Τα μπουζούκια του Γιοβάν Τσαούς

Γιοβάν Τσαούς 324grammata.com/μουσική/ λαογραφία

Ρεμπέτικο – Λαϊκή Μουσική (1900 – 1970)
α. όλα β. έργα γ. μελέτες / άρθρα δ. ξενόγλωσσα

γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.   Δρα κοινωνιολογίας της ιστορίας και πολιτισμού (οθωμανικής περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω –Μουσικολόγου.

(Διαβάστε όλη την αρθρογραφία και τις επιστημονικές μελέτες του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Συνέντευξη του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο Δημήτρη Μανιάτη :

Ο συνθέτης Γιοβάν Τσαούς (Γιάννης Εϊτζιρίδης ή Ετσειρίδης) που πέθανε το 1942, 49 ετών υπήρξε ένα απ’ τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην μυθολογία του ρεμπέτικου τραγουδιού όχι τόσο με την έκταση του έργου του (άφησε εξάλλου λιγοστά τραγούδια) όσο για τα ευφάνταστα παιξίματά του και την γνώση των μουσικών δρόμων που κατείχε. Ο Γιοβάν έπαιζε πολλά όργανα και υπήρξε ένας εξ αυτών που εισήγαγαν τα ταξίμια στα τραγούδια. Συχνά με πειραγμένα όργανα. 

Τώρα, που η έρευνα και η καταγραφή του ρεμπέτικου δείχνει να σχηματίζει το παζλ των ηρωικών εποχών είχαμε χθες μια είδηση που θα ενδιαφέρει τους ρέκτες του είδους. Ο Γιοβάν Τσαούς λοιπόν κληροδότησε σε ανιψιό του τρία όργανα. Ο ανιψιός του τα χάρισε στον γνωστό ρεμπετολόγο Παναγιώτη Κουνάδη

Και τα τρία όργανα είναι κατασκευής Κυριάκου Πεσματζόγλου ή Λαζαρίδη κατά ειδική παραγγελία και επιμέλεια του Γιοβάν Τσαούς, με τεχνικές ιδιαιτερότητες κυρίως στα τάστα, στα διαστήματα, στο μάνικο, στο ηχείο κ.λ.π. Το ένα μάλιστα είναι Ταμπουρομπούζουκο, το άλλο είναι ομοίως Ταμπουρομπούζουκο αλλά σε μέγεθος τζουρά και το τρίτο είναι Μπουζούκι αλλά με σκάφος/ηχείο και κυρίως «σπαστό/τσακιστό» καπάκι μαντόλας (περίπου σαν αυτό που είχε μετατρέψει/φτιάξει ο Καρύδας από τα Πετράλωνα στον Τσιτσάνη). 

«Τα όργανα τα είδα και τα έπιασα στα χέρια μου χθες στο σπίτι του καλού μου φίλου Παναγιώτη Κουνάδη. Μεσολάβησα και έφερα τον Παναγιώτη σε επαφή με τον καλλιτεχνικό οργανοποιό και καλό μου φίλο Νίκο Φρονιμόπουλο που παλαιότερα είχε επισκευάσει τον Ταμπουρά του Μακρυγιάννη κατασκευής 1834-35 Λεωνίδα Γαϊλα, που σήμερα βρίσκεται στην Παλαιά Βουλή (Εθνολογικό Μουσείο), στην προθήκη των αντικειμένων του Μακρυγιάννη, ενώ προτίθεται να επισκευάσει και τον Ταμπουρά του Φώτου Τζαβέλ(λ)α ( όργανο του 1790 περίπου βλ. σχετ. εδώ: 24grammata.com Culture e-Magazine – Free eBooks – WebRadio » Ο Ταμπουράς του Φώτου Τζαβέλ(λ)α ; )

Τα τρία όργανα του Γιοβάν Τσαούς θα επισκευαστούν για να παίζουν σε συναυλίες ιστορικού ενδιαφέροντος για το ρεμπέτικο», μου είπε ο διδάκτωρ του Παντείου , δικηγόρος και μουσικός,  φίλος Δημήτρης Σταθακόπουλος
Κι αν σας κούρασα με τις πυκνές μουσικές πληροφορίες σας αφήνω με το έπος του Γιοβάν Τσαούς που παίζει με ένα από αυτά τα όργανα.