Τέχνη και Μαθηματικά

Φύση και Στοχασμός ( ένθετο του 24grammata.com)
ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

“Τέχνη και Μαθηματικά –
Αισθητικές προκλήσεις και νοητικές αφαιρέσεις”

Το Μουσείο Ηρακλειδών, στο πλαίσιο της έκθεσης που παρουσιάζει με έργα των M.C.Escher και V.Vasarely, – δύο καλλιτεχνών με έντονο μαθηματικό υπόβαθρο στις δημιουργίες τους – διοργανώνει κύκλο μορφωτικών διαλέξεων-σεμιναρίων με θέμα «Τέχνη και Μαθηματικά – Αισθητικές προκλήσεις και νοητικές αφαιρέσεις», με εισηγητές τους μαθηματικούς / επιμελητές της έκθεσης κ.κ. Απόστολο Παπανικολάου και Άρη Μαυρομμάτη.

Οι μορφωτικές διαλέξεις-σεμινάρια απευθύνονται στο ενήλικο κοινό και στόχο έχουν τη μύησή του στον κόσμο της Τέχνης, των Μαθηματικών, της Φιλοσοφίας και των μεταξύ τους διασυνδέσεων. Όλη η παρουσίαση γίνεται σε πλαίσιο διαλόγου και ενεργής συμμετοχής του κοινού, με παράλληλη προβολή σχετικού oπτικοακουστικού υλικού και χρήση διαδραστικών εκθεμάτων. Ο κύκλος περιλαμβάνει τρεις βασικές εισηγήσεις:

α) Κλασική Τέχνη, Μαθηματικά και Φιλοσοφία
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012, ώρα 18:00-20:00, κόστος συμμετοχής 20€
Ένα ταξίδι από την γεωμετρική Τέχνη, στην αρχαϊκή Τέχνη, στο κλασικό ιδεώδες της Τέχνης και την τέχνη της ελληνιστικής περιόδου. Οι ιδανικές αναλογίες (χρυσή τομή) σε σχέση με τις θεμελιώδεις για τα Μαθηματικά αναζητήσεις της έννοιας του λόγου, του απείρου και του απειροστού. Η αέναη Ηρακλείτεια κίνηση, η πυθαγόρεια μαθηματική κοσμοθεωρία, η Ελεατική ακινησία του όντος, η Πλατωνική σύνθεση πέρατος και απείρου, αισθητού και νοητού και η Αριστοτελική άποψη. Η σύνθεση του Διονυσιακού και Απολλώνιου στοιχείου.

β) Αναγέννηση, Μαθηματικά και Φιλοσοφία
Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012, ώρα 18:00-20:00, κόστος συμμετοχής 20€
Η εμφάνιση της γραμμικής προοπτικής σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μη ευκλείδειων γεωμετριών. Η Κυριαρχία του Πλατωνικού ρασιοναλισμού στη νεφελώδη μεσαιωνική ερμηνεία των Αριστοτελικών απόψεων. Η ευφορία του μπαρόκ και του ροκοκό σε σχέση με την καρτεσιανή και Νευτώνεια ντετερμινιστική ευφορία της λογικής κατάκτησης της λειτουργίας της φύσης.

γ) Μοντέρνα Τέχνη, Μαθηματικά και Φιλοσοφία
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012, ώρα 18:00-20:00, κόστος συμμετοχής 20€
Η αμφισβήτηση του ντετερμινισμού και της Νευτώνειας αντίληψης για το σύμπαν, η κυριαρχία των απλών λιτών γεωμετρικών γραμμών του Bauhaus στην αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική. Οι επηρεασμοί της Τέχνης από τις αναζητήσεις της μορφολογικής ψυχολογίας αλλά και τις επιστημονικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 34 61 981
καθημερινά 9:00-13:00, Παρ.: 13:-21:00, Σαβ.-Κυρ.: 11:00-19:00

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ελένη Νομικού (Δευτ.– Παρ. 09:00-13:00)
τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201)
e-mail: [email protected]