Στη ζούλα η αναγκαστική δωρεά οργάνων.

24grammata.com/ άποψη

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Το κουδούνι, που επίτηδες διάλεξα, να θυμίζει αναγγελία πλοίου, χτύπησε δυο, ίσως και τρεις φορές. Άνοιξα νευρικά ποιος με θυμάται πρωϊνιάτικα, αναρωτιόμουν, όταν ξεκλείδωσα και έπεσα σε τρεις τύπους να με καλημερίζουν.

Ο πιο κοντός, κακομούτσουνος κρατούσε ένα μοβ φάκελο. Μου τον πρότεινε λέγοντας πως είχα επιλεγεί από την Κρατική Εταιρία Απαλλοτριώσεως Οργάνων.

Η νεφραμιά και το συκώτι μου, θα ήταν το κυρίως πιάτο στο επίσημο δείπνο, του νέου Προέδρου, στην γιορτή της επαναστάσεως των ιδιοκτητών.

Ένα χαμόγελο ευτυχίας, μια αγαλλίαση, γέμισε τους μυς στο πρόσωπο μου.

Ξύπνησα ανάποδος και νευρικός, δεν ξαναβλέπω Μπουνιουέλ νυχτιάτικα. Μα αν ήταν η επιρροή της ταινίας  θα έτρωγα, εγώ, τα σωθικά τους.

Επηρεασμένος από το πρωινό εφιάλτη, δεν έλεγα να συνέλθω, όταν πια κατάλαβα τι έτρεχε.

Από τον προσεχή Ιούνη μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος για την αναγκαστική δωρεά οργάνων, γράφει ο νομοθέτης:

  “Η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται όταν εφόσον ζούσε δεν έχει εκφράσει την αντίθεση του σύμφωνα με την παράγραφο 3. η έναρξη αρχίζει από 1/6/2013 προκειμένου στο διάστημα αυτό να υπάρξει πλήρη ενημέρωση πολιτών, μέσω εφαρμογής συγκεκριμένης εκστρατείας ενημέρωσης”.

Οι υπογραφές έπεσαν από τον Νοέμβριο του 2011, όμως περίμεναν δυο χρόνια για να μιλήσουν στο μυαλό και τις καρδιές μας.

Φυσικά  ετούτη η χώρα, αν δεν εμπλέκεσαι σε δυσκολίες, μοιάζει κωμωδία, αν όμως μπαίνεις σε τερτίπια και ιστορίες,  όλα μετατρέπονται με μιας σε τραγωδία.

Θα μας αφαιρούν λοιπόν τα όργανα, όπως γίνεται και σε όλη την Ευρώπη ,πολιτισμένα, όχι κλάματα και δάκρυα, από ψόφια, τελειωμένα κουφάρια θα σώζονται ζωές.

Τι καλά που τα μοιάζουν όλα τούτα, σαν παραμυθάκι, μόνο όποιος ζωντανός, έκανε αρνητική δήλωση δεν θα μπαίνει σε αυτή διαδικασία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες και στην ελληνική κοινωνία, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των ασθενών στη λυτρωτική γι’ αυτούς μεταμόσχευση, δηλώνει ότι η Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί και θα αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, θέλει μορφωμένη κοινωνία με ψηλό δείκτη εθελοντισμού και αλτρουισμού.

Αλήθεια ποια είναι τα φωτεινά παραδείγματα μας;

Οι δείκτες ανομίας και παραβατικότητας μας, δείχνουν πως είμαστε έτοιμοι για μια τέτοιους νόμους;

Καλά τα περιγράφει ο ΕΟΜ, όμως το κοσμάκη, έξω που πνίγεται και τραβά τα μαλλιά του για να σωθεί, πως ακριβώς τον έπεισε;

Θέλει να χαμογελάσει ενθουσιασμένος, που στο τέλος θα του αφαιρούν και σπληνάντερα αν το αποφασίσουν οι γιατροί;

Κάντε, λοιπόν, ακόμη μια σβούρα, ένα παιγνιδάκι σας, από εκείνα που μας κάνουν Ευρωπαίους, ομότιμους, ισότιμους κάτι τέλος πάντων, για να τους ψευτο-μοιάζουμε, αρκεί να μαθαίνουμε όλη την αλήθεια και να μην κρυβόμαστε, γιατί τότε και πάλι δικαίως, θα έχετε απέναντι σας, όλο τον κόσμο.