24grammata.com/ προσωπικότητες
Η Στέλλα Κουλάνδρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1997) και του τμήματος θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ (2002). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (Το ελληνικό θέατρο από την αρχαιότητα έως σήμερα–θεωρία και πράξη) από το ΤΘΣ ΕΚΠΑ (2006)και διδακτορική διατριβή (Οι έλληνες τραγικοί στη σύγχρονη γαλλική δραματουργία) από το ίδιο τμήμα, με υποτροφία του ΙΚΥ (2012).
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια:
-
«Ο Ευριπίδης στη δραματουργία της MargueriteYourcenar», Forum Νέων Επιστημόνων, Παιδαγωγικό τμήμα ΕΚΠΑ, Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου (6.12.2008)– τα πρακτικά του συνεδρίου έχουν δημοσιευτεί ηλεκτρονικά.
-
«Ο Μάριος Πλωρίτης και η κριτική του αρχαίου δράματος», Μάριος Πλωρίτης: Της γραφής και της τέχνης, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (19.1.2009).
-
«Ο τραγικός μύθος από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη: Από τη Φαίδρα του Ευριπίδη στη Φαίδρα του Γιάννη Ρίτσου», Η λογοτεχνία στον Μεσοπόλεμο: Ιστορική και φιλολογική προσέγγιση, Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας Πύργου Ηλείας (15.5.2010)– τα πρακτικά του συνεδρίου έχουν δημοσιευτεί έντυπα, με επιμέλεια Αθ. Φωτόπουλου, από τις εκδόσεις Αναζήτηση, Πύργος Ηλείας 2012.
-
«Ένα θέατρο μύθου σε μία απομυθοποιητική εποχή: Η αρχαία τραγωδία στη σύγχρονη σκηνή και δραματουργία», Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ (30.1.2011).
-
«Μία τραγική ηρωίδα ως σύμβολο του “άλλου”: Η Μήδεια του CorradoAlvaro», Μετανάστες και πρόσφυγες στη σύγχρονη δραματουργία και τη σκηνική πράξη, Β΄ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (29.3.2012).
-
«Η παρουσία των έργων του JeanAnouilh που εμπνέονται από την αρχαία τραγωδία στην ελληνική θεατρική σκηνή και η υποδοχή της από την κριτική», Médiationetréceptiondansl’espaceculturelfranco–hellénique, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ (14.12.2013)– τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν έντυπα.
-
“Theatre of the absurd: When tragic turns into absurd through irony”, Irony: framing (post)modernity, 4th graduate conference in culture studies, Catholic University of Portugal,CECC – Research Centre for Communication and Culture, Faculty of Human Sciences (Lisbon, 23.1.2014)‒ ταπρακτικάτουσυνεδρίουθαδημοσιευτούνέντυπα.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά:
-
«Η μετεξέλιξη της θεολογικής σκέψης εντός του τραγικού είδους: Από το παντοδύναμο δωδεκάθεο του Αισχύλου στην αθεΐα της σύγχρονης ευρωπαϊκής τραγωδίας», Celestia, τχ. 3, 2009, σσ. 129-135.
-
«Η “Ύβρις” του Άδμητου από το 438 π.Χ. στον 20ό (και τον 21ο) αιώνα», Σύγκριση/Comparaison, τχ. 24, 2014, σσ. 85-98.
Έχει μεταφράσει τα θεατρικά έργα: –YonnickFlot, L’Assassine: Médée 99, –JeanGiraudoux, Judith, –EugèneIonesco, Tueursansgages, –AlfredJarry, Ubucocu, –EugèneIonesco, Victimesdudevoir.
Έχει διδάξει φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές λυκείου-υποψηφίους θεωρητικής κατεύθυνσης˙ έχει διδάξει σε δημόσια ΙΕΚ ιστορία τέχνης, ιστορία θεάτρου και αρχαίο δράμα. Αυτήν την περίοδο διδάσκει στο έργο «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης, Εκπαιδευτικά προγράμματα βραχείας διάρκειας για ενήλικους πολίτες», Επιχειρησιακό πρόγραμμα Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, στην ενότητα «Η Αισθητική ως ζητούμενο δημιουργίας».