISBN;

Επιτρέψτε μας, επειδή το γνωρίζουμε, να σας διαβεβαιώσουμε ότι έχει! Ως γνωστόν, εξάλλου αυτό ευαγγελίζεται και βροντοφωνάζει η τρικομματική μας κυβέρνηση, αν δεν αποκτήσουμε δημόσιο τομέα ευέλικτο, σύγχρονο και παραγωγικό, τότε δεν μπορούμε να συζητάμε για οριστική εξάλειψη του κινδύνου μιας οικονομικής καταστροφής. Ας μην συζητάμε, όμως, γενικά για το δημόσιο τομέα και ας μείνουμε στο θέμα της έκδοσης του ISBN. Μέχρι σήμερα, όποιος εκδοτικός οίκος ή ιδιώτης ήθελε να εκδοθεί ISBN για κάποιο βιβλίο του έστελνε φαξ ή email στην υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που εδρεύει στην Αθήνα επί της Λ. Αθηνών 31-33, και το αργότερο την επομένη εργάσιμη του έστελναν τον κωδικό. Όπως διαπιστώσαμε, όμως, το τελευταίο διάστημα η έκδοση καθυστερούσε. Ρωτώντας τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, οι οποίοι όπως θα αντιληφθείτε από τα γεγονότα των τελευταίων βδομάδων υπερβάλλουν εαυτούς, για να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους – κάτι που καταφέρνουν και τους αξίζει ένα εύγε, μάθαμε ότι η υπηρεσία έκδοσης ISBN εδώ και ένα μήνα κοντά δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Μάθαμε, επίσης, ότι αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά στο γεγονός ότι το Υπουργείο που εποπτεύει την Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έχει εγκρίνει τη χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος στην υπηρεσία έκδοσης ISBN!

Το ξαναγράφουμε για να το συνειδητοποιήσουμε πλήρως: Το Υπουργείο που εποπτεύει την Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έχει εγκρίνει τη χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος στην υπηρεσία έκδοσης ISBN!

Σε μια υπηρεσία, δηλαδή, που είναι πλήρως μηχανογραφημένη, όπως η συγκεκριμένη, η κυβέρνηση που υλοποιεί το πρόγραμμα προς ένα ευέλικτο, σύγχρονο και παραγωγικό δημόσιο προβληματίζεται, και προς το παρόν δεν έχει εγκρίνει για φέτος, αν πρέπει να έχει ηλεκτρικό ρεύμα(!), αναγκάζοντας τους υπαλλήλους να έχουν μετακομίσει το φαξ σε άλλο χώρο του κτηρίου, όπου στεγάζεται κάποια εταιρία [ή μήπως στο τυροπιτάδικο απέναντι; ποιος ξέρει;] και να τραβάνε, κάποιες ώρες την ημέρα, ρεύμα ομοίως από άλλες υπηρεσίες ή εταιρίες [ή μήπως από το κυλικείο ή κάποιο περίπτερο στο δρόμο;] του κτηρίου για να εργάζονται στους υπολογιστές. Θα μας ενδιέφερε πάντως να μάθουμε, γιατί δεν το κρύβουμε ότι ζηλεύουμε, αν η διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα προβλέπει γραφεία με κεριά και ρομαντική ατμόσφαιρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της σωτηρίας της Ελλάδας από την Τρόικα και την τρικομματική κυβέρνηση που επιλέξαμε να υλοποιεί της εντολές της (συγγνώμη…: να μας κυβερνά), πολύ απλά θα είναι αδύνατο να εκδοθεί το βιβλίο αυτό, και κάθε άλλο φυσικά. με ISBN. Θα μας πείτε πως ίσως τότε ούτε καν να μπορεί να εκδοθεί βιβλίο, αλλά να θυμάστε πως υπάρχουν και γειτονικές χώρες οι οποίες δεν έχουν γνωρίσει προς το παρόν από πρώτο χέρι τους σχεδιασμούς του ΔΝΤ για το μέλλον τους. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάποιες θα μείνουν εκτός των πλάνων τους για το μέλλον.

Τώρα, πάλι, γιατί δεν μπορώ να μη σκέφτομαι συνέχεια αυτό το παλιό σύνθημα που κοσμεί δεκαετίες τώρα τους τοίχους: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΡΕΛΕ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ;