24grammata.com/ ιστορικά ταξίδια
Κίμωλος, 360 47΄21 53΄΄Ν, 24034’ 58 60΄΄Ε
γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος
Η μαγεία των Κυκλάδων, στο ίδιο ηφαιστειογενές τοπίο, συνεχίζεται και λίγο βορειότερα, στην Κίμωλο. Εδώ, ξαφνικά, μπαίνουμε στην άγονη γραμμή και ας απέχει, μόλις, μισό μίλι από τη Μήλο. Εδώ οι ψυχές είναι ελάχιστες, αλλά το μεγαλείο του τόπου ασύλληπτο. Πεντακόσιοι κάτοικοι στέκουν περήφανοι ανάμεσα στα κύματα και τoν αέρα, σε πείσμα όλων των ανεύθυνων νεοελλήνων. Και αυτή η ανευθυνότητα ξεκινά από το Δημοτικό σχολείο. Ποιος, άραγε, δάσκαλος με την ευκαιρία της λέξης κιμωλία, εξήγησε στα παιδιά την ιστορία αυτού του τόπου. Από τα πρώτα πράγματα που ακούει ο Έλληνας μαθητής στο σχολείο είναι η κιμωλία, αλλά αγνοεί συστηματικά το νησί, που παρήγαγε αυτό το πέτρωμα και της έδωσε το όνομα του. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 το νησί δεν είχε λιμάνι και τα καράβια της γραμμής κατέβαζαν τον κόσμο αρόδο
Το όνομα του νησιού οφείλεται, μάλλον, στον ήρωα Κίμωλο, που υπήρξε ο πρώτος οικιστής του. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό με το όνομα Εχινούσα, λόγω της οχιάς, που ακόμα αφθονεί στο νησί. Σε παλιούς ναυτικούς χάρτες συναντάμε τη Μεσαιωνική, ιταλική, ονομασία του νησιού που ήταν Αρτζεντιερα, λόγω των ασημόχρωμων βράχων (argento: ασήμι)
Το στενό Πολύνι (0,5 μίλι) χωρίζει τη Μήλο από την Κίμωλο, ενώ από τη νησίδα Πολύαιγο απέχει, μόλις ένα μίλι. Ανάμεσα στον Πολύαιγο και την Κίμωλο υπάρχει η βραχονησίδα Άγιος Ευστάθιος ή Πυργί, πάνω στην οποία λειτουργεί φάρος, με τον οποίο οι ναυτικοί προσανατολίζονται, όταν πλέουν προς την Κίμωλο. Το νησί έχει σχήμα πενταγώνου, με έκταση 37τχλμ και περίπλου 18νμ. Στην Κίμωλο ανήκουν διοικητικά και οι βραχονησίδες: Πολύαιγος 360 45΄47 04΄΄Ν, 24037’ 26 40΄΄Ε, Άγιος Ευστάθιος (διαθέτει φάρο) και η ιδιωτική βραχονησίδα Άγιος Νικόλαος.
Το νησί είναι ηφαιστειογενές και γι αυτό πλούσιο σε πετρώματα και σε ημιπολύτιμους λίθους, όπως αμέθυστος, χαλαζία και οπάλιο
Στις ακτές της Κιμώλου και των νησίδων της βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια, ενώ στη ξηρά συναντάται το σπάνιο είδος της οχιάς λεπετίνας, της μπλε σαύρας, της χρυσής κουκουβάγιας και του θαλασσοκόρακα.
Comments are closed.