Στο σπίτι του Αλεξάνδρου Chavchavadze (Σπίτι και Μουσείο Tsinandali) στη Γεωργία.
Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη
Το ιστορικό σπίτι του Αλεξάνδρου Chavchavadze, όπως είναι σήμερα.
Ο υπομονετικός περιηγητής του Καυκάσου, δεν γίνεται να μην το επισκεφτεί και αφιερώσει κάποιες ώρες τριγυρίζοντας εδώ! ΤοΤσιναντάλι (Tsinandali), είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα συγκροτήματα της περιοχής της Καχετίας, στη Γεωργία. Τοεν λόγω όνομα, όμως, μοιράζονται τέσσεραδιαφορετικά πράγματα. Το κτήμα, εν πρώτοις, τογύρω χωριό, η θερινή κατοικία του Chavchavadze και τέλος αρκετές ποικιλίες λευκού κρασιού, για τις οποίες οι ντόπιοι είναι περήφανοι. Αρχικά χτίστηκαν στον δέκατο ένατο αιώνα, το σπίτι, το οινοποιείο και οι περίφημοι κήποι. Όλα βεβαίως διηγούνται την ιστορία μιας συναρπαστικής οικογένειας, των Chavchavadzes, πουγοήτευσε ποικιλοτρόπως γεωργιανούς και ξένους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οπατριάρχηςτης οικογένειας, Αλέξανδρος, ήτανμια θρυλική μορφή πουεντυπωσίασεόλους όσουςτον συνάντησαν. Οι γνώσεις, η κουλτούρα και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, τον ώθησαν και τον βοήθησαν να εξελιχτεί σε μια από τις πιο αξιοσημείωτες και αγαπημένες μορφές στην ιστορίατης Γεωργίας. Εισήγαγετις δυτικές αξίες και τις απαραίτητες καινοτομίεςκαισυνέβαλε τα μέγισταστην ανάπτυξη της γεωργιανής λογοτεχνίας. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες της συζύγου και των θυγατέρων του, συνέβαλαν επίσης στην πλούσια ιστορίατης χώρας, στα γράμματα, τις τέχνες, τη μουσική και φυσικά την πολιτική.
Το χωριό Τσιναντάλιαναφέρθηκε για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά, τον δέκατο πέμπτο αιώνα. Πριν όμως απ’αυτό το χρονικό όριο, στα επίσημα χρονικά το χωριό αναφερόταν ως Sakharisi, μερικά απομεινάρια του οποίου οικισμού διατηρήθηκαν στις πλαγιές του διπλανού βουνού. Το όνομα ‘Tsinandali’, στην κυριολεξία σημαίνει ‘πρώην’. Οι προπάτορες των κατοίκων του χωριού συχνά και εύκολα γίνονταν στόχοι επιδρομών με αποτέλεσμα πολλάκις να αναγκάζονται να βρίσκουν καταφύγιο σε κοντινά βουνά και τα δάση κατά μήκος του ποταμού Alazani, ενώ σε ειρηνικές περιόδους επανέρχονταν στις προηγούμενες κατοικίες τους. Όσον αφορά τώρα την προέλευση της οικογένειας των Chavchavadze στο χωριό Τσιναντάλι, αυτή χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Η συγκεκριμένη οικογένεια αποδείχτηκε όχι μόνο πιστή στο βασιλιά της χώρας τους, αλλά κέρδισε επάξια τη φήμη της στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία! η συνέχεια εδώ